Ghid pentru a înțelege încoronarea regelui Charles al III-lea. Traseul procesiunii și semnificația simbolurilor folosite
Milioane de oameni din Marea Britanie și din afara ei se pregătesc să sărbătorească încoronarea regelui Carol al III-lea - o ceremonie simbolică care combină un serviciu religios și spectacolul.
Ceremonia are loc la Westminster Abbey pe 6 mai, iar regele, care va fi încoronat împreună cu Camilla, regina consoartă, va fi al 40-lea monarh încoronat acolo din 1066, scrie BBC.
Ziua splendorii și a formalităților regale va prezenta obiceiuri care datează de mai bine de 1.000 de ani. Iată cum ne așteptăm să se desfășoare.
Sărbătorile formale vor începe cu o procesiune de la Palatul Buckingham la Westminster Abbey, cu zone de vizionare de-a lungul traseului care se vor deschide la ora 06:00 BST.
Accesul public la locurile de-a lungul The Mall și Whitehall va fi pe principiul primul venit, primul servit, oamenii fiind direcționați către locurile oficiale de proiecție din Hyde Park, Green Park și St James's Park odată ce sunt pline.
Standuri pentru oaspeții invitați, inclusiv veterani ai forțelor armate și personalul NHS și de asistență socială, au fost ridicate în afara Palatului Buckingham.
Puțin sub 200 de membri ai forțelor armate - majoritatea din Escorta Suveranului a Cavaleriei Casei - care vor lua parte la procesiunea către Westminster Abbey vor începe să se adune sâmbătă dimineața.
Alți 1.000 din personalul de serviciu se vor alinia de-a lungul traseului, dar procesiunea generală va fi mult mai mică decât echivalentul său din 1953, când alte familii regale și prim-miniștri Commonwealth au fost printre cei care au participat.
Începe procesiunea
Procesiunea va porni de la Palatul Buckingham la ora 10:20 BST (04:20 EST), deplasându-se de-a lungul The Mall până la Trafalgar Square, apoi pe Whitehall și Parliament Street înainte de a se transforma în Parliament Square și Broad Sanctuary pentru a ajunge la Great West Door a Westminster Abbey.
Într-o rupere de tradiție, regele Charles și regina consoartă Camilla vor fi în caleașca Diamond Jubilee, mai degrabă decât în trăsura Gold State, mai vechi și mai inconfortabil.
El va fi precedat de procesiuni formate din lideri și reprezentanți religioși, precum și reprezentanți din unele țări ale Commonwealth-ului care vor purta steaguri ale țării lor și vor fi însoțiți de guvernatorii generali și prim-miniștri. Printre acestea se numără și prim-ministrul britanic Rishi Sunak, care va oferi și o lectură mai târziu, în cadrul serviciului.
Ceremonia urmează să înceapă la ora 11:00 și va fi punctată cu muzică selectată de Rege, cu 12 piese nou comandate, inclusiv una de Andrew Lloyd Webber și muzică greco-ortodoxă în memoria tatălui regelui, Prințul Filip.
Nepotul Regelui, Prințul George, va fi printre cei de la Westminster Abbey, alături de nepoții Camillei, Lola, Eliza, Gus, Louis și Freddy. Unii dintre cei care participă la procesiunea din interiorul mănăstirii vor purta regalia înaintea regelui, majoritatea obiectelor fiind plasate pe altar până când este nevoie în ceremonie.
Ce este regalia?
Marea Britanie este, potrivit site-ului Familiei Regale, singura țară europeană care încă mai folosește regalii - simboluri ale regalității precum coroana, globul și sceptrele - în încoronări.
Obiectele individuale simbolizează diferite aspecte ale serviciului și responsabilităților monarhului.
Lui Charles i se va prezenta Sceptrul Suveranului, Sceptrul Suveranului cu Cruce și Sceptrul Suveranului cu Porumbel și alte obiecte în momentele cheie ale ceremoniei.
Există mai multe etape ale serviciului, care este de așteptat să dureze puțin sub două ore.
Pentru prima dată, membrii publicului vor fi invitați să-și dea jurământul de credință față de Rege, într-o parte a serviciului pe care organizatorii o numesc „corul milioanelor”. Într-o altă abatere de la tradiție, clerul feminin va juca un rol proeminent, iar liderii religioși din alte credințe vor avea un rol activ.
Etapa întâi: recunoașterea
Regele Carol va fi prezentat „poporului” – o tradiție care datează din timpurile anglo-saxone. Stând lângă Scaunul de încoronare, vechi de 700 de ani, Regele se va întoarce spre cele patru laturi ale mănăstirii și va fi proclamat „Rege fără îndoială” înainte ca congregația să fie rugată să-și arate omagiul și serviciul.
Arhiepiscopul de Canterbury Justin Welby va face prima declarație, dar, pentru prima dată, declarațiile ulterioare vor fi făcute de Doamna Jartierei și Doamna Ciulinului - reprezentând cele mai vechi ordine de cavalerie din Anglia și, respectiv, Scoția - și un deținător al Crucii, din forțele armate.
Adunarea va striga „God Save the King!”, iar trâmbițele vor suna după fiecare recunoaștere.
Scaunul Coronation, cunoscut și sub numele de Scaunul Sf. Eduard sau Scaunul Regelui Eduard, se crede că este cea mai veche piesă de mobilier din Marea Britanie folosită încă în scopul său inițial. În ea au fost încoronați un total de 26 de monarhi.
Inițial, a fost făcută din ordinul regelui Angliei Eduard I pentru a închide Piatra Destinului, care fusese luată de lângă Scone, în Scoția.
Piatra - un simbol antic al monarhiei Scoției - a fost returnată Scoției în 1996, dar a fost transferată înapoi la Londra pentru utilizare în serviciu.
În timpul Încoronării, scaunul de stejar este așezat în centrul podelei istorice de mozaic medieval cunoscut sub numele de „pavaj Cosmati”, cu fața către altarul mare, pentru a sublinia caracterul religios al ceremoniei.
Etapa a doua: jurământul
Chiar înainte de jurământ, arhiepiscopul de Canterbury va recunoaște multiplele credințe respectate în Marea Britanie spunând că Biserica Angliei „va căuta să promoveze un mediu în care oamenii de toate credințele să poată trăi liber”.
Arhiepiscopul va administra apoi Jurământul de Încoronare - o cerință legală. El îi va cere regelui Carol să confirme că va respecta legea și Biserica Angliei în timpul domniei sale, iar regele își va pune mâna pe Sfânta Evanghelie și se va angaja să „împlinească și să țină” acele promisiuni.
Regele va depune, de asemenea, un al doilea jurământ - Jurământul pentru Declarația de Aderare - prin care afirmă că este un „protestant fidel”.
Etapa a treia: ungerea
Roba ceremonială a Regelui va fi îndepărtată și el va sta în Scaunul de încoronare pentru a fi uns, subliniind statutul spiritual al suveranului care este și șeful Bisericii Angliei.
Arhiepiscopul va turna ulei special din Ampulla - un balon de aur - pe Lingura Încoronării înainte de a unge Regele sub forma unei cruci pe cap, piept și mâini.
Ampolla a fost făcută pentru încoronarea lui Carol al II-lea, dar forma ei se întoarce la o versiune anterioară și la o legendă conform căreia Fecioara Maria i s-a arătat Sfântului Toma din Becket în secolul al XII-lea și i-a dat un vultur de aur din care urmau să fie unși viitorii regi ai Angliei.
Lingura de încoronare este mult mai veche, supraviețuind distrugerii regaliei de către Oliver Cromwell după războiul civil englez.
Etapa a patra: investitura
Literal, momentul de încoronare - când Regele va purta Coroana Sfântului Eduard pentru singura dată în viața sa.
Coroana poartă numele unei versiuni mult mai vechi făcute pentru regele și sfântul anglo-saxon Edward Mărturisitorul și despre care se spune că a fost folosită la încoronări după 1220, până când Cromwell a topit-o.
A fost făcută pentru regele Charles al II-lea, care dorea o coroană asemănătoare cu cea purtată de Edward, dar și mai mare.
Regele Charles al III-lea va fi doar al șaptelea monarh care o va purta după Charles al II-lea, Iacob al II-lea, William al III-lea, George al V-lea, George al VI-lea și Elisabeta a II-a - care a purtat-o ultima dată la propria încoronare, în 1953.
În primul rând, Regelui i se va oferi o haină aurie strălucitoare, numită Supertunica, și i se va oferi obiecte precum Orbul Suveranului, Inelul de încoronare, Sceptrul Suveranului cu cruce și Sceptrul Suveranului cu Porumbel.
Apoi, arhiepiscopul va așeza Coroana Sf. Eduard pe capul regelui, iar clopotele mănăstirii vor suna timp de două minute, vor suna trâmbițe și vor fi trase saluturi de armă în Marea Britanie.
Un salut de 62 de runde va fi lansat la Turnul Londrei, cu o salvă de șase tunuri la Horse Guards Parade. Douăzeci și unu de proiectile vor fi lansate în alte 11 locații din Regatul Unit, inclusiv Edinburgh, Cardiff și Belfast, și pe navele Royal Navy desfășurate.
Etapa cinci: Înscăunarea
Partea finală a ceremoniei îl va prezenta pe Rege ocupând tronul. El poate fi chiar ridicat pe tron de către arhiepiscop, episcopi și alți semeni ai regatului.
În mod tradițional, o succesiune de membri ai familiei regale și colegii ar fi adus apoi un omagiu îngenunchând în fața noului rege, jurând credință și sărutându-i mâna dreaptă.
Cu toate acestea, Prințul William va fi singurul Duce Regal care va îngenunchea și va aduce un omagiu Regelui Charles al III-lea.
Și în loc de semeni, pentru prima dată arhiepiscopul va invita oamenii din mănăstire și cei care privesc și ascultă acasă să jure credință, în ceea ce se numește „un moment nou și semnificativ în tradiția încoronării” de către organizatori.
Regina Consoartă
După omagiu, regina Camilla va fi unsă, încoronată și întronată într-o ceremonie mai simplă, în care nu va trebui să depună jurământ.
Ea va fi încoronată cu Coroana Reginei Maria - făcută inițial pentru încoronarea Reginei Maria alături de George al V-lea - dar care este în curs de modificare pentru a elimina unele dintre arcade și a o împodobi cu diamantele Cullinan III, IV și V.
Comuniune
Partea finală a slujbei îi va vedea pe Regele și Regina luând Sfânta Împărtășanie - principalul act de închinare al bisericii creștine.
Detalii complete despre serviciul pentru Încoronare pot fi găsite pe site-ul web al Bisericii Angliei.
Plecarea
Regele și Regina Consoartă vor coborî de pe tronurile lor și vor intra în Capela Sf. Eduard în spatele altarului mare - aici Charles va scoate Coroana Sf. Eduard și va lua Coroana Statului Imperial înainte de a se alătura procesiunii din mănăstire în timp ce este cântat imnul național.
Regele și Regina Consoartă se vor întoarce apoi la Palatul Buckingham pe inversul rutei pe care au venit, de data aceasta călătorind cu caleașca Gold State, veche de 260 de ani, care a fost folosită la fiecare încoronare de la William IV încoace.
Rapoartele sugerează că cei trei copii ai Prințului de Wales, prinții George și Louis și prințesa Charlotte, se vor alătura procesiunii împreună cu părinții lor, într-o trăsură din spatele trăsurii Gold State.
Aproape 4.000 de membri ai forțelor armate ale Regatului Unit vor lua parte la ceea ce Ministerul Apărării a numit cea mai mare operațiune ceremonială militară de acest gen din ultima generație.
Traseul este de 2,29 km, de la mănăstire până chiar pe terenul palatului. Regele și Regina vor primi un salut regal și trei urale din partea personalului militar care a fost la paradă.
În 1953, traseul avea 6,5 kilometri lungime și a durat 45 de minute pentru ca întrega procesiune să treacă de un singur punct.
De la încoronarea lui Eduard al VII-lea în 1902, a devenit obișnuință ca noul monarh să întâmpine mulțimile din The Mall de la balconul Palatului Buckingham - Reginei i s-au alăturat mama, copiii și sora ei, printre alți membri ai familiei regale, în timp ce privea mulțimile.
Palatul Buckingham a confirmat că regele Charles și regina Camilla vor continua tradiția - deși ce alți membri ai familiei regale vor fi implicați nu a fost încă confirmat.
Cei de acolo vor asista la sfârșitul sărbătorilor publice ale zilei, cu un zbor de șase minute care implică membri ai Armatei, Royal Navy și Royal Air Force și care va culmina cu un spectacol al Săgeților Roșii.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: incoronare regele Charles al III-lea,
Dată publicare:
02-05-2023 22:53