Lanțul de bâlbe care le-a ucis pe Alexandra și Luiza. Ce au făcut de fapt procurorii şi poliţiştii
După cele două crime de la Caracal care au scos la lumină ineficiența autorităţilor în cazuri de viaţă şi de moarte, toată lumea cercetează pe toată lumea.
Iar procurorii şi poliţiştii se acuză reciproc de eşec în salvarea tinerelor. Explicaţiile tardive ale autorităţilor nu le vor putea însă readuce la viaţa pe Luiza şi Alexandra.
Miercuri seara, când tatăl Alexandrei a semnalat dispariţia copilei, poliţistul de la postul comunal l-a sfătuit să revină a doua zi dacă fata nu se întoarce peste noapte. Şi-a anunţat totuşi şefii.
Dar, primele cercetări - se arăta într-un raport al poliţiei Olt, au început ziua următoare. O echipă de anchetatori a ajuns la casa familiei Măceșanu, a audiat-o pe mama fetei şi a făcut fotografii.
În jurul orei 10 şi jumătate, tot mama este cea care primeşte un telefon suspect. Un bărbat o anunţă că "Mama minorei a primit un apel telefonic de la un bărbat care a utilizat apelativul „mama soacră", spunându-i că el și minora sunt bine și urmează să plece în Anglia să facă bani. După finalizarea acesteia, polițistul a apelat în mod repetat postul telefonic sus menționat, în vederea stabilirii unei comunicări cu apelantul, fără niciun rezultat."
”Alexandra este bine şi urmează să plece în Anglia împreună cu el, ca să facă bani.” De față era şi un poliţist din comună care a încercat ulterior să îl apeleze pe necunoscut, dar fără succes. În acel moment a fost alertată Poliţia din Caracal căreia i se cere ajutorul pentru vizionarea unor imagini surprinse de o cameră de supraveghere din oraş. Alexandra ar fi fost văzută în seara dispariţiei. Cazul este raportat şi la IPJ Olt pentru pentru ca fata să fie dată în urmărire.
"Ora 11.05: la nivelul S.T.S. Olt s-a primit un apel 112, de la o persoană care s-a recomandat ca fiind Măceșanu Alexandra și care sesiza că a fost răpită și violată, însă până la redirecționarea apelului către dispeceratul I.P.J. Olt, convorbirea s-a întrerupt."
30 de minute mai târziu - se afirmă în raportul poliţiei - avea loc încercarea disperată a victimei de a cere ajutorul. Alexandra sunase de trei ori la 112 şi implora să fie salvată, după ce a anunţat operatorul de la numărul unic de urgenţă ca a fost răpită şi violată.
O patrulă de poliţie este direcţionată însă la o adresă greşită. Alte echipe de poliţişti ajung într-o altă zonă tot fără legătură cu dispariţia fetei. Căutările devin disperate iar tatăl asistă neputincios la ele. Între timp Gheorghe Dincă se întoarce acasă.
"Ora 11.45: șeful de birou l-a anunțat pe șeful Poliției Municipiului Caracal, fiind constituite patru echipe de polițiști cărora le-a transmis datele obținute, plecând spre cartierul Protoșeni pentru identificarea locației. Concomitent a solicitat șefului Poliției Municipiului Caracal să trimită polițiști pentru a verifica dacă bărbatul a ajuns la farmacie."
Abia după 90 de minute un ofiţer de la serviciul de investigaţii criminale se gândeşte să ceară STS-ului o localizare a casei de unde sunase victimă răpită.
"Ora 12.30: un polițist din cadrul S.I.C. a solicitat la S.T.S., prin intermediul Dispeceratului 112 al I.P.J. Olt, o triangulare, respectiv geolocalizare, pentru a putea identifica locul unde se află persoana care a efectuat apelul. Harta rezultată în urma geolocalizării a fost postată, pentru o scurtă perioadă, pe o stație a dispeceratului, fiind exploatată, ulterior, în activitățile investigative."
Politstii încearcă să obţină date inclusiv de la operatorii de telefonie mobilă şi cer mandate de supraveghere informatică şi autorizaţii de percheziţie. Cazul este înregistrat la parchetul din Caracal după ora 15, iar o oră mai târziu cazul este analizat de toţi şefii poliţiei din Caracal. Spre seară, poliţiştii descind la trei adrese, mai puţin la casa lui Gheorghe Dincă, locul în care Alexandra fusese sechestrată.
”În intervalul orar 22.00 - 01.00 (Vineri 26.07.2019): cu sprijinul DOS au fost efectuate activități specifice care au condus la stabilirea problemei tehnice privind identificarea locației de unde au fost efectuate apelurile la 112 (au fost utilizate 2 celule de emisie diferite), stabilirea celei mai probabile locații, stabilirea unei variante plauzibile a numărului de înmatriculare a autovehiculului utilizat de autor, precum și identificarea posesorului unui post telefonic derivat din dosar” (Sursă: Raportul IPJ OLT)
Într-un final, după miezul nopţii, poliţiştii îşi dau seama care este cu adevărat adresa răpitorului şi ajung pe strada Craiovei. Este doar una dintre cele trei proprietăţi ale familiei Dincă pentru care judecătorii încuviinţaseră percheziţii.
Deși comisarul șef Alexe Nicolae a propus să se intre la adresa respectivă, chiar dacă nu există un mandat de percheziție, invocându-se ipoteza săvârșirii unei infracțiuni flagrante (situație în care este permisă percheziția), reprezentanții Parchetului nu au fost de acord cu această propunere!
În replică, Ministerul Public susţine că situaţia stă cu totul altfel. Că decizia de a intra în casa lui Gheorghe Dincă abia dimineaţa la ora 6 a fost stabilită de comun acord de procurorul de caz şi ofiţerii aflaţi la faţa locului. Mai mult, afirmă Parchetul General cazul de răpire a fost raportat la Parchetul Caracal cu o întârziere de 5 ore.
Cert este ca atunci când au descins în casa suspectului, Alexandra nu mai era în viaţă. Iar la percheziţii s-au găsit dovezi care îi fac acum pe anchetatori să creadă că Dincă a ucis-o după ce a prins-o că a vorbit la telefon. Mai ales că suspectul a şi martusit crima câteva zile mai târziu.
După acest şir de bâlbe, cum este catalogata operaţiunea eşuată de salvare a Alexandrei, procurorii SIIJ au început urmărirea penală in rem, pentru abuz în serviciu. Ancheta vizează nu doar procurorul care a condus operaţiunea şi ofiţerii care l-au ajutat, ci şi procurorii de la DIICOT Craiova care cercetau deja de ceva vreme dispariţia Luizei, cealaltă tânără pe care Gheorghe Dincă ar fi ucis-o.
Procurorii DIICOT susţin că au preluat cazul Luizei de la Parchetul Craiova abia la o lună după ce familia tinerei reclamase dispariţia ei. De atunci şi până în ziua în care Dincă a recunoscut că ar fi răpit-o după ce a luat-o cu maşina lui sub pretextul că o va duce la casa bunicilor, anchetatori au făcut o serie de investigaţii, inclusiv o expertiză criminalistică.
I-au supus la un test cu detectorul de minciuni inclusiv pe bunicii Luizei, motivând că se contrazic în declaraţii. Ulterior, Dincă a mărturisit că a ucis-o şi a afirmat că i-ar fi aruncat trupul în Dunăre.
Sursa: Pro TV
Etichete: ancheta, diicot, Gheorghe Dincă, siij, cercetare, Alexandra, crime caracal, luiza,
Dată publicare:
30-07-2019 19:00