Încoronarea Regelui Charles III, „Unsul lui Dumnezeu”. Cele nouă momente esențiale ale ceremoniei

×
Codul embed a fost copiat

După șapte decenii, la Curtea Angliei s-a instalat un monarh nou, Charles al III-lea, Unsul lui Dumnezeu.

„Sunt aici să slujesc, NU să fiu, slujit! Fă, să pot fi o binecuvântare, pentru toţi copiii Tăi, pentru toate credinţele şi cultele” a făgăduit, şi s-a rugat acesta la încoronarea oficiată în maiestuoasa abaţie Westminster. Alături de el a fost încoronată şi regina Camilla, soţia din ultimii 18 ani şi totodată fosta amantă din timpul căsniciei cu prinţesa Diana. Ceremonia şi-a menţinut o structură similară de peste o mie de ani, dar a integrat şi câteva noutăţi. Liturghia s-a dorit a fi reprezentativă pentru diferite credinţe şi grupuri comunitare, în conformitate cu dorinţa regelui de a reflecta diversitatea etnică a Marii Britanii moderne.

Pe o ploaie măruntă, de la care toată lumea aşteaptă noroc, cuplul regal a plecat de la Palatul Buckingham în trăsura Jubileului de Diamant, construită în Australia şi folosită pentru prima dată de regina Elisabeta a II-a în 2014.

Cavaleria Regală a asigurat escorta suveranului.

Monarhul a îmbrăcat uniforma militară, iar peste, Roba de Stat.

Citește și
regele charles
Regele Charles al III-lea, mesaj pentru români înainte de încoronare, prin intermediul Știrilor PRO TV: Nu voi uita niciodată

De la sfârşitul secolului al XIV-lea, fiecare ceremonie de încoronare urmează aceleaşi etape stabilite în manuscrisul medieval latin Liber Regalis.

Intrarea în catedrală

La intrarea regelui în catedrală, corurile cântau un imn de slavă. George, în vârstă de 9 ani, fiul cel mare al moştenitorului tronului, prinţul William, a fost unul dintre cei patru paji.

La rândul ei, Camilla i-a avut alături pe nepoţii ei, chiar dacă părinţii lor sunt copiii reginei din prima căsătorie.

N-a scăpat nimănui faptul că Harry, mezinul regelui, a fost aşezat mai în spate, şi nu lângă fratele său. În pofida unui volum autobiografic extrem de virulent la adresa monarhiei, ducele de Sussex a fost, totuşi, invitat la încoronare. A venit însă fără soţia lui, Meghan.

Recunoașterea

Monarhul a fost prezentat celor prezenți de către arhiepiscopul de Canterbury, dar şi - o noutate absolută - de Lady of the Garter şi Lady of the Thistle: „Vi-l prezint aici pe Regele Charles, regele vostru fără niciun dubiu! De aceea, voi toți cei care sunteți azi aici, să vă exprimați omagiul și devotamentul, sunteți gata să-l recunoașteți? Dumnezeu să-l ocrotească pe regele Charles!”

Prezentarea Sfintei Biblii

Prezentarea Sfintei Biblii - „cel mai valoros lucru pe care îl oferă această lume'', a revenit Moderatorului Adunării Generale a Bisericii Scoţiei.

Jurământul

A urmat unul dintre momentele-cheie ale ceremoniei. Arhiepiscopul de Canterbury i-a pus trei întrebări monarhului, iar prin răspunsurile sale, acesta a jurat, în engleză, că va respecta şi proteja legea şi Biserica Angliei: „Promiteți solemn și jurați să guvernați popoarele Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, ale tuturor țărilor şi teritoriilor Commonwealth-ului, în acord cu legile și obiceiurile lor?

Promit solemn s-o fac!

Veți fi călăuzit în toate judecățile voastre de Lege, Dreptate și Milă?

Așa am să fac!

Veți face tot ce vă stă în putere să apărați Legile Domnului și mărturia Evangheliei? Veți face tot ce vă stă în putință să mențineți în Regatul Unit Religia Protestantă Reformată, instituită prin lege?

Veți menține și apăra învățăturile Bisericii Anglicane, doctrina, cultul, disciplina şi guvernarea acestora, așa cum sunt stabilite prin lege în Anglia?

Promit să fac toate astea!

Lucrurile pe care le-am promis aici, le voi îndeplini şi le voi păstra. Aşa să mă ajute Dumnezeu'!

În termeni strict constituţionali, încoronările nu sunt necesare. Nicio altă monarhie din lume nu are un eveniment similar. Cu toate acestea, o încoronare are trei țeluri. În primul rând, are o semnificaţie religioasă, monarhul făcând promisiuni în faţa lui Dumnezeu. Apoi, oamenilor pe care îi slujeşte. În cele din urmă, este un moment de sărbătoare, care ar fi nepotrivită după moartea fostul suveran.

În premieră. regele s-a rugat cu voce tare:

Fă să pot fi o binecuvântare pentru toţi copiii Tăi, pentru toate credinţele şi cultele, pentru ca împreună să descoperim căile blândeții și să urmăm cărările păcii!

Întru Isus Hristos, Domnul nostru,

Amin!”

Ungerea

A venit momentul sacru, ungerea, ce semnalează conferirea harului Domnului asupra suveranului.

Liderul spiritual al comuniunii anglicane mondiale a luat fiola din aur în forma unui vultur cu aripi deschise, în care era uleiul sfinţit la Ierusalim. A vărsat ulei din ciocul vulturului în lingura încoronării - înainte de a-l mirui pe monarh pe mâini, piept şi cap.

Un baldachin cu broderii a fost ţinut deasupra suveranului, pentru a tăinui de congregaţie această etapă sacrosantă.

Investitura

După miruire, monarhul a îmbrăcat straiele cunoscute sub numele de „Colobium Sindonis” şi „Supertunica din pânză de aur”, creată în 1911, deasupra punând o centură de care a agăţat „sabia ofrandei".

De asemenea, a primit o serie de obiecte , care întruchipează longevitatea monarhiei britanice.

Pintenii din aur, de pildă, sunt folosiţi de la încoronarea regelui Richard Inimă de Leu, în 1.189.

Globul regal, datând din 1661, simbolizează lumea creştină.

Sceptrul cu porumbel semnifică puterea spirituală şi pastorală a suveranului.

Iar sceptrul cu cruce reprezintă puterea lumească a suveranului şi este asociat cu bună guvernare.

În 1911, i-a fost adăugat diamantul Cullinan 1, de 530,2 carate, numit şi Steaua Africii.

Regele a primit aceste obiecte stând pe scaunul de încoronare comandat de regele Edward I în 1.300. Sub scaun este plasată celebra Piatră Scone. numită şi Piatra Destinului sau Piatra Încoronării, care ar fi fost adusă, potrivit legendei, din Ţara Sfântă.

Încoronarea și Omagiul

Arhiepiscopul de Canterbury a luat coroana Sfântului Eduard de pe altar, aşezând-o pe capul suveranului, moment în care au bătut clopotele timp de două minute.

Au sunat trompetele şi s-au tras salve de tun în întreg regatul, de la Turnul Londrei până la Edinburgh şi Belfast, dar şi pe nave ale marinei regale.

Piesa centrală folosită doar în astfel de ocazii, coroana din aur masiv, păstrează motivul celor patru cruci specifice şi al celor patru flori de crin. Este încrustată cu rubine, ametiste şi safire. În crucea coroanei este safirul Sf. Edward.

Regina consoartă Camilla a primit coroana reginei Mary de Teck, străbunica lui Charles, ornată cu 2.200 de diamante.

Folosit la toate încoronările reginei consoarte, bastonul cu porumbel este un mic sceptru din fildeş.

Din dorinţa regelui, slujba a inclus şi muzică ortodoxă grecească, un omagiu adus tatălui său, ducele de Edinburgh, născut în Corfu.

The Ascension Choir" a fost, de asemenea, primul cor gospel care a cântat la o încoronare.

După binecuvântare, monarhul s-a mutat pe tron iar membrii familiei regale şi reprezentanţi ai nobilimii au îngenuncheat în faţa sa. La 74 de ani, regele Charles al III-lea este cel mai în vârstă nou monarh din istoria Marii Britanii. „Promisiunea tinereții" este totuşi reprezentată de prințul de Wales, singurul căruia i s-a permis să îngenuncheze în fața tatălui său, și să-i sărute obrazul drept.

Eu, William, prinţ de Wales, îţi făgăduiesc loialitate, credinţă şi adevăr, drept adept credincios al tău! Aşa să-mi ajute Dumnezeu!

Retragerea

Regele şi regina au primit Sfânta Împărtășanie, după care monarhul s-a retras în Capela Sfântului Eduard, unde a îmbrăcat Roba Regală. Pe cap i-a fost aşezată Coroana Imperială a statului. Este decorată cu 2.868 de diamante, 17 safire, 11 smaralde, 269 de perle şi patru rubine. Include Rubinul Prinţului Negru şi Safirul Stuart, dar şi celebrul Cullinan II, al doilea diamant ca mărime din lume.

Suveranul a revenit în catedrală, în timp ce era intonat Imnul Naţional.

Când suita părăsea abaţia, elevii Şcolii Westminster l-au salutat pe monarh în latină.

Printre cele 2.300 de persoane care au asistat la încoronarea regelui Charles al III-lea, s-au numărat şefi de stat şi capete încoronate din întreaga lume. Inclusiv principesa Margareta, custodele Coroanei României şi soţul ei, dar şi Carmen şi Klaus Iohannis.

Articolul face parte din:

Încoronarea Regelui Charles al III-lea. Momentele cheie ale evenimentului istoric

“Nicăieri în lume nu mai există peisaje cum am găsit în România”. Regele Charles al III-lea, interviu de Andreea Esca
“Nicăieri în lume nu mai există peisaje cum am găsit în România”. Regele Charles al III-lea, interviu de Andreea Esca

“Peisajele uimitoare din satele României, cu pajiști unice și o biodiversitate uluitoare, sunt unice, nu numai în Europa, ci în întreaga lume. Așa ceva nu mai există, nicăieri, la o asemenea dimensiune”, spune Regele Charles al III-lea.

UK
Corespondență Știrile PROTV din UK: Cum se pregătesc britanicii pentru încoronarea Regelui Charles al III-lea

În timp ce pregătirile pentru încoronare sunt pe ultima sută de metri, zeci de mii de oameni - britanici sau turiști din alte țări - caută un loc mai bun pentru a vedea ceremonia.

“Stră-străbunica mea era din Transilvania”. Regele Charles, despre rădăcinile familiei sale, într-un interviu de Andreea Esca
“Stră-străbunica mea era din Transilvania”. Regele Charles, despre rădăcinile familiei sale, într-un interviu de Andreea Esca

Rădăcinile din Transilvania ale familiei regale britanice, dar și “ororile” trăite de români în cele două războaie mondiale și sub comunism au fost motivele care l-au îndemnat pe Regele Charles să viziteze pentru prima oară România.

Cristopher Ghika
Cine este românul care conduce organizarea evenimentului istoric de încoronare a Regelui Charles al III-lea GALERIE FOTO

Românul Cristopher Ghika conduce organizarea evenimentului istoric de încoronare a Regelui Charles al III-lea. Urmașul familiei istorice românești Ghica este comandantul trupelor personale ale monarhului britanic.

regele charles
Regele Charles al III-lea, mesaj pentru români înainte de încoronare, prin intermediul Știrilor PRO TV: Nu voi uita niciodată

Regele Charles al III-lea a transmis, în exclusivitate pentru Știrile PRO TV, un mesaj pentru români înainte de încoronare.  

Casa de la Viscri a regelui Charles al III-lea - 1
Regele Charles i-a învățat pe români să prețuiască ce au. Motivul pentru care monarhul a ales să aibă o reședință la Viscri

Monarhul Marii Britanii este poate cel mai bun dintre prietenii României. Ne-a vizitat de nenumărate ori în ultimul sfert de veac și ne-a învățat să ne prețuim satele și natura.  

charles
Românii sunt prezenți la încoronarea regelui Charles al III-lea. „Stau de miercuri dimineață. Sunt o monarhistă înrăită”

În ajunul încoronării, regele Charles i-a răsplătit pe fanii adunați la Palatul Buckingham. A dat mâna cu ei, împreună cu William și Kate.  

londra incoronare
Mii de oameni au petrecut noaptea în stradă la Londra: ”Bunicii mei s-au întâlnit când a fost încoronarea reginei”

A fost o noapte agitată la Londra, în așteptarea marelui eveniment. Zeci de mii de oamen, britanici sau străini, care au campat lângă Palatul Buckingham, au petrecut în cinstea regelui.

Regele Charles
Lucruri neștiute despre regele Charles al III-lea. Monarhul a avut probleme la învățătură. „Am promovat la a patra încercare”

Noul rege Charles al III-lea este deja bunic și are cinci nepoți de la cei doi băieți, Wiliam și Harry. A așteptat șapte decenii ca să urce pe tron și să poarte coroana Regatului Unit.

regele charles fani
Încoronarea Regelui Charles al III-lea vine într-un moment dificil. De ce tot scade susținerea pentru Casa Regală britanică

Dincolo de festivitățile fastuoase și de ritualul care urmează tradiții vechi de secole, ceremonia de sâmbătă are un rol destul de pragmatic: trebuie să consolideze fundațiile casei regale britanice și să arate că poporul susține, în continuare, monarhia.

Regele Charles
GALERIE FOTO de colecție. Regele Charles al III-lea, o viață în imagini impresionante, așa cum nu îl știați

Noul rege Charles al III-lea a așteptat șapte decenii ca să urce pe tron și să poarte coroana Regatului Unit. Prințul de Walles a devenit rege după cea mai lungă ucenicie regală din istorie.  

regele charles
Cum a reuşit un model australian să-i fure un sărut prinţului Charles. Imaginea surprinsă în urmă cu patru decenii| FOTO

În urmă cu mai bine de 40 de ani, când prinţul Charles se afla în Australia, modelul Jane Priest a ieşit în fugă din valuri şi l-a sărutat, scrie CNN care a mers pe urmele unei celebre fotografii vechi de mai bine de patru decenii.

tinute
Încoronarea Regelui Charles al III-lea. Ținutele purtate de Carmen Iohannis și Margareta, Custodele Coroanei

Ţinutele pe care le poartă Carmen Iohannis, soţia Preşedintelui României, şi Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Regale a României, la ceremonia de încoronare a Regelui Charles al III-lea sunt create de casa de modă Irina Schrotter.

regele charles al III lea
Momentul încoronării regelui Charles al III-lea, în direct la Știrile PRO TV. „God Save the King!”, a strigat mulțimea

Charles al III-lea a fost încoronat, sâmbătă, la Westminster Abbey, în cadrul unei ample ceremonii religioase, în faţa a aproape 2.300 de invitaţi.

 

Ursula von der Leyen
Ursula Von der Leyen: „Încoronarea Regelui Charles al III-lea, un simbol al stabilităţii şi continuităţi”

Încoronarea lui Charles al III-lea este „o mărturie a forţei durabile a monarhiei britanice, un simbol al stabilităţii şi continuităţi”, a declarat sâmbătă preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe contul său de Twitter.

incoronare regele Charles al III-lea
Lideri din întreaga lume i-au transmis felicitări noului rege Charles al III-lea al Marii Britanii

De la Bruxelles la Washington, lideri din întreaga lume i-au transmis, sâmbătă, felicitări noului rege Charles al III-lea al Marii Britanii, încoronat în cadrul unei ceremonii fastuoase desfăşurate la Westminster Abbey din Londra.

joe biden si charles
De ce Joe Biden nu a participat la ceremonia de încoronare a Regelui Charles al III-lea

Joe Biden, care nu a participat, sâmbătă, la încoronarea lui Charles al III-lea, a declarat, vineri, că se va întâlni cu monarhul în iulie, pentru a discuta în special despre mediu.

 

Membri familiei regale britanie salută mulțimea de la balconul Palatului Buckingham, regele Charle, regina Camilla
Cel mai așteptat moment al încoronării Regelui Charles al III-lea, în imagini | FOTO

De departe cel mai așteptat moment de la încoronarea Regelui Charles al III-lea a fost cel în care monarhul, însoțit de regina consoartă Camilla, și de ceilalți membri ai familiei regale birtanice au ieșit la balconul regal al Palatului Buckingham.

 

camilla vs diana
Ținuta controversată a Reginei Camilla de la încoronare. Este semnată de unul din designerii favoriți ai prințesei Diana FOTO

Regina consoartă Camilla a strălucit la încoronarea regelui Charles al III-lea cu ținuta sa impecabilă.  

regele charles si regina camilla
Procesiune istorică. Cât a costat încoronarea Regelui Charles al III-lea. Monarhul și-a propus să fie „rentabilă”

De la Westminster cuplul regal s-a întors în urale la palatul Buckingham într-o procesiune amplă căreia nici măcar ploaia necontenită nu i-a știrbit din grandoare.  

londra
Londra a fost pentru o zi centrul lumii. Sute de mii de oameni au trăit pe viu sărbătoarea încoronării Regelui Charles

Londra a fost, astăzi, centrul lumii. Sute de mii de oameni entuziaști, monarhiști, turiști sau pur simplu curioși au trăit filmul pe viu.

 

britanici romania
„E un moment important”. Britanicii din România au urmărit cu sufletul la gură încoronarea Regelui Charles al III-lea

Un soare puternic, deloc englezesc, i-a scos, dimineață, din case pe britanicii din România și i-a condus, desigur, spre pub-uri.

Cum s-a văzut încoronarea Regelui Charles al III-le la Viscri, satul său de suflet din Transilvania. Vizitatorii cu sutele
Cum s-a văzut încoronarea Regelui Charles al III-le la Viscri, satul său de suflet din Transilvania. Vizitatorii cu sutele

Și la Viscri, satul din Transilvania care i-a furat inima regelui Charles al III-lea, este zi de sărbătoare. Porțile reşedinţei Majestății Sale au fost deschise vizitatorilor, peste 600 la număr, care au ținut să fie într-un loc drag monarhului britanic.

prințul Louis la încoronarea lui Charles
Prințul Louis a atras toate privirile la încoronarea bunicului său. Mezinul s-a măscărit în cele mai importante momente FOTO

Fiul cel mic al prințului William și al prințesei Kate, prințul Louis, a fost prezent la încoronarea bunicului său, regele Charles al III-lea. Alături i-au fost frații lui mai mari, prințesa Charlotte, de 8 ani, și prințul George, de 9 ani.  

Katty Perry
Katty Perry, puțin dezorientată la ceremonia de încoronare a Regelui Charles al III-lea. Glumele făcute de fanii cântăreței

Cântăreaţa americană Katy Perry şi-a liniştit fanii după ce părut că şi-a pierdut locul şi a fost zărită plimbându-se dezorientată pe culoar sâmbătă în Westminster Abbey din Londra, în timpul ceremoniei de încoronare a regelui Charles al III-lea.

 

52 de persoane reținute în timpul încoronării lui Charles al III-lea. Faptele de care sunt acuzate
52 de persoane reținute în timpul încoronării lui Charles al III-lea. Faptele de care sunt acuzate

Poliţia britanică a operat 52 de arestări în timpul operaţiunilor speciale desfăşurate pe durata încoronării regelui Charles al III-lea, au anunțat forțele de ordine londoneze.

william il saruta pe charles
Prințul William și-a sărutat tatăl în timpul încoronării. Ce se află în spatele acestui gest emoționant | FOTO

Regele Charles al III-lea a părut emoționat în timp ce fiul său cel mare, prințul de Wales, i-a adus un omagiu și l-a sărutat pe obraz după ce a fost încoronat Rege al Regatului Unit al Marii Britanii.

 

olena zelenska
Volodimir Zelenski, mesaj adresat după încoronarea Regelui Charles al III-lea. „Adevăraţi prieteni ai Ucrainei”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a felicitat pe Regele Charles al III-a după încoronare.

 

Articol recomandat de sport.ro
Dan Șucu este noul proprietar al clubului Genoa: ”Pachetul majoritar de acțiuni a fost vândut!” | OFICIAL
Dan Șucu este noul proprietar al clubului Genoa: ”Pachetul majoritar de acțiuni a fost vândut!” | OFICIAL
Citește și...
De ce Joe Biden nu a participat la ceremonia de încoronare a Regelui Charles al III-lea
De ce Joe Biden nu a participat la ceremonia de încoronare a Regelui Charles al III-lea

Joe Biden, care nu a participat, sâmbătă, la încoronarea lui Charles al III-lea, a declarat, vineri, că se va întâlni cu monarhul în iulie, pentru a discuta în special despre mediu.

 

Regele Charles al III-lea, mesaj pentru români înainte de încoronare, prin intermediul Știrilor PRO TV: Nu voi uita niciodată
Regele Charles al III-lea, mesaj pentru români înainte de încoronare, prin intermediul Știrilor PRO TV: Nu voi uita niciodată

Regele Charles al III-lea a transmis, în exclusivitate pentru Știrile PRO TV, un mesaj pentru români înainte de încoronare.  

Cine este românul care conduce organizarea evenimentului istoric de încoronare a Regelui Charles al III-lea GALERIE FOTO
Cine este românul care conduce organizarea evenimentului istoric de încoronare a Regelui Charles al III-lea GALERIE FOTO

Românul Cristopher Ghika conduce organizarea evenimentului istoric de încoronare a Regelui Charles al III-lea. Urmașul familiei istorice românești Ghica este comandantul trupelor personale ale monarhului britanic.

Regele Charles va purta la încoronare o robă de aur, o mantie și o coroană care cântăresc 8 kilograme. VIDEO
Regele Charles va purta la încoronare o robă de aur, o mantie și o coroană care cântăresc 8 kilograme. VIDEO

Mai sunt patru zile până la încoronarea Regelui Charles al III-lea, care va avea loc în cadrul unei ceremonii fastuoase la abaţia Westminster din Londra. Regele va purta o mantie de aur, creată în 1911, pentru străbunicul său George al V-lea, scrie BBC.

Încoronare cu tensiuni pentru regele Charles al III-lea. Cum va gestiona monarhul conflictele dintre cei doi fii ai săi
Încoronare cu tensiuni pentru regele Charles al III-lea. Cum va gestiona monarhul conflictele dintre cei doi fii ai săi

Mai sunt cinci zile până când regele Charles al III-lea va fi încoronat la Londra. Mulți se întreabă dacă ceremonia va avea aceeași însemnătate ca în 1953, când a fost încoronată Elisabeta a II-a.

 

Recomandări
Afacere ilegală descoperită de Inspectorul Pro. Cum au reușit o mamă și fiica ei să păcălească firme cu proiecte europene
Afacere ilegală descoperită de Inspectorul Pro. Cum au reușit o mamă și fiica ei să păcălească firme cu proiecte europene

Interesul pentru fondurile europene este atât de mare, încât internetul s-a umplut de companii care oferă consultanță și întocmesc proiecte pentru obținerea sumelor alocate de Uniune.

România, la un pas de a deveni „nerecomandată pentru investiții”. Rating de țară retrogradat, amenințare la stabilitatea UE
România, la un pas de a deveni „nerecomandată pentru investiții”. Rating de țară retrogradat, amenințare la stabilitatea UE

Comisia Europeană a inclus România pe lista statelor cu dezechilibre economice grave, care amenință stabilitatea Uniunii Europene.

Dan Șucu, pe prima pagină La Gazzetta dello Sport după preluarea Genoa CFC: ”Donald Trump de România”
Dan Șucu, pe prima pagină La Gazzetta dello Sport după preluarea Genoa CFC: ”Donald Trump de România”

Preluarea Genoa CFC, cel mai vechi club de fotbal din Italia, de către omul de afaceri român Dan Șucu, ține prima pagină La Gazzetta dello Sport, una dintre cele mai importante publicații sportive din lume. Șucu este numit ”Donald Trump de România”.