Turiștii, încântați de apariția lui Ștefan Cel Mare la Putna: ”Promit să mă întorc”

Ultima actualizare: 27-12-2019 09:19

În zi de sărbătoare, a devenit deja o tradiție ca la Putna, în județul Suceava, să fie pus în scenă un spectacol cu Ștefan Cel Mare în rol principal.

Domnitorul, însoțit de călăreți, colindă străzile, apoi urmează o lecție inedită de istorie.

Turiștii și localnicii au fost vrăjiți de moment și au trăit cu intensitate fiecare clipă. Călăreții, în frunte cu Ștefan cel Mare, au împânzit satul, iar zurgălăîi au dat de veste că Domnitorul Moldovei strigă adunarea.

De la mic la mare, turiști și localnici, deopotrivă, au răspuns invitației și au urmărit cu atenție spectacolul pus în scenă.

Ștefan cel Mare: ”Din Suceava vin călare că s-aduc o veste mare. Cum că turcii-s la Vaslui, trec prin Valea Siretului. Nu vreți să mă ajutați? În oaste-mi să-mi luptați?"

Momentul a marcat episoade importante din istoria Moldovei.

Ștefan cel Mare: "Moldova n-a fost a strămoșilor mei, n-a fost a mea și nu este a voastră. Ci a urmășilor voștri și a urmașilor urmașilor voștri în veacul veacurilor."

Turist străin: "Îmi place foarte mult, în special costumele voastre tradiționale. Este prima dată când le văd și promit să mă întorc să le mai văd."

Gheorghe Coroamă, primarul comunei Putna: "Punctul culminant este teatrul popular Ștefan cel Mare, un teatru înființat cu vreo 15 ani în urmă de către iubitorii de tradiții de aici din Putna și Vicovul de Sus."

Spectacolul, cunoscut drept "Malanca lui Ștefan cel Mare", este unul cu tradiție în Putna și este organizat an de an în a doua zi de Crăciun.

În plus, cete de colindători, inclusiv din Ucraina și Republica Moldova, îmbrăcați în straie tradiționale, i-au încântat pe cei prezenți.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO