Regiunea care vrea să concureze cu Valea Prahovei, în ceea ce privește turismul


Ultimul update: Vineri 25 Ianuarie 2019 21:25
Data publicarii: Vineri 25 Ianuarie 2019 19:41
Categorie: Stiri Turism

Valea Prahovei ar putea avea un concurent serios în următorii ani. Autorităţile din Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc şi Gura Humorului au semnat un acord şi vor să se promoveze împreună, de acum înainte, sub brandul „Bucovina".

Alianţa îi va ajuta inclusiv să atragă mai uşor fonduri ca să dezvolte zona, iar în acelaşi timp vor lansa pachete şi servicii comune pentru turişti.

La 34 de kilometri de Suceava, ascunsă între dealuri, se întinde Valea Moldoviţei - un loc de basm, cu brazi încărcaţi de zăpadă. Un tren tras de o locomotivă cu abur îi poartă pe vizitatori cale de 11 kilometri. Mocăniţa Huţulca circulă doar de două ori pe zi.

Turistă: „Traseul este scurt dar te întorci şi pe acelaşi traseu. Ar trebui să fie alt traseu pe drumul de întoarcere."

Mocăniţa aparţine unui investitor austriac care s-a stabilit în Bucovina, atras de frumuseţea locului. Unele neînţelegeri avute cu societatea care deţine calea ferată i-au pus însă piedici să se dezvolte.

Ioan Popescu, mecanic Mocănița Huțulca: Vrem să ne extindem şi în pădure vreo 5 kilometri. Vrem să mergem şi la Valea încă câţiva kilometri, spre Mănăstirea Moldoviţa sau Vama. Ar fi şi mai frumos. Turiştii ne întreabă de ce e aşa de scurt traseul.”

Peste 440.000 de turişti au vizitat anul trecut Bucovina, aproape de două ori mai mulţi ca în 2016. Oamenii se cazează în zonă doar 2 - 3 zile şi rareori rămân mai mult.

Ca să schimbe lucrurile, la Câmpulung Moldovenesc a fost deschisă acum două săptămâni cea mai lungă pârtie din acea parte de ţară. Problema este că oamenii care merg să schieze acolo găsesc puţine locuri de parcare şi nici multe opţiuni de cazare nu au.

Turist: „La parcare am avut noroc că a început lumea să plece."

Femeie: „S-a deschis pârtia la Câmpulung. Unde să doarmă un om dacă vrea să meargă acolo?! Are unde se caza?!"

În Bucovina, multe dintre hoteluri şi pensiuni se afla în locuri frumoase, doar că e greu să ajungi la ele.

O cabană construită din lemn vechi de 150 de ani, recuperat din case bucovinene, le este la îndemână doar celor care au maşina.

Florin Irimescu, proprietar pensiune: „Dacă nu are maşină, e un pic mai dificil. Un sistem integrat să intre într-un tur sau să i se asigure transport până la drumul naţional şi să îl preluăm noi, lucrurile ar sta mult mai bine."

Ca să rezolve problema transportului, dar şi ca să atragă mai uşor fonduri europene pentru dezvoltarea zonei, autorităţile din Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc şi Gura Humorului vor să se unească într-o asociaţie.

Gheorghe Flutur, președinte CJ Suceava: „Avem trei staţiuni turistice de interes naţional. Dorim să punem împreună toate resurse şi această perlă a nordului să o punem mai mult în valoare. Avem domeniu schiabil comun, avem rezervaţii şi parcuri naturale, avem monumente UNESCO şi dorim să integram toate formele de turism.”

Autorităţile promit că vor crea rute de transport terestre şi feroviare între cele trei staţiuni, vor să facă trasee pentru drumeţii montante şi încercă să pună în valoarea salină de la Cacica.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

VIDEO PROTVPLUS.RO