Încoronarea Regelui Charles al III-lea vine într-un moment dificil. De ce tot scade susținerea pentru Casa Regală britanică
Dincolo de festivitățile fastuoase și de ritualul care urmează tradiții vechi de secole, ceremonia de sâmbătă are un rol destul de pragmatic: trebuie să consolideze fundațiile casei regale britanice și să arate că poporul susține, în continuare, monarhia.
Instituția s-a confruntat în ultimele decenii cu probleme tot mai serioase, de la divorțul actualului rege, până la acuzațiile care îl vizează pe prințul Andrew, fratele lui Charles al III-lea.
Ceremonia de încoronare a Regelui Charles al III-lea va avea loc cu tot fastul unui asemenea eveniment, foarte așteptat de britanici. Monarhul va primi simbolurile puterii - sceptrul, crucea și globul -, sub ochii a milioane de oameni de pe tot globul.
Robert Lacey, istoric regal: „Doar britanicii mai păstrează fastul și solemnitatea. Dar asta e esența a ceea ce înseamnă monarhia, în imaginația oamenilor. Dacă tot e să ai un rege și dacă tot o să pui o coroană pe timbre, atunci va trebui să fie și un moment în care acea coroană e pusă pe capul regelui”.
Încoronarea vine într-un moment dificil pentru Casa Regală britanică. Sondajele de opinie arată că susținerea pentru monarhie s-a erodat în timp. Inflația și problemele economice afectează viețile oamenilor, iar unii dintre ei se întreabă dacă toate cheltuielile cu încoronarea sunt justificate. Așa că sunt destui cei care au motive să critice monarhia, mai ales pentru legăturile pe care le-a avut cu traficanții de sclavi, dar și pentru crearea Imperiului colonial Britanic, unul dintre cele mai extinse din toate timpurile.
Kehinde Andrews, profesor de studii africane, Birmingham City University: „Dacă asta nu e cea mai mare sărbătoare dedicată supremației rasei albe, atunci nu știu care mai poate fi, mai ales când te gândești până unde se merge, toată pompa, bijuteriile și celelalte lucruri”.
Regele a încercat să elimine unele dintre critici și a promis că va deschide arhivele regale pentru cei care vor să studieze legăturile familiei regale cu sclavia. Iar ceremonia de încoronare va avea multe dintre elementele tradiționale, de la mantia imperială până la ungerea cu mir, dar și unele elemente noi. Pentru prima oară, lideri religioși budiști, hinduși, mozaici, musulmani și Sikh vor avea o parte activă în încoronarea regelui.
Simbolic, Charles va deschide ceremonia luându-și angajamentul să slujească, nu să fie slujit. Regele a renunțat la tradiția veche de secole în care membrii aristocrației britanice depuneau un jurământ de loialitate față de el. În schimb, britanicii vor fi invitați să depună jurământ de credință față de rege. Ceremonia va fi, de asemenea, mai scurtă.
Robert Lacey, istoric regal: „O explicație cinică a faptului că slujba de încoronare a fost redusă de la trei ore la una singură e că toți acei comentatori de TV băgăcioși nu vor avea prea mult timp să spună 'ia uite la acel fildeș... și nu au fost acele bijuterii furate din India, sau de undeva?'. Pot să apară tot soiul de probleme în timpul încoronării și putem fi siguri că sunt echipe de oameni care caută prin toate detaliile în căutarea acestor probleme”.
Din păcate pentru monarhul britanic, ceremonia de încoronare va aduce în prim-plan și dramele cu care se confruntă familia regală britanică. Cea mai importantă dintre ele e relația încordată pe care o au prințul Harry și soția lui, Meghan, cu prințul moștenitor William și cu tatăl lor, regele Charles al III-lea.
Sursa: Pro TV
Etichete: Casa Regala Britanica, Regele Charles al III-lea al Marii Britanii, incoronare regele Charles al III-lea,
Dată publicare:
06-05-2023 08:42