Lanțul de bâlbe care le-a ucis pe Alexandra și Luiza. Ce au făcut de fapt procurorii şi poliţiştii

×
Codul embed a fost copiat

După cele două crime de la Caracal care au scos la lumină ineficiența autorităţilor în cazuri de viaţă şi de moarte, toată lumea cercetează pe toată lumea.

Iar procurorii şi poliţiştii se acuză reciproc de eşec în salvarea tinerelor. Explicaţiile tardive ale autorităţilor nu le vor putea însă readuce la viaţa pe Luiza şi Alexandra.

Miercuri seara, când tatăl Alexandrei a semnalat dispariţia copilei, poliţistul de la postul comunal l-a sfătuit să revină a doua zi dacă fata nu se întoarce peste noapte. Şi-a anunţat totuşi şefii.

Dar, primele cercetări - se arăta într-un raport al poliţiei Olt, au început ziua următoare. O echipă de anchetatori a ajuns la casa familiei Măceșanu, a audiat-o pe mama fetei şi a făcut fotografii.

În jurul orei 10 şi jumătate, tot mama este cea care primeşte un telefon suspect. Un bărbat o anunţă că "Mama minorei a primit un apel telefonic de la un bărbat care a utilizat apelativul „mama soacră", spunându-i că el și minora sunt bine și urmează să plece în Anglia să facă bani. După finalizarea acesteia, polițistul a apelat în mod repetat postul telefonic sus menționat, în vederea stabilirii unei comunicări cu apelantul, fără niciun rezultat."

Citește și
stenograma, discutie, convorbire, politie, 112, alexandra macesanu, politie, apel, caracal, crime, gheorghe dinca,
Stenogramă: Alexandra s-a înfruntat și cu criminalul, și cu operatorii 112: ”Domnișoară, avem și alte apeluri"
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

”Alexandra este bine şi urmează să plece în Anglia împreună cu el, ca să facă bani.” De față era şi un poliţist din comună care a încercat ulterior să îl apeleze pe necunoscut, dar fără succes. În acel moment a fost alertată Poliţia din Caracal căreia i se cere ajutorul pentru vizionarea unor imagini surprinse de o cameră de supraveghere din oraş. Alexandra ar fi fost văzută în seara dispariţiei. Cazul este raportat şi la IPJ Olt pentru pentru ca fata să fie dată în urmărire.

"Ora 11.05: la nivelul S.T.S. Olt s-a primit un apel 112, de la o persoană care s-a recomandat ca fiind Măceșanu Alexandra și care sesiza că a fost răpită și violată, însă până la redirecționarea apelului către dispeceratul I.P.J. Olt, convorbirea s-a întrerupt."

30 de minute mai târziu - se afirmă în raportul poliţiei - avea loc încercarea disperată a victimei de a cere ajutorul. Alexandra sunase de trei ori la 112 şi implora să fie salvată, după ce a anunţat operatorul de la numărul unic de urgenţă ca a fost răpită şi violată.

O patrulă de poliţie este direcţionată însă la o adresă greşită. Alte echipe de poliţişti ajung într-o altă zonă tot fără legătură cu dispariţia fetei. Căutările devin disperate iar tatăl asistă neputincios la ele. Între timp Gheorghe Dincă se întoarce acasă.

"Ora 11.45: șeful de birou l-a anunțat pe șeful Poliției Municipiului Caracal, fiind constituite patru echipe de polițiști cărora le-a transmis datele obținute, plecând spre cartierul Protoșeni pentru identificarea locației. Concomitent a solicitat șefului Poliției Municipiului Caracal să trimită polițiști pentru a verifica dacă bărbatul a ajuns la farmacie."

Abia după 90 de minute un ofiţer de la serviciul de investigaţii criminale se gândeşte să ceară STS-ului o localizare a casei de unde sunase victimă răpită.

"Ora 12.30: un polițist din cadrul S.I.C. a solicitat la S.T.S., prin intermediul Dispeceratului 112 al I.P.J. Olt, o triangulare, respectiv geolocalizare, pentru a putea identifica locul unde se află persoana care a efectuat apelul. Harta rezultată în urma geolocalizării a fost postată, pentru o scurtă perioadă, pe o stație a dispeceratului, fiind exploatată, ulterior, în activitățile investigative."

Politstii încearcă să obţină date inclusiv de la operatorii de telefonie mobilă şi cer mandate de supraveghere informatică şi autorizaţii de percheziţie. Cazul este înregistrat la parchetul din Caracal după ora 15, iar o oră mai târziu cazul este analizat de toţi şefii poliţiei din Caracal. Spre seară, poliţiştii descind la trei adrese, mai puţin la casa lui Gheorghe Dincă, locul în care Alexandra fusese sechestrată.

”În intervalul orar 22.00 - 01.00 (Vineri 26.07.2019): cu sprijinul DOS au fost efectuate activități specifice care au condus la stabilirea problemei tehnice privind identificarea locației de unde au fost efectuate apelurile la 112 (au fost utilizate 2 celule de emisie diferite), stabilirea celei mai probabile locații, stabilirea unei variante plauzibile a numărului de înmatriculare a autovehiculului utilizat de autor, precum și identificarea posesorului unui post telefonic derivat din dosar” (Sursă: Raportul IPJ OLT)

Într-un final, după miezul nopţii, poliţiştii îşi dau seama care este cu adevărat adresa răpitorului şi ajung pe strada Craiovei. Este doar una dintre cele trei proprietăţi ale familiei Dincă pentru care judecătorii încuviinţaseră percheziţii.

Deși comisarul șef Alexe Nicolae a propus să se intre la adresa respectivă, chiar dacă nu există un mandat de percheziție, invocându-se ipoteza săvârșirii unei infracțiuni flagrante (situație în care este permisă percheziția), reprezentanții Parchetului nu au fost de acord cu această propunere!

În replică, Ministerul Public susţine că situaţia stă cu totul altfel. Că decizia de a intra în casa lui Gheorghe Dincă abia dimineaţa la ora 6 a fost stabilită de comun acord de procurorul de caz şi ofiţerii aflaţi la faţa locului. Mai mult, afirmă Parchetul General cazul de răpire a fost raportat la Parchetul Caracal cu o întârziere de 5 ore.

Cert este ca atunci când au descins în casa suspectului, Alexandra nu mai era în viaţă. Iar la percheziţii s-au găsit dovezi care îi fac acum pe anchetatori să creadă că Dincă a ucis-o după ce a prins-o că a vorbit la telefon. Mai ales că suspectul a şi martusit crima câteva zile mai târziu.

După acest şir de bâlbe, cum este catalogata operaţiunea eşuată de salvare a Alexandrei, procurorii SIIJ au început urmărirea penală in rem, pentru abuz în serviciu. Ancheta vizează nu doar procurorul care a condus operaţiunea şi ofiţerii care l-au ajutat, ci şi procurorii de la  DIICOT Craiova care cercetau deja de ceva vreme dispariţia Luizei, cealaltă tânără pe care Gheorghe Dincă ar fi ucis-o.

Procurorii  DIICOT susţin că au preluat cazul Luizei de la Parchetul Craiova abia la o lună după ce familia tinerei reclamase dispariţia ei. De atunci şi până în ziua în care Dincă a recunoscut că ar fi răpit-o după ce a luat-o cu maşina lui sub pretextul că o va duce la casa bunicilor, anchetatori au făcut o serie de investigaţii, inclusiv o expertiză criminalistică.

I-au supus la un test cu detectorul de minciuni inclusiv pe bunicii Luizei, motivând că se contrazic în declaraţii. Ulterior, Dincă a mărturisit că a ucis-o şi a afirmat că i-ar fi aruncat trupul în Dunăre.

Articolul face parte din:

Gheorghe Dincă a acceptat să fie testat cu aparatul poligraf

Dosar penal privind modul în care s-a acționat la Caracal. Raport ICCJ

Klaus Iohannis
Iohannis, despre tragedia din Caracal: ”Corupția și incompetența distrug statul!”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că în şedinţa CSAT au fost analizate rapoartele MAI şi STS cu privire la cazul Caracal și că, în opinia sa, una dintre cauzele producerii tragediilor din Caracal a fost ocuparea unor funcții pe criterii politice.

Mihaela Luiza, a doua victima
Rudele Luizei, testate cu detectorul de minciuni. "Au zis că ştim de ea şi nu vrem să spunem"

Familia Luizei Melencu - cealaltă fată care i-ar fi căzut victimă lui Gheorghe Dinca - acuză nereguli şi indiferenţă în modul în care a fost tratată dispariţia tinerei de 18 ani.

Nicolae Moga
Nicolae Moga a demisionat din funcția de ministru de Interne ca urmare a evenimentelor din Caracal

Nicolae Moga a  anunțat marți că, după o discuție cu premierul Viorica Dăncilă, a demisionat din funcția de ministru de Interne, ca urmare a evenimentelor din Caracal.

Suspectul din Caracal
Motivul pentru care polițiștii nu au intervenit mai repede să o salveze pe Alexandra

Serviciul de Îndrumare şi Control al parchetului General a prezentat rezultatele controlului privind intervenţia la locuinţa lui Gheorghe Dincă, care a avut loc abia vineri, la 6 dimineaţa.

Alexandra Macesanu
Familia Alexandrei va primi înregistrarea apelurilor la 112. "Adevărul va ieşi la iveală"

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) va pune la dispoziţia familiei Alexandrei Măceşanu înregistrările cu apelurile fetei la 112, a declarat marţi unchiul tinerei ucise la Caracal, Alexandru Cumpănaşu.

audieri in comisia de aparare
Deputaţi în lacrimi după ce au ascultat convorbirile Alexandrei la 112. "Vor plăti"

Doar reprezentanții STS s-au prezentat luni la audierile începute de comisia parlamentară de apărare, deși fuseseră chemați și ministrul de Interne și șefii Poliției. Parlamentarii au fost şocaţi până la lacimir de înregistrări.

Protest Piata Victoriei - 5
Dosar penal pentru nerespectarea procedurii de către polițistul care a răspuns Alexandrei la 112

Procurorii DIICOT au deschis un dosar penal in rem în cazul crimelor de la Caracal, pentru neglijenţă în serviciu.

Luiza
DIICOT, sesizată la o lună de când a fost făcută plângerea în cazul Luizei

DIICOT spune că a fost sesizată privind traficul de persoane în cazul fetei dispărute în aprilie la mai mult de o lună de când bunicul acesteia a făcut plângere la poliţia din comună, relatează news.ro. 

Nicolae Moga
De ce a demisionat ministrul Moga. Buzatu: ”Cred că nu a mai putut rezista”

Vicepreşedintele PSD Dumitru Buzatu este de părere că demisia ministrului de Interne, Nicolae Moga, este o consecinţă a presiunii mediatice şi politice apărute pe fondul cazului de la Caracal.

gheorghe dinca
A început urmărirea penală în cazul crimelor de la Caracal. Ancheta deschisă de SIIJ

Se conturează o anchetă de proporţii şi în ceea ce priveşte modul în care procurorul din Caracal a acţionat după apelurile disperate ale Alexandrei.

alexandra macesanu
Transcriptul convorbirilor dintre Alexandra și operatorii de la 112: ”Veniți repede că mi-e frică, vă rog, vă rog!”

Alexandru Cumpănaşu, unchiul adolescentei ucise la Caracal, a publicat pe Facebook transcriptul convorbirilor dintre Alexandra și operatorii de la 112, în ziua în care a cerut ajutor.

Gheorghe Dincă
Anunțul polițiștilor după scandalul crimelor din Caracal: ”Venim la Bucureşti”

Federaţia Sindicatelor Poliţiştilor a anunțat după scandalul crimelor din Caracal că ”Vrem să venim la Bucureşti să discutăm cu prim-ministrul, dacă va fi necesar vom intra pe măsuri sindicale.”

Gheorghe Dincă dus la Craiova
Gheorghe Dincă, acuzat că și-a bătut joc de anchetatori. Explicațiile avocatului său

Gheorghe Dinca, principalul suspect în cazul ororilor de la Caracal care au îngrozit ţară întreagă, a ajuns iar în fata procurorilor. De data aceasta el a dat explicaţii într-un alt dosar - rămas nerezolvat de 4 ani

stenograma, discutie, convorbire, politie, 112, alexandra macesanu, politie, apel, caracal, crime, gheorghe dinca,
Stenogramă: Alexandra s-a înfruntat și cu criminalul, și cu operatorii 112: ”Domnișoară, avem și alte apeluri"

Rudele Alexandrei Măceșanu, adolescenta ucisă în Caracal, au dat publicității stenogramele discuției purtate de fată cu operatorii de la 112.

alexandra goghez, gheorghe dinca, craiova, crima, caracal
Gheorghe Dincă, suspectat de o altă crimă. Alexandra Goghez, găsită mutilată acum 4 ani

Apar informaţii noi din ancheta care îl vizează pe Gheorghe Dincă, bărbatul acuzat că i-ar fi fost călău Alexandrei. Procurorii încearcă să află dacă nu cumva acelaşi individ are legături şi cu moartea unei fete din Craiova, acum 4 ani.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Gheorghe Dincă, suspectat de o altă crimă. Alexandra Goghez, găsită mutilată acum 4 ani
Gheorghe Dincă, suspectat de o altă crimă. Alexandra Goghez, găsită mutilată acum 4 ani

Apar informaţii noi din ancheta care îl vizează pe Gheorghe Dincă, bărbatul acuzat că i-ar fi fost călău Alexandrei. Procurorii încearcă să află dacă nu cumva acelaşi individ are legături şi cu moartea unei fete din Craiova, acum 4 ani.

Stenogramă: Alexandra s-a înfruntat și cu criminalul, și cu operatorii 112: ”Domnișoară, avem și alte apeluri
Stenogramă: Alexandra s-a înfruntat și cu criminalul, și cu operatorii 112: ”Domnișoară, avem și alte apeluri"

Rudele Alexandrei Măceșanu, adolescenta ucisă în Caracal, au dat publicității stenogramele discuției purtate de fată cu operatorii de la 112.

Gheorghe Dincă, acuzat că și-a bătut joc de anchetatori. Explicațiile avocatului său
Gheorghe Dincă, acuzat că și-a bătut joc de anchetatori. Explicațiile avocatului său

Gheorghe Dinca, principalul suspect în cazul ororilor de la Caracal care au îngrozit ţară întreagă, a ajuns iar în fata procurorilor. De data aceasta el a dat explicaţii într-un alt dosar - rămas nerezolvat de 4 ani

Gheorghe Dincă, audiat într-un alt dosar. Cazul Alexandrei Goghez, violată și ucisă acum 4 ani
Gheorghe Dincă, audiat într-un alt dosar. Cazul Alexandrei Goghez, violată și ucisă acum 4 ani

Gheorghe Dincă, principalul suspectul în cazul ororilor din Caracal, însoţit de avocatul său, a ajuns de dimineaţă la Curtea de Apel din Craiova, unde urma să se judece contestaţia depusă la măsura arestării preventive.

Motivul pentru care polițiștii nu au intervenit mai repede să o salveze pe Alexandra
Motivul pentru care polițiștii nu au intervenit mai repede să o salveze pe Alexandra

Serviciul de Îndrumare şi Control al parchetului General a prezentat rezultatele controlului privind intervenţia la locuinţa lui Gheorghe Dincă, care a avut loc abia vineri, la 6 dimineaţa.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.