JORGE BERGOGLIO este noul Papa. Acesta se va numi Francisc
Noul Papa, argentinianul Jorge Bergoglio, care se va numit Francisc, a aparut la balconul Vaticanului pentru a binecuvanta multimea. "Cardinalii au venit sa ma caute la capatul lumii", a declarat noul Suveran Pontif.
23:15 Noul papa Francisc i-a telefonat dupa alegerea sa papei emerit Benedict XVI-lea si "il va intalni in urmatoarele zile", a anuntat miercuri purtatorul de cuvant al Sfantului Scaun, preotul Federico Lombardi, relateaza AFP.
Joi dupa-amiaza, noul papa argentinian va celebra o liturghie alaturi de toti cardinalii in bazilica Sfantul Petru, iar vineri dimineata le va acorda audienta in Sala Clementina de la Vatican.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
23:10 Noul papa si-a luat numele de Francisc in onoarea Sfantului Francisc din Assisi deoarece acesta ii iubea pe cei saraci, a declarat un purtator de cuvant al Vaticanului, Tom Rosica, pentru CNN.
De asemenea, noul papa se va numi Papa Francisc, nu Papa Francisc I, a precizat Rosica.
23:05 Noul Papa, argentinianul Jorge Mario Bergoglio, primul de origine sud-americana, este suporter al echipei San Lorenzo, a anuntat, miercuri, site-ul calciomercato.com.
Conform cotidianului argentinian Ole, Papa Francisc a primit in 2008 o placa memoriala din partea oficialilor clubului San Lorenzo la centenarul gruparii argentiniene.
De curand, Papa Francisc s-a fotografiat cu fanionul formatiei San Lorenzo.
Papa Francisc I continua traditia pontifilor-suporteri, dupa ce predecesorul sau, Benedict XVI, era suporter al echipei germane Bayern Munchen.
22:55 Cardinalii, care au ales miercuri pentru prima data in persoana lui Francisc I primul papa de pe un alt continent decat Europa, "au avut curajul de a trece Oceanul si de a extinde perspectiva Bisericii", a declarat miercuri seara purtatorul de cuvant al Sfantului Scaun, relateaza AFP.
In cadrul unei intalniri cu presa, parintele Federico Lombardi a salutat astfel "marturia de mare simplitate" si "acceptarea unui serviciu adus" Bisericii pe care noul Papa le-a manifestat in prima sa declaratie in fata credinciosilor.
"El a facut un gest frumos cerand binecuvantarea lor si s-a inclinat" in fata lor, iar aceasta atitudine macheaza o "continuitate a lui Benedict al XVI-lea", a declarat el.
22:52 Uniunea Europeana l-a felicitat miercuri seara pe Papa Francisc, dorindu-i un pontificat de durata penru a putea "promova pacea, solidaritatea si demnitatea umana", relateaza AFP.
"In numele Uniunii Europene, va adresam sincerele noastre felicitari pentru alegerea dumneavoastra", au scris intr-un mesaj catre noul papa presedintele Consiliului European, Herman Von Rompuy, si cel al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
UE a fost astfel printre primii care l-au felicitat pe noul Papa, in timp ce acesta se afla inca la balconul central al bazilicii Sfantul Petru pentru prima sa aparitie in fata credinciosilor.
"Va dorim un pontificat binecuvantat si de durata, care sa permita Sanctitatii voastre si Bisericii Catolice sa apere si sa promoveze valorile fundamentale ale pacii, solidaritatii si demnitatii umane", au adaugat cei doi responsabili ai UE.
"Acestea sunt repere esentiale intr-o lume confruntata cu numeroase provocari si care trece prin schimbari profunde", apreciaza acestia.
"Suntem convinsi ca Sanctitatea voastra va continua cu forta si determinare munca predecesorilor (ei) de apropiere a religiilor si popoarelor din intreaga lume", au concluzionat acestia.
22:50 Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a salutat miercuri alegerea argentinianului Jorge Mario Bergoglio la conducerea Bisericii Catolice, adresandu-i "urari calduroase" "primului papa de pe continentul american", relateaza AFP.
"Campion al cauzei saracilor si al celor mai vulnerabili dintre noi, el va continua sa poarte mesajul de dragoste si compasiune care a fost sursa de inspiratie pentru lume de peste 2000 de ani", a afirmat liderul primei puteri mondiale intr-un comunicat.
22:40 Anuntul alegerii argentinianului Jorge Bergoglio ca noul Papa a fost primit cu ropote de aplauze si ovatii de catre sute de crednciosi care asistau la liturghie in catedrala din Buenos Aires, a constatat un jurnalist AFP.
Dupa anuntul surprinzator al alegerii sale, aproximativ 200 de credinciosi au inceput sa-l sarbatoreasca pe noul Papa Francisc, in timp ce zeci de persoane incepeau sa se adune in fata catedralei, nu departe de celebra piata Mai, din centrul capitalei argentiniene.
22:30 O decizie istorica: ce simbolizeaza noul nume al Papei - Francisc I
22:21 Anuntul alegerii argentinianului Jorge Bergoglio ca noul Papa a fost primit cu ropote de aplauze si ovatii de catre sute de crednciosi care asistau la liturghie in catedrala din Buenos Aires, a constatat un jurnalist AFP.
Dupa anuntul surprinzator al alegerii sale, aproximativ 200 de credinciosi au inceput sa-l sarbatoreasca pe noul Papa Francisc I, in timp ce zeci de persoane incepeau sa se adune in fata catedralei, nu departe de celebra piata Mai, din centrul capitalei argentiniene.
22:16 Ultimul papa care si-a ales un nume original inaintea Papei Francisc a fost Papa Lando, al carui pontificat a durat doar un an, din 913 pana in 914, relateaza Wall Street Journal, in editia electronica de miercuri.
Lando a fost ultimul papa care si-a luat un nume care nu a mai fost folosit pana atunci, in timp ce Ioan Paul I, in 1978, a combinat doua nume folosite anterior intr-unul nou.
Cardinalul argentinian Jorge Mario Bergoglio a fost ales papa miercuri seara, in cea de-a doua zi a Conclavului, el devenind primul papa de pe continentul american si primul din afara Europei de peste un mileniu.
El si-a ales numele de Papa Francisc I.
22:11 Papa Francisc I: primul mesaj postat de acesta pe Twitter
22:10 Cardinalul Jorge Mario Bergoglio are 76 de ani si este de origine argentiniana. Din 1998, Jorge Mario Bergoglio a fost Arhiepiscop de Buenos Aires, fiind numit cardinal in 2001. -----> CITESTE AICI UN PORTETUL PAPEI FRANCISC I
21:35 "Cardinalii au venit sa ma caute la capatul lumii", a declarat noul Suveran Pontif, dupa care a rostit rugaciunea "Tatal nostru" si a binecuvantat multimea adunata in Piata San Pietro.
Francisc a lansat un apel la "fraternitate" si "prietenie" in cadrul Bisericii.
"Rugati-va pentru mine si dati-mi binecuvantare", le-a cerut Francisc I credinciosilor.
Francisc I este primul papa de origine sud-americana.
21:27 Noul Papa, argentinianul Jorge Bergoglio, care se va numit Francisc I, a aparut la balconul Vaticanului pentru a binecuvanta multimea.
21:04 Un numar de 21 de papi si-au luat numele de Ioan, acesta fiind cel mai folosit nume pana in prezent, urmat de Grigore si Benedict, relateaza Wall Street Journal, in editia electronica de miercuri.
Dupa 533, cand un nou papa cu numele Mercurius si-a luat numele de Ioan al II-lea, papii au inceput sa isi aleaga nume noi in onoarea sfintilor sau a altor figuri importante. Papii moderni si-au ales nume pentru a-si onora predecesorii sau mentorii.
Cel mai des folosit nume a fost Ioan, de 21 de ori, urmat de Grigore (16), apoi Benedict (15), Clement (14), Inocentiu (13), Leon (13), Pius (11), Stefan (9), Bonifaciu (8), Urban (8), Alexandru (7), Paul (6).
20:50 In scurt timp, noul papa va fi prezentat, in vesmintele pontificale, la balconul Capelei Sixtine, impreuna cu anuntul "Habemus papam" (Avem papa).
20:32 Piata Sf. Petru din Vatican s-a umplut. Zeci de mii de oameni aplauda si canta.Noul suveran pontif se imbraca in aceste momente in hainele papale. Cardinalul Tauran va fi cel care va prezenta, in latina, noul papa, cu numele vechi si numele de pontif.
20:08: Fum alb a iesit, miercuri seara, pe cosul Capelei Sixtine, indicand alegerea noului Papa.
Fumul alb a iesit la ora 19.06 (20.06, ora Romaniei), dupa al cincilea vot care a avut loc in cadrul Conclavului.
In scurt timp, la balconul Capelei Sixtine va fi facut celebrul anunt "habemus papam" si va fi prezentat noul Suveran Pontif.
CUM A DECURS ALEGEREA NOULUI PAPA:
"Fum negru" s-a ridicat aseara, dar si astazi deasupra Capelei Sixtine, semn ca se mentine suspansul in privinta alegerii unui nou Papa. "E cat se poate de normal in acest stadiu al conclavului" - ne-a dat asigurari purtatorul de cuvant de la Vatican.
Urmeaza insa sa aflam rezultatul celor doua runde de vot, din aceasta dupa-amiaza. Pana una alta, un pescarus alb cu gri, s-a asezat tacticos pe horn, fara sa-i pese de emotiile miilor de pelerini adunati in piata San Pietro.
A doua coloana de fum negru s-a ridicat deasupra Capelei Sixtine, dupa al treilea vot al Conclavului. Dezamagiti, pelerinii au cautat explicatii si nu putini au ajuns la superstitia privind ziua de 13.
Daca nu am vazut fum alb iesind pe cosul Capelei Sixtine, asta nu inseamna ca cei 115 cardinali electori sunt iremediabil divizati, ne linistesc oficialii de la Vatican.
Chiar si in cazul lui Benedict al 16-lea, marele favorit al Conclavului din 2005, a fost nevoie de patru voturi pana sa fie ales Suveran Pontif. In toata armonia "oficiala" si-au facut totusi aparitia doua tabere.
Cei care vor reformarea Bisericii ii vor acorda, cel mai probabil, votul Arhiepiscopului de Milano, Angelo Scola, vazut ca un bun administrator, care ar putea sa faca ordine in Curia de la Roma.
Pe de alta parte, traditionalistii, coalizati in jurul brazilianului Odillo Scherer, Arhiepiscopul de Sao Paolo, apara vechea randuiala a Vaticanului.
Angelo Scola se bucura de sprijinul multor cardinali din afara Europei, care vor o Biserica mai transparenta si un Suveran Pontif care sa faca ordine in birocratie si finante.
Cele 28 de voturi ale cardinalilor italieni, numiti si "cardinalii diplomati", vor merge la cel care promite apararea "vechii randuieli".
Daca pana maine fumul alb nu isi va face aparitia pe hornul Capelei Sixtine, atunci lista informala a eventualilor alesi ar putea fi marita pentru a include alte 10 sau chiar 20 de optiuni.
Printre candidatii de compromis se numara canadianul Marc Ouellet, care are legaturi cu reformatorii, dar si experienta in sanul Curiei. Sanse ar avea si cardinalul austriac Schoenburg, argentianianul Sandri, ghanezul Turkson sau americanii Dollan si O'Malley.
Am avea in acest caz o repetare a scenariului din 1978, cand niciunul dintre cardinalii italieni considerati favoriti nu a reusit sa stranga voturile necesare, iar Scaunul Sfantului Petru a ajuns la un polonez, viitorul Papa Ioan Paul al II-lea, primul non-italian care a ajuns Papa in ultimele cinci secole.
Pe masura ce numarul favoritilor creste, se diminueaza sansele unui Conclav scurt. In acesta caz, votul va continua in timpul weekendului, cu o pauza pentru meditatie si reflectie, sambata.
Piata San Pietro s-a animat inca de la primele ore ale diminetii. Inarmati cu umbrele si pelerine de ploaie, sute de credinciosi emotionati au cautat cele mai bune locuri, pentru a urmari momentul istoric. Ce-i drept, au fost dezamagiti cand au vazut fumul negru ridicandu-se deasupra impozantei bazilici.
Multi dintre ei sunt pelerini veniti de peste mari si tari, sa fie martorii unui eveniment istoric.
Credinciosi si curiosi deopotriva fac "de garda" in jurul barierelor de securitate. Unii si-au adus cartile de rugaciune sau aparatul de fotografiat, in timp ce pe altii i-a ajuns din urma oboseala. In primele randuri se afla cei mai rezistenti.
Amalia Enache va transmite de la Vatican ceremonialul de alegere a noului Papa
Alegeri la Vatican. Marti incepe Conclavul: 115 cardinali il vor alege pe noul Papa
Cardinalii cu sanse de a deveni noul Papa au tinut slujbe separat, in diferite biserici din Roma
Previziunile lui Nostradamus despre "ultimul Papa din istorie". Semnele de dinainte conclavului
Alegeri la Vatican. Adunarea cardinalilor pentru numirea noului Papa va incepe pe 12 martie
Peste 200 de cardinali s-au adunat la Vatican. Data conclavului nu a fost inca fixata
"Campanie electorala" la Vatican. Luni s-ar putea stabili data Conclavului pentru alegerea Papei
Demisia Papei Benedict al XVI-lea a intrat in vigoare. Ultimul mesaj a fost transmis pe Twitter
Demisia neasteptata a Papei a fortat Vaticanul sa raspunda la o multime de intrebari neobisnuite
"Lobby gay" la Vatican.Unul din motivele care l-ar fi determinat pe Papa Benedict XVI sa demisioneze
Dupa retragerea de la Vatican, Papa Benedict al XVI-lea va primi o pensie de 2.500 euro pe luna
Vaticanul despre demisia Papei Benedict al XVI-lea: "O rana institutionala, un dezastru"
- Demisia istorica a Papei Benedict al XVI-lea. Speculatiile despre comploturi si intrigi dupa anunt
- Cine va fi noul lider al Bisericii Catolice. O varianta ar putea fi un Papa de culoare
- Surse: Papa Benedict al XVI-lea se simtea singur si avea incredere in putini din cei de la Vatican
- Papa Benedict al XVI-lea se pregateste pentru o viata de calugar la Vatican
- Ce s-a intamplat in Vatican, la scurt timp dupa ce Papa a anuntat ca va demisiona. VIDEO
- Papa Benedict al XVI-lea isi anunta demisia incepand cu 28 februarie. Motivul din spatele deciziei
- Analiza jocurilor de culise de la Vatican. Cei 5 mari favoriti pentru postul de Suveran Pontif
- Reactiile liderilor europeni, dupa anuntul de demisie al Papei. Mario Monti: "Sunt zguduit"
- Discursul prin care Papa Benedict al XVI-lea si-a anuntat demisia
- Cine este Papa Benedict al XVI-lea. Viata Suveranului Pontif care nu si-a dorit sa ajunga la Vatican
- Profetia "Petre Romanul", papa care va veni dupa Benedict al XVI-lea si va duce la distrugerea Romei
- 2012, anul controverselor la Vatican. Cele mai grele momente pentru Papa Benedict al XVI-lea