Soiurile de vinete gustoase. Cum se obține cea mai bună salată de vinete
Salata de vinete nu lipsește în aceste zile de pe mesele noastre. Soiurile de vinete cultivate s-au înmulțit.
Găsim în grădini și pe tarabe vinete românești, dar și din Japonia, America sau Bangladesh. Cele japoneze, de pildă, au mai puține semințe.
Toate sunt coapte și transformate în salate delicioase, ori zacuscă. Albe, uriașe, ori subțiri, mici de doar 10 grame sau verde fistic - soiurile de vinete au un gust aparte.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
O femeie din Timiș cultivă șase soiuri de vinete.
Luminița Pujad, legumicultor: „Pulpa este albă și sunt dulci, nu au deloc amăreala vinetelor obișnuite. Cele subțiri se pot găti altfel decât salata de vinete obișnuită. Asiatic. Deci, făcute la tigaie cu sos de soia, cu ulei de susan”.
Luminița Pujad, legumicultor: „Cele abe au pulpa foarte albă și sunt foarte untoase. Astea merg foarte bine la salata tradițională de vinete”.
La câțiva kilometri distanță, la Balinț, un alt legumicultor a pariat pe vinetele japoneze. Gustul mult mai dulce îi face pe clienți să le cumpere.
Ioan Jivu, legumicultor: „Am fost acum 15 ani într-o vizită în Japonia, să văd cum funcționează sistemul, pentru că ei au pus la punct acest sistem. Am familii care efectiv îmi comandă cu sacii pentru vinetele acestea verzi”.
Clientă: „Sunt mult mai bune, au mai puține semințe, mi se pare mie, și au un gust mai diferit. Salata de vinete e mai bună făcută cu ele”.
Salata de vinete coapte poate fi reinterpretată în salată de vinete japoneze, doar că fără maioneză.
Remus Tomici, chef bucătar: „Conține exact aceleași ingrediente pe care le folosim și în salata noastră tradițională, doar că uleiul îl vom pune încins, la sfârșit”.
Pentru că nu au semințe, cele albe și cele verzi se potrivesc de minune în locul pastelor în parmigiana cu somon.
Remus Tomici, chef bucătar: „Puțină lămâie și sosul de roșii, care este acid, tocmai pentru a balansa gustul, pentru că aceste două soiuri de vinete sunt dulci”.
Potrivit Institutului Național de Statistică, suprafața cultivată cu vinete la nivelul țării în ultimii trei ani a scăzut ușor. Asta și din cauza căldurilor excesive.
Vânăta este o legumă iubitoare de apă, iar agricultorii cheltuiesc mai mult pentru irigarea acestor culturi.