Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
Duminică, la primul tur al alegerilor prezidențiale, bucureștenii sunt chemați să voteze și la un referendum local. Au fost tipărite aproape 5,6 milioane de buletine de vot.
Pentru ca referendumul să treacă este nevoie de o prezență de cel puțin 30%. După modelul Capitalei, și alte două localități vor avea propriul referendum, însă în al doilea tur de la prezidențiale.
Cu o pizza mare în față, din care fiecare sector ia pe rând câte o felie. Așa a încercat să explice primarul Nicușor Dan cum sunt împărțiți, în acest moment, banii în București, între Primăria Generală și cele șase primării de sector.
Apoi, din ce îi rămâne Primăriei Generale, iau câte o bucată și serviciul de termoficare, societatea de transport public, spitalele și teatrele. La final, primarul rămâne doar cu un colț – care reprezintă banii pentru investiții, dar și cu nota de plată.
Împărțirea neechitabilă a fondurilor orașului este, de altfel, și subiectul uneia dintre cele trei întrebări de la referendumul local de duminică. Pe lângă aceasta, cetățenii orașului vor trebui să decidă cine eliberează autorizațiile de construire în oraș, dar și dacă își doresc o campanie de prevenire a consumului de droguri în școli.
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei: „Pentru ca referendumul să fie validat trebuie să avem o prezență la vot de 30% din persoanele cu drept de vot din Municipiul București, adică 540 de mii de oameni care să se prezinte, iar buletinele valabil exprimate să fie cel puțin 25% din numărul persoanelor cu drept de vot, 450 de mii.”
Validarea referendumului este doar un pas. Pentru ca modificările să intre în vigoare, este nevoie de un proiect de lege în acest sens.
Sunt în total 5,6 milioane de buletine de vot, câte 1,2 milioane pentru fiecare întrebare. Pentru asta, dar și alte servicii tehnice, Primăria Capitalei a plătit 2,5 milioane de lei. Și a mai alocat aproape 9 milioane de lei pentru plata personalului din secțiile de votare.
Și alte primării din țară au luat modelul Capitalei și vor organiza propriul referendum. Locuitorii din Corunca, județul Mureș, de pildă, vor fi întrebați pe 8 decembrie, atunci când este programat al doilea tur al prezidențialelor, dacă vor ca în localitatea lor să fie construite 10 blocuri, cu sute de apartamente.
Takács Szabolcs, primarul comunei Corunca: „Mai multe firme sau persoane, dezvoltatori, au încercat, au dorit să facă blocuri în comuna noastră. O anumită parte a populației și-a exprimat punctul de vedere că nu ar fi de acord cu asemenea construcții.”
Și în Giurgiu va fi referendum. Cetățenii din Giurgiu vor avea de răspuns la două întrebări. Prima face referire la desființarea Direcției Poliției Locale și transformarea acesteia într-un simplu compartiment din cadrul Primăriei. La cea de-a doua întrebare, cetățenii vor trebui să răspundă dacă vor sau nu să fie înființat un incinerator de deșeuri.
Referendumul din Giurgiu va avea loc tot pe 8 decembrie.