A început urmărirea penală în cazul crimelor de la Caracal. Ancheta deschisă de SIIJ

Ultima actualizare: 30-07-2019 18:03
Crimele de la Caracal. Secția de investigare a in...
A început urmărirea penală în cazul crimelor d...

Se conturează o anchetă de proporţii şi în ceea ce priveşte modul în care procurorul din Caracal a acţionat după apelurile disperate ale Alexandrei.

Procurorii Secţiei de investigare a magistraţilor au început deja urmărirea penală, în cazul fetei sechestrate care a implorat să fie salvată din mâinile bărbatului care o răpise şi o violase în casa groazei.

Ovidiu Oanță, Știrile ProTV: „Este oficial: procurorii Secției de investigare a infracțiunilor din Justiție. Au început urmărirea penală in rem, pentru fapte ce vizează suspiciuni de abuz în serviciu.

Această anchetă, spun ce la SIIJ, a dus deja la câteva audieri, implicit a procurorului care a gestionat acest caz, procurorul din Caracal care, împreună cu polițiștii, a ajuns în zona în care se afla casa lui Gheorghe Dincă, însă au cerut relații și de la Poliție, și de la DIICOT, structură care avea deja în lucru cazul dispariției Luizei.

Nu sunt furnizate foarte multe date despre această cercetare însă, spun surse apropiate de anchetă, vor fi cercetate toate elementele și toți pașii făcuți de autoritățile judiciare – procurori și polițiști – în acele ore fatidice, ore în care s-a așteptat și ore care s-au dovedit a fi cruciale pentru Alexandra, adolescenta de 15 ani care a cerut ajutorul autorităților.

Sunt investigate reacțiile operatorilor de la 112, care au dialogat cu adolescenta, dar și celelalte relații, cerute de procurorii SIIJ, pentru a face pe deplin o imagine completă a ceea ce s-a întâmplat și de a lămuri unde au eșuat autoritățile judiciare în încercarea de a o salva pe adolescentă.

Pe de altă parte, este foarte posibil ca multe întrebări să aibă răspunsuri extrem de simple. În cursul zilei, biroul de presă al Parchetului General a dat publicității un comunicat, după o cercetare făcută de Direcția de Control din Ministerul Public, tocmai în legătură cu modul în care procurorul de la Caracal a reacționat.

Iar în acest comunicat se arată foarte clar că nu a fost o dispoziție precisă a procurorului ca polțiștii să reacționeze într-un fel sau altul, că de fapt decizia să intre în casa lui Dincă s-a luat de comun acord între polițiști și procuror.

Subliniază același comunicat că s-a constatat o adevărată sincopă în comunicarea dintre polițiști și procurori, afirmând cei din Parchetul General, că practic dosarul de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal privind sesizarea făcută de Alexandra la 112 s-ar fi făcut la 5 ore distanță, iar tocmai acesta a fost momentul de debut al reacției, din punct de vedere procedural, al procurorului.”

În raportul Corpului de control al MAI se arată ca Alexandra le-ar fi oferit celor de la 112 mai multe detalii despre locul în care era sechestratat. Le-a vorbit despre un brad şi un nuc din curtea casei, o maşină platformă cu fiare vechi, un autoturism gri şi mai mulţi câini lup dezlegaţi.

Fata le-a mai spus celor cărora le cerea ajutorul ca locuinţa are un gard din metal de culoare roşie şi că nu poate ieşi din încăperea unde se află pentru că este legată şi afară sunt câini.

Alexandru Cumpănașu, unchiul Alexandrei: „Acel individ de la 112, pe Alexandra nu a băgat-o în seamă. Raportul spune foarte clar că a tratat-o fără lipsă de cooperare, cu respingere, fără a încerca să afle locaţia unde se afla, cum să se comporte şi ce să facă, pentru ca ea avea lângă ea un criminal. Practic, a trimis o la plimbare."

A urmat apoi un lung şir de bâlbe. Cei de la STS nu au localizat exact punctul în care se afla Alexandra, iar poliţiştii susţin că au fost trimişi la alte trei adrese. În cele din urmă, casa în care era sechestrată adolescenta a fost descoperită de ofiţerii de la Direcţia de Operaţiuni Speciale a Poliţiei Romane.

Dar nu s-a intervenit în acel moment. Echipajele de poliţie trimise în zona vineri noaptea, la ora 2, au constatat că în interiorul locuinţei era linişte.

În 20 de minute au cerut mandat de percheziţie şi l-au primit în mai puţin de oră, dar în imobil au intrat abia la ora 6 pentru că, potrivit fostului şef la Poliţiei Române, Ioan Buda, procurorul care conducea ancheta nu şi-ar fi dat acordul să pătrundă mai devreme.

Însă, potrivit Asociaţiei „Mişcarea pentru apărarea statului procurorilor" poliţia a susţinut că nu mai are oameni la sediu. Magistratul respectiv a fost chemat să dea explicaţii de procurorii Serviciului de Îndrumare şi Control din Parchetul General.

Procurorii cu experienţa susţin că în acest caz s-au făcut şi alte greşeli.

Claudiu Constantin Sandu, prim-procuror Parchetul Tribunalul Braşov: „Momentul operativ era la ora 11 când s-a sunat la 112. Dacă a trecut mai mult de juma de oră ai pierdut momentul, nu ai intervenit, s-a intrat pe procedura comună, se plimbă o mulţime de hârtii procurorii analizează şi îşi dau cu părerea, iar ce se întâmplă într-un loc pe care nu îl cunoşti nu ai nicio posibilitate să intervii.

Până ajungi să se emită acel mandat şi să se pună în aplicare durează 10-12 ore, când ajungi în faza asta cauză nu mai e o urgenţă. Dacă cineva sună la 112 şi nu ai intervenit în 10 minute ai pierdut momentul."

Şi familia Luizei, cealaltă fată care i-ar fi căzut victimă lui Gheorghe Dincă, acuză nereguli. Poliţiştii care au anchetat dispariţia fetei le-ar fi supus pe rude la testul poligraf, pentru că ar fi avut bănuieli că ştiu unde se afla tânără.

Bunica Luizei: „Pe noi ne-a dus la Târgu Jiu să ne pună la detectorul de minciuni, ca noi ştim de ea şi nu vrem să spunem."

Giorgiana Hosu, procuror-şef adjunct DIICOT: „Cred că nimeni nu trebuie să se simtă jugnit dacă i se cere adminsitrarea unei probe."

În cazul crimelor din Caracal cinci ofiţeri şi trei agenţi de poliţie sunt cercetaţi. Cazul poliţistului care a preluat apelul Alexandrei la 112 este analizat de parchet.

Rudele Alexandrei au depus la Parchetul General plângeri împotriva mai multor instutii şi persoane pe care le considera vinovate că au gestionat greşit cazul de dispariţie a feţei

Alexandru Cumpănșu, unchiul Alexandrei: Ministerul Internelor, STS, Parchetul Caracal, Craiova, dar şi judecătorul din această cauză. M-am asigurat că o să fie cercetate şi nu o să se lase până nu o să afle nici dânsul până nu o să afle adevărul. Îi acuz de ticăloşie, de complicitate, îi acuz de părtaşi la această crimă."

Raportul întocmit de Ministerul de Interne depre felul în care s-a intervenit în cazul de la Caracal urmează să fie dezbătut în şedinţa CSAT.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO