Eutanasierea maidanezilor din Timisoara a fost amanata in ultimul ceas. Motivul pentru care nu vor mai fi ucisi cainii

Ultima actualizare: 17-01-2014 07:06
expozitie, fotografie, caini

Desi trebuia sa inceapa de astazi, reprezentantii Primariei Timisoara au decis sa amane eutanasierea primilor caini fara stapan.

UPDATE 10:00 (marti): Mai multe organizatii de protectie a animalelor s-au mobilizat in ultimul ceas, iar aseara au adoptat mai multi caini fara stapan din adapostul Danyflor.

Si astazi sunt asteptati mai multi iubitori de animale sa faca acelasi lucru. Astfel ca, startul eutanasierii a fost amanat.

----------------------------------------------------------------

UPDATE:  Eutanasierea cainilor ramane in ceata la Timisoara. Desi, oficial, de miercuri, 15 ianuarie, intra in vigoare Hotararea de Guvern care da liber administratiilor locale sa eutanasieze animalele fara stapan, edilii se feresc sa dea un raspuns precis.

Primarul Nicolae Robu a declarat astazi ca animalele fara stapan raman in continuare o problema si trebuie sa se ia masuri clare. Nu a anuntat, insa, daca de maine se va trece sigur la eutanasierea cainilor maidanezi sau va mai fi amanata aceasta data.

Nicolae Robu, primarul Timisoarei: "Din moment ce legea intra in vigoare, din acel moment administratia publica raspunde. Daca vor fi eutanasiati sa nu va inchipuiti ca va fi o arena unde se va intampla acest lucru. Va fi o actiune discreta".

Potrivit edilului sef, problema persista si oamenii sunt muscati tot mai des de animale fara stapan pentru ca acestea au inceput sa umble in haita si "mai rar vezi in oras caini izolati".

In zonele unde numarul de maidanezi este mare, ar putea fi montate placute, care sa ii avertizeze pe trecatori despre acest fapt.

De asemenea, primarul l-a desemnat pe medicul veterinar Mihai Afrenie sa is idea acordul pentru fiecare eutanasie.

______________________________

Hotararea de Guvern adoptata in 23 decembrie 2014 privind gestionarea cainilor fara stapan ar putea fi pusa in aplicare la Timisoara chiar din aceasta saptamana.

In momentul de fata se lucreaza la inventarierea cainilor fara stapan adapostiti de societatea de ecarisaj Danyflor. Aici exista patrupede stranse de pe strada inca din anul 2010, iar acestea ar putea fi primele animale eutanasiate.

Potrivit viceprimarului Dan Diaconu, inventarierea cainilor din adapost este pe ultima suta de metri. Imediat ce aceasta va fi gata, se va trece la punerea in aplicare a legii.

Pentru a fi pusa in aplicare Hotararea de Guvern, nu mai este necesara o eventuala Hotarare de Consiliu Local. Legea a intrat in vigoare din 23 decembrie anul trecut. Aceasta prevede ca reprezentantii administratiilor locale pot recurge la eutanasie, in cazul in care un caine este ridicat de pe strada si in 14 zile lucratoare nimeni nu il revendica sau nimeni nu doreste sa il adopte.

Reprezentantii Primariei Timisoara spera ca in ultimul ceas, iubitorii de animale sa vina sa adopte patrupedele. In caz contrar, primii caini ar putea fi eutanasiati chiar din 15 ianuarie, atunci de cand exista cadru legal.

Aceasta decizie vine pentru ca, de la inceputul noului an, a crescut numarul persoanelor muscate in plina strada de caini vagabonzi.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO