A inceput ravasitul oilor in Slanic Moldova, o traditie insotita de multe bunatati: "Pastrama de oaie si vin fiert"
Pastrama de oaie, gulasul si vinul fiert sunt secretele care dau viata oricarei sarbatori campenesti.
Asa s-a intamplat si sambata la Slănic Moldova, in judetul Bacau, unde locuitorii au profitat de obiceiul ravasitului oilor si au dat startul petrecerii.
Gospodarii au incins gratarele si i-au poftit pe turisti la masa.
Localnic: "Pastrama, ceafa de porc, mici, bulz, tochitura de porc.. Cam astea-s aici."
Reporter: Ce se vinde cel mai bine?
Localnic: "Pastrama de oaie, ca e sezon. Pastrama de oaie si vinul fiert."
Sarbatoarea ravasitului de oi, momentul in care turmele coboara de pe munte pentru iernat, i-a strans laolalta pe localnicii din Slanic Moldova, dornici sa se infrupte din bunatatile traditionale.
Bucatareasa, la ceaune: "Astazi pentru prima editie am pregatit un gulas de vita, apoi o ciorba de miel si o fasole cu afumatura si sarmalute in frunze de vita si de varza."
La petrecere au poposit si turisti de peste Prut, care s-au simtit ca acasa.
Turista: "Am facut mii de kilometri, dar nu ne pare rau. Este locul unde omul isi simte locul."
Chiar daca vremea a fost rece, nimeni nu s-a plans. Rachiul de casa si vinul fiert au fost la mare cautare, iar dupa ce s-au cinstit cu cateva pahare, vizitatorii au incins hora.
Localnic:"E o placere pentru toti slanicenii, care nu prea au vazut asa serbari organizate, mai ales spre toamna."
Autoritatile locale se gandesc sa faca din acesta sarbatoare o traditie in oras. Pana atunci, petrecerea continua si duminica, pana la lasarea serii.
Sursa: Pro TV
Etichete: turism, turisti, traditie, tradiții, slanic moldova, Răvășitul Oilor,
Dată publicare:
23-10-2016 09:38