“Nicăieri în lume nu mai există peisaje cum am găsit în România”. Regele Charles al III-lea, interviu de Andreea Esca

×
Codul embed a fost copiat

“Peisajele uimitoare din satele României, cu pajiști unice și o biodiversitate uluitoare, sunt unice, nu numai în Europa, ci în întreaga lume. Așa ceva nu mai există, nicăieri, la o asemenea dimensiune”, spune Regele Charles al III-lea.

Într-un interviu în exclusivitate acordat Știrilor PRO TV în 2014, Charles - care avea atunci titlul de Alteță Regală – a mărturisit că țara sa „a pierdut” moștenirea pe care România o are încă, în satele din Transilvania.

“Faptul că aveți această moștenire remarcabilă, și că aveți intacte tradiții locale, originale, este de o valoare inestimabilă”, a spus el, în interviul acordat Andreei Esca.

De altfel, în 2006, el și-a cumpărat o casă tradițională săsească în satul Viscri, din județul Brașov, și a vizitat România în mai multe rânduri, în ultimii ani.

Charles, care va fi încoronat sâmbătă, într-o ceremonie oficială la Londra, are titlul de Rege încă din septembrie 2022, în urma decesului mamei sale, Elisabeta a II-a.

Citește și
incoronare charles
Cât va costa încoronarea regelui Charles al III-lea. Palatul mizează pe un profit de 1 miliard de lire pentru economia țării

PRO TV va transmite sâmbătă, în direct, evenimentele de la Londra, într-o ediție specială a Știrilor PRO TV, care va începe la ora 11:30.

“Românii ar trebui să fie foarte mândri de moștenirea lor”

Andreea Esca: Bună ziua! Mulțumesc că sunteți oaspetele Știrilor Pro TV. Este o onoare pentru noi.

ASR Prințul Charles: Sunteți foarte amabilă…

Andreea Esca: Spuneți-mi, pentru început, de ce ar trebui românii să fie mândri de moștenirea lor de locuințe tradiționale.

ASR Prințul Charles: Ei bine, cred că unul din lucrurile extraordinare pe care le are România este o uimitoare bogăție a arhitecturii medievale care încă rezistă, care încă există. Este rar în zilele noastre să ai ceva atât de extraordinar în atât de multe locuri. Cred că sunt cam 250 de sate, în toată România, aproape intacte. Cred că așa ceva e ceva incredibil de prețios, și de care românii ar trebui să fie foarte mândri, pentru că au pierdut atât de multe, în întreg secolul 20, și chiar și acum…

Andreea Esca: Oamenii regretă…

ASR Prințul Charles: Da, cred că regretă. E trist că durează atât de mult timp până își dau seama cât pierd sau au pierdut. Eu pot să înțeleg că atunci când Cortina de Fier a căzut, și comunismul s-a prăbușit, toată lumea voia lucruri noi, lucruri din Vest. Dar cred că singura problemă este că, dacă pierzi contactul cu tradițiile, cu vechiul stil de viață…

Andreea Esca: Cu rădăcinile…

ASR Prințul Charles: …exact, cu simțul apartenenței, cu identitatea - lucruri care s-au întâmplat deja din cauza globalizării, în mod ciudat ajungi exact la reacția opusă, mai târziu: oamenii vor să-și revendice identitatea, și e tragic atunci când identitatea s-a pierdut, când s-au dărâmat, distrus lucruri de valoare atât de mare… Uitați-vă la Italia, la Elveția, care au reușit să păstreze într-un mod extraordinar orășelele și satele italienești de colină. La fel, Franța. Acestea sunt locuri de valoare imensă. Valoarea lor se păstrează și crește, în timp ce alte localități, ridicate după o modă momentului, devin după 25-30 de ani demodate și plictisitoare. Mi se pare întotdeauna o tragedie…

Andreea Esca: … că pierdem totul pur și simplu…

ASR Prințul Charles: … să ridici clădiri din sticlă, oțel și beton. De ani de zile încerc să spun că poți avea ce-i mai bun din ambele lumi. Tot ce e mai bun din trecut, și tot ce e mai bun din confortul și tehnologia moderne, dar incorporat și integrat inteligent și cu multă înțelegere. Nimeni nu spune "întoarce-te în trecut!", doar că să păstrezi locuri ca acesta. Faptul că aveți această moștenire remarcabilă, și că aveți intacte tradiții locale, originale, este de o valoare inestimabilă.

Andreea Esca: Ce putem învăța din meșteșugul construirii caselor tradiționale, și de ce e important să-l păstrăm?

ASR Prințul Charles: Cred că putem învăța foarte mult mai ales din felul în care mare parte din meșteșug se baza pe materialele naturale locale, un lucru care în lumea modernă ar trebui să devină mult mai sustenabil. Alte avantaje sunt emisii reduse de dioxid de carbon, mai puțină energie folosită. Meșteșugarii le dădeau oamenilor o ocazie foarte bună să se califice într-o meserie, și să-și găsească locuri de muncă.

Andreea Esca: Și poate să descopere meserii despre care nu credeau că mai există.

ASR Prințul Charles: Da… În Marea Britanie, și în alte părți, am încercat de-a lungul anilor să înființez școli de ucenici, să încurajez dezvoltarea deprinderilor meșteșugărești, și o mulțime de tineri, odată ce li s-a dat ocazia și au avut acces la aceste bresle și meșteșuguri, au devenit incredibil de pricepuți și de motivați, și au dovedit un talent fantastic. Dificultatea este, cred, să înțelegem că astfel de deprinderi pot fi foarte valoroase în ziua de azi, nu trebuie să le dăm deoparte. De asemenea, sunt meserii mult mai sustenabile. Creează o atmosferă mult mai legată de natura, de felul în care omul…

Andreea Esca: Și de suflet, până la urmă.

ASR Prințul Charles: Exact.

“Peisajele uimitoare din satele României sunt unice. Așa ceva nu mai există nicăieri în lume”

Andreea Esca: Pentru că vorbim de Marea Britanie, Marea Britanie are una dintre cele mai frumoase și mai impresionante arhitecturi din lume. Mă gândesc la castele, la catedrale, și mă întreb ce anume găsiți în România și nu aveți în Marea Britanie.

ASR Prințul Charles: Vedeți, în Marea Britanie am trecut printr-o fază în care am distrus foarte mult, după al doilea război mondial. În anii '60. Îmi amintesc cum s-a petrecut totul. Centrele orașelor au fost distruse și s-au ridicat peste tot blocuri uriașe, urâte, de sticlă și beton. S-a "brutalizat" imaginea orașelor și, în multe cazuri, și cea a peisajelor naturale. E interesant, și spune multe faptul că mulți arhitecți preferă să locuiască în cartierele vechi ale orașelor.

Andreea Esca: Și, în același timp, continuă să construiască aceste clădiri noi…

ASR Prințul Charles: Da, dar nu locuiesc în ele neapărat, așa că există ceva aparte în aceste locuri minunate. Sigur, dacă mergi la Londra sau la Edinburgh sau la Bath, orașe mari, s-a dovedit de atâtea ori că locurile care își mențin valoarea și care și-o sporesc sunt Mayfair, St. James, și cartierele vechi din Edinburgh și Bath, acolo valoarea rămâne. Și acolo se duc și turiștii. În Italia, de ce merg turiștii la Florența și Roma? Pentru că au reușit să păstreze acel incredibil simț al întregului, și ceva ce hrănește sufletul, cum ați spus, îți dă o identitate spirituală…

Andreea Esca: N-am văzut un turist care să își dorească să vadă o clădire nouă, toți vor să vadă partea veche…

ASR Prințul Charles: Mai sunt, dar nu atât de mulți…

Andreea Esca: Ce ar putea învăța Marea Britanie din modul de viață tradițional al românilor de la sate?

ASR Prințul Charles: Noi am pierdut foarte mult, și unul dintre lucrurile foarte importante pentru mine este mica fermă familială. În Marea Britanie, cele mai frumoase locuri din zona rurală sunt de obicei cele din așa-numitele zone defavorizate, zone de munți și văi. Acolo vor turiștii să meargă, acolo sunt satele, dar și peisajele descrise prin micul fermier, fermele de familie. E un mozaic minunat de ferme familiale. Problema e că micul fermier este amenințat constant de agricultura intensivă a marilor corporații și de așa-numita eficiență.

În România este minunat că aveți atât de mulți mici fermieri, și felul în care ei lucrează pământul a modelat aceste peisaje uimitoare și a creat o biodiversitate uluitoare. Pajiștile înflorite sunt unice, unice, nu numai în Europa, ci în lume! Așa ceva nu mai există, nicăieri, la o asemenea dimensiune.

Acest peisaj cu pășuni, fânețe și păduri, și felul în care este exploatat, este în întregime sustenabil, eficient din punct de vedere ecologic și prietenos cu mediul. Uniunea Europeană încearcă să salveze astfel de zone, și aici aveți exemple fantastice. Lucrul cel mai greu e să te asiguri că aduci dezvoltarea pe care oamenii o vor, fără să pierzi ce e mai bun.

Andreea Esca: Exact, mă întrebam cum pot ajunge producători locali și produsele lor naturale pe piețele internaționale, și cum pot fi competitivi.

ASR Prințul Charles: Știu că aceasta este o mare provocare pentru România. Dacă vrei să creezi cooperative mari de mici fermieri...

Andreea Esca:...oamenilor le este foarte frică...

ASR Prințul Charles: ...exact, știu asta. Înțeleg istoria, înțeleg ce s-a întâmplat cu colectivizarea agriculturii, înțeleg suspiciunea uriașă a oamenilor în legătură cu acest tip de asociere. Și, mergând cu mașina prin România în ultimii 16 ani, am văzut CAP-urile abandonate, degradate.

Dar, pe de altă parte, pentru a asigura supraviețuirea acestor mici ferme, foarte importante, și a comunității din jurul lor, și pentru a crea oportunități tinerilor din zonele rurale, este important să coopereze, să producă în volume suficient de mari, să aibă o denumire, pentru ca produsele să aibă o identitate pentru anumite piețe.

Și, peste toate, puteți să profitați de ocazie și să povestiți despre frumusețea, magia și unicitatea României, despre grupurile diverse de oameni care fac România fascinantă, așa cum o știu eu, extraordinar de diversă.

Partea a doua a interviului, aici.

Articolul face parte din:

Încoronarea Regelui Charles al III-lea. Momentele cheie ale evenimentului istoric

UK
Corespondență Știrile PROTV din UK: Cum se pregătesc britanicii pentru încoronarea Regelui Charles al III-lea

În timp ce pregătirile pentru încoronare sunt pe ultima sută de metri, zeci de mii de oameni - britanici sau turiști din alte țări - caută un loc mai bun pentru a vedea ceremonia.

“Stră-străbunica mea era din Transilvania”. Regele Charles, despre rădăcinile familiei sale, într-un interviu de Andreea Esca
“Stră-străbunica mea era din Transilvania”. Regele Charles, despre rădăcinile familiei sale, într-un interviu de Andreea Esca

Rădăcinile din Transilvania ale familiei regale britanice, dar și “ororile” trăite de români în cele două războaie mondiale și sub comunism au fost motivele care l-au îndemnat pe Regele Charles să viziteze pentru prima oară România.

Cristopher Ghika
Cine este românul care conduce organizarea evenimentului istoric de încoronare a Regelui Charles al III-lea GALERIE FOTO

Românul Cristopher Ghika conduce organizarea evenimentului istoric de încoronare a Regelui Charles al III-lea. Urmașul familiei istorice românești Ghica este comandantul trupelor personale ale monarhului britanic.

regele charles
Regele Charles al III-lea, mesaj pentru români înainte de încoronare, prin intermediul Știrilor PRO TV: Nu voi uita niciodată

Regele Charles al III-lea a transmis, în exclusivitate pentru Știrile PRO TV, un mesaj pentru români înainte de încoronare.  

Casa de la Viscri a regelui Charles al III-lea - 1
Regele Charles i-a învățat pe români să prețuiască ce au. Motivul pentru care monarhul a ales să aibă o reședință la Viscri

Monarhul Marii Britanii este poate cel mai bun dintre prietenii României. Ne-a vizitat de nenumărate ori în ultimul sfert de veac și ne-a învățat să ne prețuim satele și natura.  

charles
Românii sunt prezenți la încoronarea regelui Charles al III-lea. „Stau de miercuri dimineață. Sunt o monarhistă înrăită”

În ajunul încoronării, regele Charles i-a răsplătit pe fanii adunați la Palatul Buckingham. A dat mâna cu ei, împreună cu William și Kate.  

londra incoronare
Mii de oameni au petrecut noaptea în stradă la Londra: ”Bunicii mei s-au întâlnit când a fost încoronarea reginei”

A fost o noapte agitată la Londra, în așteptarea marelui eveniment. Zeci de mii de oamen, britanici sau străini, care au campat lângă Palatul Buckingham, au petrecut în cinstea regelui.

Regele Charles
Lucruri neștiute despre regele Charles al III-lea. Monarhul a avut probleme la învățătură. „Am promovat la a patra încercare”

Noul rege Charles al III-lea este deja bunic și are cinci nepoți de la cei doi băieți, Wiliam și Harry. A așteptat șapte decenii ca să urce pe tron și să poarte coroana Regatului Unit.

regele charles fani
Încoronarea Regelui Charles al III-lea vine într-un moment dificil. De ce tot scade susținerea pentru Casa Regală britanică

Dincolo de festivitățile fastuoase și de ritualul care urmează tradiții vechi de secole, ceremonia de sâmbătă are un rol destul de pragmatic: trebuie să consolideze fundațiile casei regale britanice și să arate că poporul susține, în continuare, monarhia.

Regele Charles
GALERIE FOTO de colecție. Regele Charles al III-lea, o viață în imagini impresionante, așa cum nu îl știați

Noul rege Charles al III-lea a așteptat șapte decenii ca să urce pe tron și să poarte coroana Regatului Unit. Prințul de Walles a devenit rege după cea mai lungă ucenicie regală din istorie.  

regele charles
Cum a reuşit un model australian să-i fure un sărut prinţului Charles. Imaginea surprinsă în urmă cu patru decenii| FOTO

În urmă cu mai bine de 40 de ani, când prinţul Charles se afla în Australia, modelul Jane Priest a ieşit în fugă din valuri şi l-a sărutat, scrie CNN care a mers pe urmele unei celebre fotografii vechi de mai bine de patru decenii.

tinute
Încoronarea Regelui Charles al III-lea. Ținutele purtate de Carmen Iohannis și Margareta, Custodele Coroanei

Ţinutele pe care le poartă Carmen Iohannis, soţia Preşedintelui României, şi Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Regale a României, la ceremonia de încoronare a Regelui Charles al III-lea sunt create de casa de modă Irina Schrotter.

regele charles al III lea
Momentul încoronării regelui Charles al III-lea, în direct la Știrile PRO TV. „God Save the King!”, a strigat mulțimea

Charles al III-lea a fost încoronat, sâmbătă, la Westminster Abbey, în cadrul unei ample ceremonii religioase, în faţa a aproape 2.300 de invitaţi.

 

Ursula von der Leyen
Ursula Von der Leyen: „Încoronarea Regelui Charles al III-lea, un simbol al stabilităţii şi continuităţi”

Încoronarea lui Charles al III-lea este „o mărturie a forţei durabile a monarhiei britanice, un simbol al stabilităţii şi continuităţi”, a declarat sâmbătă preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe contul său de Twitter.

incoronare regele Charles al III-lea
Lideri din întreaga lume i-au transmis felicitări noului rege Charles al III-lea al Marii Britanii

De la Bruxelles la Washington, lideri din întreaga lume i-au transmis, sâmbătă, felicitări noului rege Charles al III-lea al Marii Britanii, încoronat în cadrul unei ceremonii fastuoase desfăşurate la Westminster Abbey din Londra.

joe biden si charles
De ce Joe Biden nu a participat la ceremonia de încoronare a Regelui Charles al III-lea

Joe Biden, care nu a participat, sâmbătă, la încoronarea lui Charles al III-lea, a declarat, vineri, că se va întâlni cu monarhul în iulie, pentru a discuta în special despre mediu.

 

Membri familiei regale britanie salută mulțimea de la balconul Palatului Buckingham, regele Charle, regina Camilla
Cel mai așteptat moment al încoronării Regelui Charles al III-lea, în imagini | FOTO

De departe cel mai așteptat moment de la încoronarea Regelui Charles al III-lea a fost cel în care monarhul, însoțit de regina consoartă Camilla, și de ceilalți membri ai familiei regale birtanice au ieșit la balconul regal al Palatului Buckingham.

 

camilla vs diana
Ținuta controversată a Reginei Camilla de la încoronare. Este semnată de unul din designerii favoriți ai prințesei Diana FOTO

Regina consoartă Camilla a strălucit la încoronarea regelui Charles al III-lea cu ținuta sa impecabilă.  

Încoronarea Regelui Charles III, „Unsul lui Dumnezeu”. Cele nouă momente esențiale ale ceremoniei
Încoronarea Regelui Charles III, „Unsul lui Dumnezeu”. Cele nouă momente esențiale ale ceremoniei

După șapte decenii, la Curtea Angliei s-a instalat un monarh nou, Charles al III-lea, Unsul lui Dumnezeu.

regele charles si regina camilla
Procesiune istorică. Cât a costat încoronarea Regelui Charles al III-lea. Monarhul și-a propus să fie „rentabilă”

De la Westminster cuplul regal s-a întors în urale la palatul Buckingham într-o procesiune amplă căreia nici măcar ploaia necontenită nu i-a știrbit din grandoare.  

londra
Londra a fost pentru o zi centrul lumii. Sute de mii de oameni au trăit pe viu sărbătoarea încoronării Regelui Charles

Londra a fost, astăzi, centrul lumii. Sute de mii de oameni entuziaști, monarhiști, turiști sau pur simplu curioși au trăit filmul pe viu.

 

britanici romania
„E un moment important”. Britanicii din România au urmărit cu sufletul la gură încoronarea Regelui Charles al III-lea

Un soare puternic, deloc englezesc, i-a scos, dimineață, din case pe britanicii din România și i-a condus, desigur, spre pub-uri.

Cum s-a văzut încoronarea Regelui Charles al III-le la Viscri, satul său de suflet din Transilvania. Vizitatorii cu sutele
Cum s-a văzut încoronarea Regelui Charles al III-le la Viscri, satul său de suflet din Transilvania. Vizitatorii cu sutele

Și la Viscri, satul din Transilvania care i-a furat inima regelui Charles al III-lea, este zi de sărbătoare. Porțile reşedinţei Majestății Sale au fost deschise vizitatorilor, peste 600 la număr, care au ținut să fie într-un loc drag monarhului britanic.

prințul Louis la încoronarea lui Charles
Prințul Louis a atras toate privirile la încoronarea bunicului său. Mezinul s-a măscărit în cele mai importante momente FOTO

Fiul cel mic al prințului William și al prințesei Kate, prințul Louis, a fost prezent la încoronarea bunicului său, regele Charles al III-lea. Alături i-au fost frații lui mai mari, prințesa Charlotte, de 8 ani, și prințul George, de 9 ani.  

Katty Perry
Katty Perry, puțin dezorientată la ceremonia de încoronare a Regelui Charles al III-lea. Glumele făcute de fanii cântăreței

Cântăreaţa americană Katy Perry şi-a liniştit fanii după ce părut că şi-a pierdut locul şi a fost zărită plimbându-se dezorientată pe culoar sâmbătă în Westminster Abbey din Londra, în timpul ceremoniei de încoronare a regelui Charles al III-lea.

 

52 de persoane reținute în timpul încoronării lui Charles al III-lea. Faptele de care sunt acuzate
52 de persoane reținute în timpul încoronării lui Charles al III-lea. Faptele de care sunt acuzate

Poliţia britanică a operat 52 de arestări în timpul operaţiunilor speciale desfăşurate pe durata încoronării regelui Charles al III-lea, au anunțat forțele de ordine londoneze.

william il saruta pe charles
Prințul William și-a sărutat tatăl în timpul încoronării. Ce se află în spatele acestui gest emoționant | FOTO

Regele Charles al III-lea a părut emoționat în timp ce fiul său cel mare, prințul de Wales, i-a adus un omagiu și l-a sărutat pe obraz după ce a fost încoronat Rege al Regatului Unit al Marii Britanii.

 

olena zelenska
Volodimir Zelenski, mesaj adresat după încoronarea Regelui Charles al III-lea. „Adevăraţi prieteni ai Ucrainei”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a felicitat pe Regele Charles al III-a după încoronare.

 

Articol recomandat de sport.ro
Dan Șucu este noul proprietar al clubului Genoa: ”Pachetul majoritar de acțiuni a fost vândut!” | OFICIAL
Dan Șucu este noul proprietar al clubului Genoa: ”Pachetul majoritar de acțiuni a fost vândut!” | OFICIAL
Citește și...
Detalii neștiute despre încoronarea regelui Charles al III-lea. De ce va purta două coroane
Detalii neștiute despre încoronarea regelui Charles al III-lea. De ce va purta două coroane

PRO TV, va transmite sâmbătă, în direct, evenimentele de la Londra, într-o ediție specială a Știrilor PRO TV, care va începe la ora 11:30.

Cât va costa încoronarea regelui Charles al III-lea. Palatul mizează pe un profit de 1 miliard de lire pentru economia țării
Cât va costa încoronarea regelui Charles al III-lea. Palatul mizează pe un profit de 1 miliard de lire pentru economia țării

Ceremonia de încoronare a regelui Charles al III-lea va fi cea mai impresionantă etalare de fast văzută într-o generaţie şi va oferi un imbold semnificativ economiei britanice, anunță Palatul Buckingham.  

Cum arată coroanele folosite la Încoronarea Regelui Charles al III-lea
Cum arată coroanele folosite la Încoronarea Regelui Charles al III-lea

Pe 6 mai, legendara coroană a Sfântului Eduard va fi pusă pe capul regelui Charles al III-lea, ca parte a unui ritual de încoronare, care datează de secole. Ceremonia oficială de încoronare este programată să înceapă la ora 13:00, ora României.  

Recomandări
Klaus Iohannis: ”Mandatul preşedintelui se încheie în momentul în care preşedintele nou ales depune jurământul. Punct!”
Klaus Iohannis: ”Mandatul preşedintelui se încheie în momentul în care preşedintele nou ales depune jurământul. Punct!”

Preşedintele Klaus Iohannis a răspuns, miercuri, la Bruxelles, la acuzațiile privind prelungirea mandatului său până la alegerea unui nou şef al statului.

USR a plecat de la negocierile cu partidele proeuropene. Cere demisia lui Klaus Iohannis și ale șefilor serviciilor secrete
USR a plecat de la negocierile cu partidele proeuropene. Cere demisia lui Klaus Iohannis și ale șefilor serviciilor secrete

Liderii USR, în frunte cu președintele acestui partid, Elena Lasconi, au plecat, miercuri, de la negocierile politice organizate la Palatul Victoria, pentru formarea unei coaliții în Parlament, care să susțină viitorul Guvern.

„Topul realizărilor”. Cu ce s-a lăudat premierul Marcel Ciolacu în ultima sa ședință de Guvern cu „puteri depline”
„Topul realizărilor”. Cu ce s-a lăudat premierul Marcel Ciolacu în ultima sa ședință de Guvern cu „puteri depline”

Premierul Marcel Ciolacu a prezentat în ședința de Guvern de miercuri ”topul realizărilor guvernării”, în condițiile în care această ședință a fost ultima a Guvernului său ”cu puteri depline”, înaintea instalării noului Parlament.