Legumele și fructele în miniatură ajung tot mai des şi în farfuriile de acasă. „Baby prazul are un gust mult mai delicat”
După ce au cucerit restaurantele, legumele și fructele în miniatură ajung tot mai des şi în farfuriile noastre de acasă. Pe lângă morcovi și spanac, găsim de cumpărat vinete, dovlecei, porumb, ananas ori pepeni, ca de jucărie.
Diferă prin gust şi textură de cele convenționale, iar prețurile sunt cu atât mai mari cu cât ele sunt mai mici.
Dan Constantinescu, reprezentantul unei ferme: „Este extrem de dulce, extrem de bun. Arată și foarte bine în farfurie. Închipuiți-vă că putem să îl umplem cu brânză, putem să îl facem pe grătar. Poate fi un companion pentru orice farfurie pe care am vrea să o punem pe masă, să ne impresionăm prietenii. O punguță de 200 de grame poate să ajungă la 19,5 lei.”
Aproape fiecare legumă are acum un corespondent în variantă mini- vinetele, porumbul ori dovleceii. Au prins de minune în bucătăriile restaurantelor cu ștaif, însă de-o vreme sunt mâncare proaspete ori gătite și acasă.
Alex Dumitru, bucătar: „Fiind legume mai mici, mai tinere, au o textură mai fragedă. Necesită mai puțină gătire, în primul rând, și atunci câ;tigi și timp și aspect și poate un pic de textură. O bună parte din ele diferă și ca gust. Uite, de exemplu, eu lucrez cu baby praz. Prazul la deplină maturitate are un gust mult mai lemnos, mult mai puternic. Baby prazul are un gust mult mai delicat.”
Un mini pepene cântărește cam un kilogram când ajunge la maturitate. Partea bună este că îl putem mânca pe tot la o masă, așadar nu mai suntem nevoiți păstrăm jumătate în frigider. Evităm în acest fel și risipa alimentară și ne putem bucura dintr-o dată de prospețimea fructului.
Pentru că au căutare, fermierii noștri au început să cultive câteva soiuri. În special baby morcov şi baby spanac. Însă cele mai multe cresc încă în alte ţări. Această firmă aduce în România peste 250 de kilograme în fiecare săptămână.
Adi Racoviță, reprezentantul unei firme care importă legume/fructe: „Cam tot ceea ce avem la produs sonvențional există și varianta de baby legumă, să-i spunem. Cantitățile pe care le aducem sunt undeva între 1 și 2 palenți pe săptămână, ele merg în zona de retail și zona de horeca, cu preponderență.”
Cele mai multe baby legume și fructe sunt din Africa de Sud.