Cum arată coroanele folosite la Încoronarea Regelui Charles al III-lea
Pe 6 mai, legendara coroană a Sfântului Eduard va fi pusă pe capul regelui Charles al III-lea, ca parte a unui ritual de încoronare, care datează de secole. Ceremonia oficială de încoronare este programată să înceapă la ora 13:00, ora României.
Rar văzută în afara Turnului Londrei, coroana de aur va fi purtată timp de mai puțin de o oră, înainte de a fi depozitată și păstrată la loc sfânt, pentru încoronarea următorului monarh.
Coroana folosită la Încoronarea Regelui Charles al III-lea, un simbol unic. Rolul pe care îl are în formarea noului rege
Deși Charles a devenit rege imediat după moartea mamei sale, Regina Elisabeta a II-a, încoronarea este un rit străvechi care simbolizează începutul domniei sale, scrie BBC.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Neprețuita coroană a Sfântului Eduard, care este purtată o singură dată doar în timpul unei încoronări, simobolizează momentul oficial prin care Charles va deveni Regele Charles al III-lea al Marii Britanii.
Realizată din aur masiv de 22 de carate, coroana veche de 360 de ani are o înălțime de peste 30 centimetri și cântărește aproximativ 2,23 kilograme.
Coroana Sfântului Eduard a fost purtată ultima dată de regina Elisabeta a II-a, la încoronarea sa în 1953, și a fost scoasă rareori din Turnul Londrei, în cei 70 de ani care au trecut de atunci.
Păstrată în cadrul Westminster Abbey, locul de înmormântare a lui Edward, coroana este cel mai vechi obiect din colecția de bijuterii ale Coroanei expuse la Turnul Londrei, a fost salutată ca fiind „singurul mare supraviețuitor” al regaliei medievale, potrivit The Telegraph.
Coroana, care marchează începutul unei domnii, reprezintă una dintre piesele de rezistență ale bijuteriilor regale fiind folosită la încoronări încă din secolul al XIII-lea. Actuala versiune a coroanei a fost realizată, însă, în 1661, pentru regele Charles al II-lea (Carol al II-lea). Este făcută din aur masiv de 22 de carate, are 30 de centimetri înălțime și cântărește 2,23 kg. Este încrustată cu 444 de pietre prețioase și semiprețioase printre care acvamarin, topaz, rubine, ametiste sau safire. Pietrele din coroană obișnuiau să fie detașabile și erau închiriate special pentru încoronări. Abia în secolul al XX-lea au fost fixate pe coroană.
Coroana este o replică a unei variante mai vechi, care a aparținut regelui și sfântului anglo-saxon Eduard Mărturisitorul. Acesta a fost înfățișat purtând o coroană în celebra Tapiserie Bayeux din secolul al XI-lea.
Coroana lui Eduard este considerată sfântă și a fost folosită încă de la încoronarea regelui Charles al II-lea în 1661, după ce monarhia a fost restaurată în urma domniei lui Oliver Cromwell, care a durat zece ani. Se spune despre coroană că a fost topită în 1649. După moartea lui Cromwell, regele Charles al II-lea a comandat un nou set de bijuterii, inclusiv Coroana Sfântului Eduard și o nouă coroană. Se crede că această coroană a avut foarte puține pietre, dar versiunea lui Charles al II-lea (Carol al II-lea) avea diamante și pietre prețioase colorate, care au fost închiriate special pentru suma princiară de 500 de lire sterline, potrivit istoricului bijuteriilor coroanei, Anna Keay. Această sumă ar fi echivalentul sumei de aproximativ 75.000 de lire sterline (85.000 de euro) de astăzi.
Două coroane pentru Charles
Pe coroană sunt aplicate patru cruci și flori de lis, dar și două arcuri care se întâlnesc în centru. Arcurile sunt acoperite cu mărgele mici de aur, care anterior erau bătute în imitații de perle.
În partea de sus a coroanei se află o cruce din mărgele și o sferă, care reprezintă timpul în care a domnit monarhul.
Deși a fost realizată în 1661, Regele Charles al III-lea va fi al șaptelea monarh care va purta Coroana Sfântului Eduard.
Succesorii lui Charles al II-lea (Carol al II-lea), Iacob al II-lea în 1685 și William al III-lea, au fost încoronați cu coroana Sfântului Eduard în 1689, dar, pe măsură ce monarhia s-a schimbat, aceasta nu a mai fost purtată la încoronări timp de peste 200 de ani.
Regele Eduard al VII-lea a plănuit să o poarte la încoronarea din 1902 și a comandat o coroană special recondiționată, dar s-a îmbolnăvit și a fost nevoit să poarte o coroană mai ușoară.
George al V-lea a ales, de asemenea, să poarte coroana și a pus să fie montate permanent pietrele, inclusiv zeci de acvamarine.
George al VI-lea i-a urmat exemplul, iar regina Elisabeta a II-a a fost ultima care a purtat-o atunci când a fost încoronată.
Coroana este ornată cu catifea violet, tivită cu blană de hermină albă.
Cel mai simplu mod de a deosebi partea din față de cea din spate a coroanei este reprezentat de pietrele prețioase de culori diferite, dar acest lucru a provocat confuzie în trecut.
Înainte de încoronarea lui George al VI-lea, se spune că un fir de bumbac roșu ar fi fost legat pe coroană pentru a putea distinge mai ușor partea din față de cea din spate, dar acesta a fost îndepărtat accidental înainte de ceremonie.
Ce coroană va mai purta Regele Charles al III-lea la Încoronare
Regele Charles va purta, de asemenea, Coroana Imperială de Stat în timpul slujbei de încoronare. Aceasta a fost coroana care a fost pusă recent pe sicriul reginei pentru ceremonia de înmormântare și funeraliile sale de stat. Realizată inițial pentru încoronarea regelui George al VI-lea în 1937, înlocuind coroana realizată pentru regina Victoria în 1838, aceasta a fost purtată și de regretata regină Elisabeta a II-a în timpul încoronării sale.
Coroana Imperială de Stat este realizată din aur și este încrustată cu 2.868 de diamante, 17 safire, 11 smaralde, 269 de perle și patru rubine. Coroana conține unele dintre cele mai faimoase bijuterii din colecție. Printre acestea se numără Rubinul Prințului Negru, Safirul Stuart și diamantul Cullinan II, potrivit Historic Royal Palaces, citată de countryliving.com.
Safirul Sfântului Eduard, așezat în centrul crucii de sus, se spune că ar fi fost purtat într-un inel de Sfântul Eduard Mărturisitorul și descoperit în mormântul său în 1163.
Coroana Imperială de Stat a fost realizată pentru încoronarea regelui George al VI-lea în 1937, înlocuind coroana realizată pentru regina Victoria în 1838.
Ca parte a Bijuteriilor Coroanei, coroana este păstrată sub pază armată în Casa Bijuteriilor din Turnul Londrei.
Încoronarea Regelui Charles al III-lea, o zi istorică pentru întrega lume, în direct la Știrile PRO TV și pe VOYO
Sâmbătă este ziua cea mare pentru Marea Britanie. Coroana are un nou Rege. O zi istorică pentru Casă Regală a Regatului Unit al Marii Britanii, o zi specială pentru întreaga lume, în direct, la Știrile PRO TV.
Cosmin Stan transmite, sâmbătă, 6 mai 2023, de la Londra, încoronarea Regelui Charles al III-lea.
Cel mai important eveniment al monarhiei britanice din ultimii 70 de ani este în direct la PRO TV. Slujba de încoronare este o ocazie solemnă, religioasă şi plină de simbolism, în care Charles va depune jurământul prin care promite să susţină legea şi Biserica Angliei.
Momentul central al evenimentului constă în așezarea pe istoricul Scaun al Încoronării, cunoscut sub numele de Scaunul Regelui Edward, care conţine Piatra Destinului, și ungerea de către Arhiepiscopul de Canterbury, liderul spiritual al comuniunii anglicane mondiale, cu mir sfânt de la Ierusalim.
Cosmin Stan și operatorul Ioan Bucșa vor transmite în direct, de la Londra, cele mai importante momente și vor fi în centrul atmosferei din capitala britanică, unde sunt așteptați zeci de mii de turiști.
Încoronarea Regelui Charles al III-lea va fi transmisă, în direct, de la Londra, sâmbătă, 6 mai, în cadrul ediților speciale Știrile PRO TV: dimineață, de la ora 07:00 până la 10:30 și de la 11:30 până la ora 15:00.
Evenimentul va fi în direct și pe VOYO.
Sursa: BBC
Etichete: incoronare, Regele Charles al III-lea al Marii Britanii,
Dată publicare:
03-05-2023 17:27