Salata de vinete nu e o salată, ci o maioneză plină de calorii. Cum este sănătos să consumăm această legumă
Salata de vinete nu e o salată, ci o maioneză plină de calorii. În schimb vânăta, ca atare, are extrem de puține calorii.
Iată idei despre cum poate fi preparată una dintre cele mai gustoase legume.
Există într-o varietate de peste 20 soiuri și culori, cea mai gustoasă și mai des folosită fiind varianta violet. Se poate prepara într-o multitudine de rețete, de la aperitive până la desert.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Se consumă mai ales sub formă de „salată” și face parte, alături de brânza cu roșii, din identitatea noastră culinară. Este vorba despre vânătă, produsul vedetă al finalului de vară.
Cu ea, cu salata de vinete, cucerești inima oricărui român. Să nu credeți că doar noi o iubim, vânăta a devenit un simbol al bucătăriei mediteraneene.
Coaptă la foc iute, tocată mărunt și frecată cu ulei și un pic de ceapă, asta e rețeta mioritică. Același preparat este numit pompos de francezi „caviar de vinete”, iar dacă punem o linguriță de pastă de susan avem varianta libaneză, adică „Baba Ganous”.
În Maroc crema de vinete are chimen, coriandru și ardei iute, se numește Zaalouk și se mănâncă cu lipie. Tot la capitolul aperitive putem include chipsurile de vinete, la fel de crocante și gustoase ca și chipsurile de cartofi.
Rețetele savuroase pe bază de vinete nu se opresc aici. Cine nu a auzit de „Parmigiana di melanzane”, un fel de lasagna cu straturi consistente de vinete, mozarella, sos de roșii și parmezan. Și „Ratatouille"” trebuie că vă sună cunoscut, o tocană de legume în care vinetele sunt ingredientul de bază.
Și pentru că vreau să vă fac poftă, ce ați spune de vinete umplute cu carne, ciuperci, orez sau legume, gătite în tihnă la cuptor… Sau și mai bine o musaca de vinete, care vine din Grecia, dar a fost adoptată și de noi.
Vinetele pot fi o garnitură pentru carne, merg de minune cu pulpa de miel. Tăiate în felii groase, rumenite în ulei și puse la borcan cu oțet, usturoi și mărar, se transformă într-o variantă delicioasă de murături.
Există vinete inclusiv în meniul de desert, celebrul chef Alain Ducasse are o rețetă de cremă de ciocolată în care vânăta coaptă înlocuiește untul.
Asta ca să confirmăm faptul că vânăta este un aliment pentru toate gusturile! Cât despre valoarea nutritivă, nicio grijă, este bogată în apă, fibre și antioxidanți și are doar 30cal/100g.
Cu o singură condiție: să fim zgârciți cu uleiul. Ceea ce numim noi salată de vinete este de fapt o maioneză și degeaba au vinetele 30 cal când o lingură de ulei are 100.
Sursa: Pro TV
Etichete: doctor de bine, legume, calorii, salata de vinete,
Dată publicare:
22-09-2023 08:23