DIICOT, sesizată la o lună de când a fost făcută plângerea în cazul Luizei
DIICOT spune că a fost sesizată privind traficul de persoane în cazul fetei dispărute în aprilie la mai mult de o lună de când bunicul acesteia a făcut plângere la poliţia din comună, relatează news.ro.
DIICOT prezintă activităţile desfăşurate de când Serviciul Teritorial Craiova a fost sesizat pentru a face cercetări pentru trafic de persoane în legătura cu dispariţia, în aprilie, a adolescentei Luiza Melencu, şi ulterior de când a preluat dosarul privind dispariţia şi uciderea Alexandrei Măceşanu.
Citește și Povestea Luizei, prima victimă a lui Gheorghe Dincă. Filmul celor 4 luni de la dispariţia fetei
DIICOT menţionează că, în perioada 2004-2019, la ST Craiova şi BT Olt nu a fost înregistrată nicio cauză privind activităţi infracţionale desfăşurate de Gheorghe Dincă. Totodată, DIICOT subliniază că a fost sesizată privind traficul de persoane, în cazul Luizei, abia în 5 iunie, deşi plângerea penală făcută de bunicul fetei a fost înregistrată la Poliţia Dioşti în 15 aprilie. "Menţionăm faptul că procedurile aplicabile în astfel de situaţii reclamă o acţiune promptă din partea autorităţilor judiciare, factorul timp fiind decisiv în astfel de cazuri", precizează DIICOT.
DIICOT a transmis, marţi, un comunicat de presă, în care arată că Serviciul Teritorial Craiova a fost sesizat, în 5 iunie, cu privire la victima M.L.M. - Luiza Mihaela Melencu, dispărută în 14 aprilie - de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova, prin declinare de competenţă, în vederea efectuării de cercetări privind trafic de persoane, prev. de art.210 C.p. alin.1 lit. a C.p., având în vedere faptul că bunicul victimei, I.S., a fost sunat în 15 şi 19 aprilie de persoane necunoscute, care i-au comunicat că aceasta se află în Elveţia.
Cauza a fost înregistrată sub nr. 203/D/P/2019, iar printr-o ordonanţă a DIICOT Craiova din 6 iunie s-a dispus începerea urmăririi penale in rem, pentru trafic de persoane.
Astfel, s-a reţinut că în 15 aprilie lucrătorii Postului de Poliţie Dioşti au fost sesizaţi prin plângerea penală formulată de I.S., din comuna Dioşti, sat Radomir, judeţul Dolj, despre faptul că nepoata sa, M.L.M., a plecat în mod voluntar de la domiciliul său, din comuna Dioşti, către Caracal şi nu a mai revenit.
Prin ordonanţa din 18 aprilie Secţia 4 Poliţie Rurală Coşoveni - Postul de Poliţie Coşoveni a început urmărirea penală pentru lipsire de libertate în mod ilegal, prev. de art.205 alin.1 C.p.
Cu privire la victima M.A.M. - Alexandra Mihaela Măceşanu, dispărută în 24 iulie - prin ordonanţa Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal din 26 iulie s-a dispus declinarea competenţei de soluţionare a cauzei sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omor, prev. de art.188 alin.1 C.p. Cauza a fost înregistrată la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt sub nr.297/P/2019, iar prin ordonanţa din 26 iulie s-a dispus începerea urmăririi penale pentru omor calificat, prev. de art.188 alin.1 C.p. rap. la art.189 alin.1 lit. a, h C.p.
Prin ordonanţa din 27 iulie a Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt s-a dispus declinarea cauzei la DIICOT Craiova, existând indicii privind săvârşirea infracţiunii de trafic de persoane, prev. de art.210 alin.1 lit. a C.p., cauza fiind înregistrată sub nr.290/D/P/2019.
În fapt, s-a reţinut că în dosarul nr. 1883/P/2019 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal, prin ordonanţa din 25 iulie a Poliţiei Municipiului Caracal s-a dispus începerea urmăririi penale in rem pentru lipsire de libertate în mod ilegal, prev. de art. 205 alin.1, 2 şi 3 lit. b C.p., întrucât victima a fost luată, în 24 iulie, de către un transportator de ocazie, un bărbat, de pe DN 64, din comuna Dobrosloveni, jud. Olt, şi ajungând în municipiul Caracal a fost lipsită de libertate.
DIICOT precizează că pentru o mai bună înfăptuire a justiţiei, în temeiul art. 45 rap la art. 63 C.p.p., prin ordonanţa din 27 iulie a DIICOT Craiova s-a dispus reunirea dosarului nr.290/D/P/2019 la dosarul nr.203/D/P/2019.
Prin ordonanţa nr. 203/D/P/2019 din 27 iulie, DIICOT Craiova a dispus extinderea urmăririi penale sub aspectul săvârşirii, în concurs, a infracţiunilor de trafic de minori şi viol, fapte prev. de art. 211 alin. 1 şi 2 lit. a Cod penal rap. la art.210 alin.1 lit. a C.p. şi art. 218 alin. 1 şi 3 lit. c Cod penal, ambele cu aplicarea art. 38 alin. 1, 2 Cod penal şi continuarea urmăririi penale faţă de suspectul Gheorghe Dincă pentru faptele reţinute în sarcina sa.
Ulterior, Dincă a fost reţinut pentru 24 de ore, începând cu 27 iulie, ora 08.45, şi până la 28 iulie, ora 08.45.
Prin ordonanţa din 27 iulie, ora 09.15 s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul Gheorghe Dincă pentru infracţiunile reţinute în sarcina sa.
În 27 iulie, DIICOT Craiova a solicitat Tribunalului Dolj arestarea preventivă pe o perioadă de 30 de zile, începând cu 28 iulie, a inculpatului Gheorghe Dincă, pentru săvârşirea, în concurs, a infracţiunilor de trafic de minori şi viol, fapte prev. de art. 211 alin. 1 şi 2 lit. a Cod penal rap. la art.210 alin.1 lit. a C.p. şi art. 218 alin. 1 şi 3 lit. c Cod penal, ambele cu aplicarea art. 38 alin. 1, 2 Cod penal.
DIICOT arată că, în dosarul nr. 203/D/P/2019 al DIICOT Craiova, începând din 5 iunie (momentul sesizării) au fost efectuate următoarele acte de urmărire penală:
- 5 iunie - dosarul nr. 203/D/P/2019 a fost înregistrat pe rolul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, prin declinare de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova;
- 6 iunie - s-a dispus începerea urmăririi penale in rem pentru infracţiunea de trafic de persoane, prev. de art. 210 C.p. alin. 1 lit. a C.p. (privind victima M.L.M.)
- 12 iunie - ordonanţă de dispunere a unei expertize criminalistice (INEC);
- 12 inie - ordonanţă prin care s-a dispus efectuarea unei expertize criminalistice pentru îmbunătăţirea unor imagini surprinse de camerele de supraveghere, precum şi raportul ataşat acestuia;
- 17 iunie - 18 iulie - audieri martori;
- 24 iunie - efectuarea unei percheziţii informatice autorizată de judecător;
- 28 iunie - activităţi specifice de căutare în teren;
- 4 iulie - raport de constatare criminalistică, dispus la 1 iulie, cu privire la detecţia comportamentului simulat faţă de bunicul şi mama victimei M.L.M. (declaraţii de consimţământ), ca urmare a constatării existenţei unor aspecte contradictorii în declaraţiile acestora;
- 10 iulie - activităţi de identificare a terminalului mobil utilizat de victimă;
- 10 iunie - 19 iulie - au fost efectuate activităţi în baza unor metode speciale de cercetare;
- 11 iulie - ordonanţă copierea datelor informatice conţinute de mijloacele de stocare a datelor informatice, dispozitivele şi sistemele informatice înscrise în mandatul de percheziţie informatică nr. 121/11.07.2019;
- 11 iulie - autorizare efectuare percheziţie informatică asupra terminalului mobil al unui martor.
DIICOT precizează că, în urma ordonanţei de declinare din 27 iulie, ora 01:30, a Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt către DIICOT - dosar nr. 297/P/2019 şi a reunirii dosarului nr. 290/D/P/2019 la dosarul nr. 203/D/P/2019 (P.T. Olt – dosar nr. 297/P/2019), s-au efectuat următoarele activităţi:
- 27 iulie, ora 07:20 – ordonanţă de continuarea a urmăririi penale;
- 27 iulie, ora 08:45 – reţinerea suspectului Gheorghe Dincă; 27 iulie - declaraţie suspect;
- 27 iulie, ora 08:50 – aducerea la cunoştinţă că fost reţinut şi a drepturilor procesuale prev. de art. 83 C.p.p.;
- 27 iulie, ora 09:15 – punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpat pentru infracţiunile de trafic de minori şi viol;
- 27 iulie, ora 09:20 – aducerea la cunoştinţă a punerii în mişcare a acţiunii penale; extinderea urmăririi penale pentru infracţiunile de trafic de minori şi viol; continuarea urmăririi penale;
- 27 iulie – ridicare obiecte de vestimentaţie şi încălţăminte (ordonanţă);
- 27 iulie – ordonanţă de delegare;
- 27 iulie – referat cu propunere de arestare preventivă faţă de inculpatul Gheorghe Dincă, cercetat sub aspectul săvârşirii în concurs a infracţiunilor de trafic de minori şi viol, prev. de art. 211 alin. 1 şi 2 lit. a C.p. rap. la art. 210 alin. 1 lit. a C.p. şi art. 218 alin. 1 şi 3 lit. c C.p., cu aplic. art. 38 alin. 1şi 2 C.p.
- 28 iulie – constatare la faţa locului, la domiciliul inculpatului Gheorghe Dincă;
- 28 iulie . extinderea acţiunii penale sub aspectul săvârşirii şi a infracţiunii de omor calificat în sarcina inculpatului Gheorghe Dincă;
- 29 iulie – conducere în teren a inculpatului, audiere martori, dispunerea unei expertize ce urmează a fi efectuată de către INC asupra probelor ridicate cu ocazia cercetării la faţa locului;
- 30 iulie - începerea urmăririi penale in rem sub aspectul comiterii infracţiunii de neglijenţă în serviciu, prev. de art. 298 C.p. cu privire la apelurile telefonice iniţiate de victima M.A.M. către Serviciul Unic de Urgenţă 112, respectiv cu privire la respectarea procedurilor specifice în astfel de situaţii.
DIICOT menţionează că, în perioada 2004 - 2019, pe rolul DIICOT - ST Craiova şi DIICOT - BT Olt nu a fost înregistrată nicio cauză privind activităţi infracţionale desfăşurate de inculpatul Gheorghe Dincă.
"De asemenea, subliniem faptul că DIICOT a fost sesizată cu privire la infracţiunea de trafic de persoane, prev. de art.210 C.p. alin.1 lit. a C.p., abia în data de 05.06.2019, la mai mult de o lună de la săvârşirea faptei, deşi plângerea penală formulată de către numitul I.S. fusese înregistrată la Postul de Poliţie Dioşti încă din data de 15.04.2019. Menţionam faptul că procedurile aplicabile în astfel de situaţii reclamă o acţiune promptă din partea autorităţilor judiciare, factorul timp fiind decisiv în astfel de cazuri", precizează DIICOT.
Sursa: News.ro
Etichete: diicot, Luiza Melencu, trafic de persoane, disparitie, dosar,
Dată publicare:
30-07-2019 15:35