A început urmărirea penală în cazul crimelor de la Caracal. Ancheta deschisă de SIIJ

×
Codul embed a fost copiat

Se conturează o anchetă de proporţii şi în ceea ce priveşte modul în care procurorul din Caracal a acţionat după apelurile disperate ale Alexandrei.

Procurorii Secţiei de investigare a magistraţilor au început deja urmărirea penală, în cazul fetei sechestrate care a implorat să fie salvată din mâinile bărbatului care o răpise şi o violase în casa groazei.

Ovidiu Oanță, Știrile ProTV: „Este oficial: procurorii Secției de investigare a infracțiunilor din Justiție. Au început urmărirea penală in rem, pentru fapte ce vizează suspiciuni de abuz în serviciu.

Această anchetă, spun ce la SIIJ, a dus deja la câteva audieri, implicit a procurorului care a gestionat acest caz, procurorul din Caracal care, împreună cu polițiștii, a ajuns în zona în care se afla casa lui Gheorghe Dincă, însă au cerut relații și de la Poliție, și de la DIICOT, structură care avea deja în lucru cazul dispariției Luizei.

Nu sunt furnizate foarte multe date despre această cercetare însă, spun surse apropiate de anchetă, vor fi cercetate toate elementele și toți pașii făcuți de autoritățile judiciare – procurori și polițiști – în acele ore fatidice, ore în care s-a așteptat și ore care s-au dovedit a fi cruciale pentru Alexandra, adolescenta de 15 ani care a cerut ajutorul autorităților.

Citește și
Suspectul din Caracal
Motivul pentru care polițiștii nu au intervenit mai repede să o salveze pe Alexandra
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Sunt investigate reacțiile operatorilor de la 112, care au dialogat cu adolescenta, dar și celelalte relații, cerute de procurorii SIIJ, pentru a face pe deplin o imagine completă a ceea ce s-a întâmplat și de a lămuri unde au eșuat autoritățile judiciare în încercarea de a o salva pe adolescentă.

Pe de altă parte, este foarte posibil ca multe întrebări să aibă răspunsuri extrem de simple. În cursul zilei, biroul de presă al Parchetului General a dat publicității un comunicat, după o cercetare făcută de Direcția de Control din Ministerul Public, tocmai în legătură cu modul în care procurorul de la Caracal a reacționat.

Iar în acest comunicat se arată foarte clar că nu a fost o dispoziție precisă a procurorului ca polțiștii să reacționeze într-un fel sau altul, că de fapt decizia să intre în casa lui Dincă s-a luat de comun acord între polițiști și procuror.

Subliniază același comunicat că s-a constatat o adevărată sincopă în comunicarea dintre polițiști și procurori, afirmând cei din Parchetul General, că practic dosarul de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal privind sesizarea făcută de Alexandra la 112 s-ar fi făcut la 5 ore distanță, iar tocmai acesta a fost momentul de debut al reacției, din punct de vedere procedural, al procurorului.”

În raportul Corpului de control al MAI se arată ca Alexandra le-ar fi oferit celor de la 112 mai multe detalii despre locul în care era sechestratat. Le-a vorbit despre un brad şi un nuc din curtea casei, o maşină platformă cu fiare vechi, un autoturism gri şi mai mulţi câini lup dezlegaţi.

Fata le-a mai spus celor cărora le cerea ajutorul ca locuinţa are un gard din metal de culoare roşie şi că nu poate ieşi din încăperea unde se află pentru că este legată şi afară sunt câini.

Alexandru Cumpănașu, unchiul Alexandrei: „Acel individ de la 112, pe Alexandra nu a băgat-o în seamă. Raportul spune foarte clar că a tratat-o fără lipsă de cooperare, cu respingere, fără a încerca să afle locaţia unde se afla, cum să se comporte şi ce să facă, pentru ca ea avea lângă ea un criminal. Practic, a trimis o la plimbare."

A urmat apoi un lung şir de bâlbe. Cei de la STS nu au localizat exact punctul în care se afla Alexandra, iar poliţiştii susţin că au fost trimişi la alte trei adrese. În cele din urmă, casa în care era sechestrată adolescenta a fost descoperită de ofiţerii de la Direcţia de Operaţiuni Speciale a Poliţiei Romane.

Dar nu s-a intervenit în acel moment. Echipajele de poliţie trimise în zona vineri noaptea, la ora 2, au constatat că în interiorul locuinţei era linişte.

În 20 de minute au cerut mandat de percheziţie şi l-au primit în mai puţin de oră, dar în imobil au intrat abia la ora 6 pentru că, potrivit fostului şef la Poliţiei Române, Ioan Buda, procurorul care conducea ancheta nu şi-ar fi dat acordul să pătrundă mai devreme.

Însă, potrivit Asociaţiei „Mişcarea pentru apărarea statului procurorilor" poliţia a susţinut că nu mai are oameni la sediu. Magistratul respectiv a fost chemat să dea explicaţii de procurorii Serviciului de Îndrumare şi Control din Parchetul General.

Procurorii cu experienţa susţin că în acest caz s-au făcut şi alte greşeli.

Claudiu Constantin Sandu, prim-procuror Parchetul Tribunalul Braşov: „Momentul operativ era la ora 11 când s-a sunat la 112. Dacă a trecut mai mult de juma de oră ai pierdut momentul, nu ai intervenit, s-a intrat pe procedura comună, se plimbă o mulţime de hârtii procurorii analizează şi îşi dau cu părerea, iar ce se întâmplă într-un loc pe care nu îl cunoşti nu ai nicio posibilitate să intervii.

Până ajungi să se emită acel mandat şi să se pună în aplicare durează 10-12 ore, când ajungi în faza asta cauză nu mai e o urgenţă. Dacă cineva sună la 112 şi nu ai intervenit în 10 minute ai pierdut momentul."

Şi familia Luizei, cealaltă fată care i-ar fi căzut victimă lui Gheorghe Dincă, acuză nereguli. Poliţiştii care au anchetat dispariţia fetei le-ar fi supus pe rude la testul poligraf, pentru că ar fi avut bănuieli că ştiu unde se afla tânără.

Bunica Luizei: „Pe noi ne-a dus la Târgu Jiu să ne pună la detectorul de minciuni, ca noi ştim de ea şi nu vrem să spunem."

Giorgiana Hosu, procuror-şef adjunct DIICOT: „Cred că nimeni nu trebuie să se simtă jugnit dacă i se cere adminsitrarea unei probe."

În cazul crimelor din Caracal cinci ofiţeri şi trei agenţi de poliţie sunt cercetaţi. Cazul poliţistului care a preluat apelul Alexandrei la 112 este analizat de parchet.

Rudele Alexandrei au depus la Parchetul General plângeri împotriva mai multor instutii şi persoane pe care le considera vinovate că au gestionat greşit cazul de dispariţie a feţei

Alexandru Cumpănșu, unchiul Alexandrei: Ministerul Internelor, STS, Parchetul Caracal, Craiova, dar şi judecătorul din această cauză. M-am asigurat că o să fie cercetate şi nu o să se lase până nu o să afle nici dânsul până nu o să afle adevărul. Îi acuz de ticăloşie, de complicitate, îi acuz de părtaşi la această crimă."

Raportul întocmit de Ministerul de Interne depre felul în care s-a intervenit în cazul de la Caracal urmează să fie dezbătut în şedinţa CSAT.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articolul face parte din:

Dosar penal privind modul în care s-a acționat la Caracal. Raport ICCJ

Klaus Iohannis
Iohannis, despre tragedia din Caracal: ”Corupția și incompetența distrug statul!”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că în şedinţa CSAT au fost analizate rapoartele MAI şi STS cu privire la cazul Caracal și că, în opinia sa, una dintre cauzele producerii tragediilor din Caracal a fost ocuparea unor funcții pe criterii politice.

Mihaela Luiza, a doua victima
Rudele Luizei, testate cu detectorul de minciuni. "Au zis că ştim de ea şi nu vrem să spunem"

Familia Luizei Melencu - cealaltă fată care i-ar fi căzut victimă lui Gheorghe Dinca - acuză nereguli şi indiferenţă în modul în care a fost tratată dispariţia tinerei de 18 ani.

Nicolae Moga
Nicolae Moga a demisionat din funcția de ministru de Interne ca urmare a evenimentelor din Caracal

Nicolae Moga a  anunțat marți că, după o discuție cu premierul Viorica Dăncilă, a demisionat din funcția de ministru de Interne, ca urmare a evenimentelor din Caracal.

Suspectul din Caracal
Motivul pentru care polițiștii nu au intervenit mai repede să o salveze pe Alexandra

Serviciul de Îndrumare şi Control al parchetului General a prezentat rezultatele controlului privind intervenţia la locuinţa lui Gheorghe Dincă, care a avut loc abia vineri, la 6 dimineaţa.

Alexandra Macesanu
Familia Alexandrei va primi înregistrarea apelurilor la 112. "Adevărul va ieşi la iveală"

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) va pune la dispoziţia familiei Alexandrei Măceşanu înregistrările cu apelurile fetei la 112, a declarat marţi unchiul tinerei ucise la Caracal, Alexandru Cumpănaşu.

audieri in comisia de aparare
Deputaţi în lacrimi după ce au ascultat convorbirile Alexandrei la 112. "Vor plăti"

Doar reprezentanții STS s-au prezentat luni la audierile începute de comisia parlamentară de apărare, deși fuseseră chemați și ministrul de Interne și șefii Poliției. Parlamentarii au fost şocaţi până la lacimir de înregistrări.

Protest Piata Victoriei - 5
Dosar penal pentru nerespectarea procedurii de către polițistul care a răspuns Alexandrei la 112

Procurorii DIICOT au deschis un dosar penal in rem în cazul crimelor de la Caracal, pentru neglijenţă în serviciu.

Luiza
DIICOT, sesizată la o lună de când a fost făcută plângerea în cazul Luizei

DIICOT spune că a fost sesizată privind traficul de persoane în cazul fetei dispărute în aprilie la mai mult de o lună de când bunicul acesteia a făcut plângere la poliţia din comună, relatează news.ro. 

Nicolae Moga
De ce a demisionat ministrul Moga. Buzatu: ”Cred că nu a mai putut rezista”

Vicepreşedintele PSD Dumitru Buzatu este de părere că demisia ministrului de Interne, Nicolae Moga, este o consecinţă a presiunii mediatice şi politice apărute pe fondul cazului de la Caracal.

alexandra macesanu
Transcriptul convorbirilor dintre Alexandra și operatorii de la 112: ”Veniți repede că mi-e frică, vă rog, vă rog!”

Alexandru Cumpănaşu, unchiul adolescentei ucise la Caracal, a publicat pe Facebook transcriptul convorbirilor dintre Alexandra și operatorii de la 112, în ziua în care a cerut ajutor.

Gheorghe Dincă
Anunțul polițiștilor după scandalul crimelor din Caracal: ”Venim la Bucureşti”

Federaţia Sindicatelor Poliţiştilor a anunțat după scandalul crimelor din Caracal că ”Vrem să venim la Bucureşti să discutăm cu prim-ministrul, dacă va fi necesar vom intra pe măsuri sindicale.”

Gheorghe Dincă dus la Craiova
Gheorghe Dincă, acuzat că și-a bătut joc de anchetatori. Explicațiile avocatului său

Gheorghe Dinca, principalul suspect în cazul ororilor de la Caracal care au îngrozit ţară întreagă, a ajuns iar în fata procurorilor. De data aceasta el a dat explicaţii într-un alt dosar - rămas nerezolvat de 4 ani

stenograma, discutie, convorbire, politie, 112, alexandra macesanu, politie, apel, caracal, crime, gheorghe dinca,
Stenogramă: Alexandra s-a înfruntat și cu criminalul, și cu operatorii 112: ”Domnișoară, avem și alte apeluri"

Rudele Alexandrei Măceșanu, adolescenta ucisă în Caracal, au dat publicității stenogramele discuției purtate de fată cu operatorii de la 112.

alexandra goghez, gheorghe dinca, craiova, crima, caracal
Gheorghe Dincă, suspectat de o altă crimă. Alexandra Goghez, găsită mutilată acum 4 ani

Apar informaţii noi din ancheta care îl vizează pe Gheorghe Dincă, bărbatul acuzat că i-ar fi fost călău Alexandrei. Procurorii încearcă să află dacă nu cumva acelaşi individ are legături şi cu moartea unei fete din Craiova, acum 4 ani.

crime caracal
Lanțul de bâlbe care le-a ucis pe Alexandra și Luiza. Ce au făcut de fapt procurorii şi poliţiştii

După cele două crime de la Caracal care au scos la lumină ineficiența autorităţilor în cazuri de viaţă şi de moarte, toată lumea cercetează pe toată lumea.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Gheorghe Dincă, audiat într-un alt dosar. Cazul Alexandrei Goghez, violată și ucisă acum 4 ani
Gheorghe Dincă, audiat într-un alt dosar. Cazul Alexandrei Goghez, violată și ucisă acum 4 ani

Gheorghe Dincă, principalul suspectul în cazul ororilor din Caracal, însoţit de avocatul său, a ajuns de dimineaţă la Curtea de Apel din Craiova, unde urma să se judece contestaţia depusă la măsura arestării preventive.

Motivul pentru care polițiștii nu au intervenit mai repede să o salveze pe Alexandra
Motivul pentru care polițiștii nu au intervenit mai repede să o salveze pe Alexandra

Serviciul de Îndrumare şi Control al parchetului General a prezentat rezultatele controlului privind intervenţia la locuinţa lui Gheorghe Dincă, care a avut loc abia vineri, la 6 dimineaţa.

Mesajul copiilor lui Dincă pentru familiile victimelor. Precizările avocatului
Mesajul copiilor lui Dincă pentru familiile victimelor. Precizările avocatului

Gheorghe Dincă, cel acuzat că a ucis două tinere în Caracal, a mers marţi la Craiova. El a retras contestaţia la arestarea preventivă.

Gheorghe Dincă susţine că a fost agresat de poliţişti.
Gheorghe Dincă susţine că a fost agresat de poliţişti. "Tresărea de durere la audieri"

Gheorghe Dincă, bărbatul acuzat că a ucis două tinere în Caracal, a fost adus marţi la Craiova şi ar putea fi supus unor investigaţii medicale.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală
Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală

Ion Iliescu devine oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, pentru infracțiuni contra umanității.

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.