Detalii neștiute despre încoronarea regelui Charles al III-lea. De ce va purta două coroane
PRO TV, va transmite sâmbătă, în direct, evenimentele de la Londra, într-o ediție specială a Știrilor PRO TV, care va începe la ora 11:30.
Dincolo de dezbaterea internă, pro și contra monarhiei, ceremonia încoronării va atrage în fața televizoarelor, milioane de oameni din întreaga lume.
Momentele cheie ale încoronării regelui Charles
Cosmin Stan ne invită la o incursiune virtuală prin momentele cheie ale încoronării.
Regele și Regina consoartă vor sosi la impresionanta catedrală Westminster într-o procesiune de la Palatul Buckingham, denumită Procesiunea Regelui.
Lăcașul maiestuos care va găzdui aceste evenimente este același în care au fost încoronați regii și reginele Marii Britanii din ultimii 900 de ani.
Casa Regală a transmis că ceremoniile de încoronare de acum, deși adânc ancorate în tradiții, vor reflecta totuși rolul monarhului din zilele noastre.
Dar, chiar și-așa, ceremonia de încoronare va include multe momente din evenimentul similar de acum 70 de ani când mama regelui Charles, regina Elisabeta a II-a, primea coroana.
Amintim momentul ungerii cu ulei sfințit, livrarea globului sfânt și urcarea pe tron.
Regele Charles va purta două coroane
După ce va fi uns rege și binecuvântat, regele Charles va purta coroana sfântului Edward, ceea ce va simboliza momentul oficial prin care va deveni Regele Charles al III-lea.
Această coroană care marchează începutul domniei este folosită la încoronări încă din secolul al XIII-lea. Actuala versiune a coroanei a fost realizată însă în 1661 pentru regele Charles al II-lea.
Este făcută din aur masiv de 22 de carate, are 30 de centimetri înălțime și cântărește 2,23 kg. Este încrustată cu 444 de pietre prețioase și semiprețioase printre care acvamarin, topaz, rubine, ametiste sau safire.
El va urca apoi pe tronul istoric cunoscut sub numele de tronul încoronării sau tronul lui Edward. Îi vor fi înmânate pe tron sceptrul și bastonul suveranității, simbolizâd controlul națiunii și globul sfânt, reprezentând lumea creștină.
Tronul încoronării este una dintre cele mai importante moșteniri ale regalității britanice. Are peste doi metri, este făcut din lemn de stejar și datează din anii 1300, fiind construit la ordinul regelui Edward I.
Unii istorici spun că tronul este folosit la încoronări încă din 1308, dar este cert că pe el au urcat monarhii începând din 1399.
După ceremoniile din impozanta Westminster Abbey va urma procesiunea încoronării. Este momentul când regele proaspăt uns reface traseul până la palatul Buckingham, reședința regală, însoțit de un alai regal.
Regele și regina vor readuce tradiția în prim-plan și se vor deplasa cu o caleașcă istorică, The Gold State Coach despre care însă mulți spun că ar fi cam incomodă.
Recepționată în 1762, trăsura de 8,8 metri lungime și 3,7 m înălțime, este aurită în totalitate. Interiorul este tapițat cu catifea și satin dar mulți monarhi s-au plâns de-a lungul vremurilor că această caleașcă este foarte inconfortabilă. Poate de aceea este folosită acum doar la ocazii cu totul speciale.
Ziua se va încheia cu apariția Regelui și Reginei, în celebrul balcon al palatului Buckingham de unde vor saluta mulțimea de supuși. Alături de ei se vor afla membri foarte apropiați ai familie regale.
Sursa: Pro TV
Etichete: londra, incoronare, Regele Charles al III-lea al Marii Britanii,
Dată publicare:
03-05-2023 19:45