Nicolae Moga a demisionat din funcția de ministru de Interne ca urmare a evenimentelor din Caracal

×
Codul embed a fost copiat

Nicolae Moga a  anunțat marți că, după o discuție cu premierul Viorica Dăncilă, a demisionat din funcția de ministru de Interne, ca urmare a evenimentelor din Caracal.

”În urma unei discuţii pe care am avut-o în această dimineaţă cu primul ministru al Guvernului României, doamna Viorica Dăncilă, am decis să mă retrag din funcţia de ministru al Afacerilor Interne. Am luat această hotărâre pentru a salva o parte din prestigiul puternic afectat al acestei instituții în urma activității deficitare a unor angajați ai săi care au fost destituiți sau urmează să fie sancționați. Retragerea din această activitate trebuie să fie văzută ca un nou început pentru minister.” - a declarat Nicolae Moga.

În scurta declarație de presă de la Palatul Victoria, el a mai precizat că a dispus ”toate controalele posibile” pentru identificarea vinovaţilor în cazul tragediei de la Caracal.

”În cele şase zile în care am condus Ministerul Afacerilor Interne am dispus toate controalele posibile pentru identificarea vinovaţilor în cazul tragediei de la Caracal. Toate aceste cercetări vor continua. Am încredere în oameni oneşti şi profesionişti din minister că vor reuşi să ducă la bun sfârşit munca pe care am început-o împreună şi le mulţumesc pentru colaborare. Îi mulţumesc doamnei prim-ministru pentru încredere şi trebuie ca astfel de evenimente să nu mai fie posibile în viitor”, a pus Nicolae Moga.

Citește și
Suspectul din Caracal
Motivul pentru care polițiștii nu au intervenit mai repede să o salveze pe Alexandra
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”

Ministrul demisonar a făcut aceste declarații chiar înainte de ședința CSAT.

Astfel, Nicolae Moga a ocupat funcția de ministru al Internelor doar 6 zile. El a depus jurământul de învestitură pe 24 iulie.

Tragedia din Caracal

 

Conform procurorului şef adjunct al DIICOT, Giorgiana Hosu, pe 25 iulie, în jurul orei 12,00, la domiciliul său din Caracal, Gheorghe Dincă ar fi ucis-o pe Alexandra, în vârstă de 15 ani, pe care anterior o răpise în scopul exploatării sexuale, o sechestrase şi o violase.

În cadrul anchetei, inculpatul Gheorghe Dincă a recunoscut că a ucis-o pe Alexandra Măceşanu, atunci când a surprins-o cu telefonul în mână, şi ulterior i-a incinerat corpul, iar cu privire la cea de-a doua fată, Luiza Melencu, de 18 ani, există indicii că a săvârşit acelaşi gen de infracţiuni.

Potrivit procuroarei Hosu, Institutul Naţional de Criminalistică al Poliţiei Române a transmis raportul privind expertiza genetică judiciară parţială din care reiese că la locul faptei au fost identificate atât profilul genetic al victimei, cât şi al inculpatului.

"În cenuşa aflată într-un butoi metalic, prin cernere, au fost identificate mai multe fragmente de oase calcinate şi dinţi de natură umană. Alături de aceste fragmente au fost găsite trei inele, un lănţişor, alte două fragmente de lănţişoare, o bucată metalică de formă dreptunghiulară, precum şi o bucată similară unei monturi de inel ce prezentau urme de ardere. În autoturismul inculpatului a fost găsit, de asemenea, un cercel. Aceste bijuterii au fost recunoscute de mama minorei ca aparţinând fiicei sale", a mai afirmat, duminică seara, procurorul DIICOT Craiova, potrivit Agerpres.

Anchetatorii au început, luni, să reconstituie faptele comise de inculpat, iar primul loc în care l-au dus a fost în zona Corabia, pe malul Dunării, unde acesta a indicat că ar fi dus prima victimă.

Alexandra Măceşanu, o fată de 15 ani din comuna Dobrosloveni, judeţul Olt, a dispărut, miercuri, 24 iulie, după ce a plecat spre municipiul Caracal cu o maşină "la ocazie".

Minora a sunat de trei ori la numărul de urgenţă 112, spunând că a fost sechestrată de un bărbat, însă autorităţile nu au reuşit să identifice locul în care se afla. Anchetatorii au început percheziţia domiciliară la locuinţa bărbatului de 66 de ani vineri dimineaţa, la circa 19 ore de la apelul fetei.

Luiza Mihaela Melencu, de 18 ani, din comuna doljeană Dioşti, a dispărut la mijlocul lunii aprilie, după ce a spus familiei că va merge la Caracal pentru a scoate bani de la un bancomat.

Articolul face parte din:

Dosar penal privind modul în care s-a acționat la Caracal. Raport ICCJ

Klaus Iohannis
Iohannis, despre tragedia din Caracal: ”Corupția și incompetența distrug statul!”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că în şedinţa CSAT au fost analizate rapoartele MAI şi STS cu privire la cazul Caracal și că, în opinia sa, una dintre cauzele producerii tragediilor din Caracal a fost ocuparea unor funcții pe criterii politice.

Mihaela Luiza, a doua victima
Rudele Luizei, testate cu detectorul de minciuni. "Au zis că ştim de ea şi nu vrem să spunem"

Familia Luizei Melencu - cealaltă fată care i-ar fi căzut victimă lui Gheorghe Dinca - acuză nereguli şi indiferenţă în modul în care a fost tratată dispariţia tinerei de 18 ani.

Suspectul din Caracal
Motivul pentru care polițiștii nu au intervenit mai repede să o salveze pe Alexandra

Serviciul de Îndrumare şi Control al parchetului General a prezentat rezultatele controlului privind intervenţia la locuinţa lui Gheorghe Dincă, care a avut loc abia vineri, la 6 dimineaţa.

Alexandra Macesanu
Familia Alexandrei va primi înregistrarea apelurilor la 112. "Adevărul va ieşi la iveală"

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) va pune la dispoziţia familiei Alexandrei Măceşanu înregistrările cu apelurile fetei la 112, a declarat marţi unchiul tinerei ucise la Caracal, Alexandru Cumpănaşu.

audieri in comisia de aparare
Deputaţi în lacrimi după ce au ascultat convorbirile Alexandrei la 112. "Vor plăti"

Doar reprezentanții STS s-au prezentat luni la audierile începute de comisia parlamentară de apărare, deși fuseseră chemați și ministrul de Interne și șefii Poliției. Parlamentarii au fost şocaţi până la lacimir de înregistrări.

Protest Piata Victoriei - 5
Dosar penal pentru nerespectarea procedurii de către polițistul care a răspuns Alexandrei la 112

Procurorii DIICOT au deschis un dosar penal in rem în cazul crimelor de la Caracal, pentru neglijenţă în serviciu.

Luiza
DIICOT, sesizată la o lună de când a fost făcută plângerea în cazul Luizei

DIICOT spune că a fost sesizată privind traficul de persoane în cazul fetei dispărute în aprilie la mai mult de o lună de când bunicul acesteia a făcut plângere la poliţia din comună, relatează news.ro. 

Nicolae Moga
De ce a demisionat ministrul Moga. Buzatu: ”Cred că nu a mai putut rezista”

Vicepreşedintele PSD Dumitru Buzatu este de părere că demisia ministrului de Interne, Nicolae Moga, este o consecinţă a presiunii mediatice şi politice apărute pe fondul cazului de la Caracal.

gheorghe dinca
A început urmărirea penală în cazul crimelor de la Caracal. Ancheta deschisă de SIIJ

Se conturează o anchetă de proporţii şi în ceea ce priveşte modul în care procurorul din Caracal a acţionat după apelurile disperate ale Alexandrei.

alexandra macesanu
Transcriptul convorbirilor dintre Alexandra și operatorii de la 112: ”Veniți repede că mi-e frică, vă rog, vă rog!”

Alexandru Cumpănaşu, unchiul adolescentei ucise la Caracal, a publicat pe Facebook transcriptul convorbirilor dintre Alexandra și operatorii de la 112, în ziua în care a cerut ajutor.

Gheorghe Dincă
Anunțul polițiștilor după scandalul crimelor din Caracal: ”Venim la Bucureşti”

Federaţia Sindicatelor Poliţiştilor a anunțat după scandalul crimelor din Caracal că ”Vrem să venim la Bucureşti să discutăm cu prim-ministrul, dacă va fi necesar vom intra pe măsuri sindicale.”

Gheorghe Dincă dus la Craiova
Gheorghe Dincă, acuzat că și-a bătut joc de anchetatori. Explicațiile avocatului său

Gheorghe Dinca, principalul suspect în cazul ororilor de la Caracal care au îngrozit ţară întreagă, a ajuns iar în fata procurorilor. De data aceasta el a dat explicaţii într-un alt dosar - rămas nerezolvat de 4 ani

stenograma, discutie, convorbire, politie, 112, alexandra macesanu, politie, apel, caracal, crime, gheorghe dinca,
Stenogramă: Alexandra s-a înfruntat și cu criminalul, și cu operatorii 112: ”Domnișoară, avem și alte apeluri"

Rudele Alexandrei Măceșanu, adolescenta ucisă în Caracal, au dat publicității stenogramele discuției purtate de fată cu operatorii de la 112.

alexandra goghez, gheorghe dinca, craiova, crima, caracal
Gheorghe Dincă, suspectat de o altă crimă. Alexandra Goghez, găsită mutilată acum 4 ani

Apar informaţii noi din ancheta care îl vizează pe Gheorghe Dincă, bărbatul acuzat că i-ar fi fost călău Alexandrei. Procurorii încearcă să află dacă nu cumva acelaşi individ are legături şi cu moartea unei fete din Craiova, acum 4 ani.

crime caracal
Lanțul de bâlbe care le-a ucis pe Alexandra și Luiza. Ce au făcut de fapt procurorii şi poliţiştii

După cele două crime de la Caracal care au scos la lumină ineficiența autorităţilor în cazuri de viaţă şi de moarte, toată lumea cercetează pe toată lumea.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Dosar penal privind modul în care s-a acționat la Caracal. Raport ICCJ
Dosar penal privind modul în care s-a acționat la Caracal. Raport ICCJ

Continuă să apară informaţii revoltătoare despre modul în care au intervenit poliţiştii în cazul Alexandrei, fata care a sunat din locuinţa ucigaşului ca să ceară ajutor la 112.

Motivul pentru care polițiștii nu au intervenit mai repede să o salveze pe Alexandra
Motivul pentru care polițiștii nu au intervenit mai repede să o salveze pe Alexandra

Serviciul de Îndrumare şi Control al parchetului General a prezentat rezultatele controlului privind intervenţia la locuinţa lui Gheorghe Dincă, care a avut loc abia vineri, la 6 dimineaţa.

Instituțiile se acuză reciproc. Liderul sindicatului polițiștilor contrazice raportul STS
Instituțiile se acuză reciproc. Liderul sindicatului polițiștilor contrazice raportul STS

Președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC), Dumitru Coarnă, le ia apărarea colegilor săi polițiști și contrazice afirmațiile făcute luni de adjunctul șef al STS, generalul Sorin Bălan.

Mesajul copiilor lui Dincă pentru familiile victimelor. Precizările avocatului
Mesajul copiilor lui Dincă pentru familiile victimelor. Precizările avocatului

Gheorghe Dincă, cel acuzat că a ucis două tinere în Caracal, a mers marţi la Craiova. El a retras contestaţia la arestarea preventivă.

Gheorghe Dincă susţine că a fost agresat de poliţişti.
Gheorghe Dincă susţine că a fost agresat de poliţişti. "Tresărea de durere la audieri"

Gheorghe Dincă, bărbatul acuzat că a ucis două tinere în Caracal, a fost adus marţi la Craiova şi ar putea fi supus unor investigaţii medicale.

Recomandări
România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia
România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia

Damen a dat România în judecată la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Viena, cerând rezilierea acordului de asociere încheiat în 2018, prin care statul român a devenit acţionar majoritar (51%) al companiei Damen Shipyards Mangalia SA.

Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

Avarie puternică la CET Bucureşti Vest și la CET Grozăveşti. Mii de blocuri din București au rămas fără apă caldă
Avarie puternică la CET Bucureşti Vest și la CET Grozăveşti. Mii de blocuri din București au rămas fără apă caldă

ELCEN a anunţat, miercuri,  o avarie majoră la reţeaua de termoficare operată de Termoenergetica, CET Bucureşti Vest fiind indisponibilizată, iar CET Grozăveşti neputând fi pornită.