Marea Britanie introduce testul de sânge care poate depista peste 50 de forme de cancer în formă incipientă

Ultima actualizare: 08-01-2021 16:20
Marea Britanie introduce testul de sânge care poate depista peste 50 de forme de cancer în formă incipientă
Getty

Marea Britanie va introduce din 2021 un test de sânge care ar putea detecta peste 50 de forme de cancer în formă incipientă. Dacă va fi efficient, acest test va duce la salvarea a zeci de mii de oameni în fiecare an.

 

Cercetătorii speră că testul de sânge Galleri va schimba regulile pentru diagnosticarea precoce și salvarea multor vieți, scrie The Guardian.

Autoritatea Națională de Sănătate (NHS) speră ca prin acest test de sânge să descopere cu ani înainte mai mult de 50 de forme de cancer.

Dacă va avea succes, testul de sânge Galleri ar putea revoluționa diagnosticul precoce al cancerului și ar putea salva multe vieți, identificând simptomele suficient de rapid pentru ca tratamentul prompt să facă diferența între viață și moarte.

Testul de sânge va fi oferit inițial către 165.000 de persoane din Anglia la mijlocul anului 2021, dintre care marea majoritate nu au semne ale bolii.

NHS speră că testul se poate dovedi deosebit de util la detectarea semnelor timpurii ale cancerelor care sunt greu de observat și, prin urmare, au rate de supraviețuire mai slabe, cum ar fi cancerul ovarian și pancreatic.

Sir Simon Stevens, directorul executiv al NHS Anglia, a declarat: „Depistarea precoce, în special pentru afecțiunile greu de tratat, cum ar fi cancerul ovarian și pancreatic, are potențialul de a salva multe vieți. Prin urmare, acest test de sânge promițător ar putea fi un schimbător de jocuri în îngrijirea cancerului, ajutând alte mii de oameni să primească un tratament de succes”.

În cazul în care studiul constată că testul de sânge poate detecta cancerul devreme, acesta va deveni disponibil în mod curent la sfârșitul acestui deceniu.

Cele 165.000 de persoane cărora li se va oferi testul vor avea vârste cuprinse între 50 și 79 de ani. Din ele, 140.000 vor fi fără simptome.

Acestea vor fi identificate din baza de date a NHS, selectate aleatoriu și invitate să se alăture procesului. Cei din studiu vor avea un test de sânge în fiecare an timp de trei ani pentru a verifica prezența unor creșteri maligne.

Celelalte 25.000 de persoane vor fi identificate de medicul lor de familie ca având posibile semne de cancer. Acestea vor trebui să dea o probă de sânge, precum și să aibă rezultatele testelor convenționale, cum ar fi o scanare CT sau RMN, pentru a accelera diagnosticul.

 

Aproape 200.000 de englezi mor în fiecare an de cancer

 

NHS crede că testele Galleri ar putea duce la diagnosticarea persoanelor cu cancer cu câțiva ani înainte ca boala să se declanșeze. Testele ar putea indica, de asemenea, unde se dezvoltă cancerul în corp, a transmis autoritatea guvernamentală.

Dacă rezultatele din 2023 arată că testele funcționează, NHS va recruta un milion de alte persoane la un proces mult mai amplu, în 2024 și 2025.

Testul de sânge Galleri, care verifică modificările moleculare, a fost dezvoltat de Graal, o companie din California care folosește știința și tehnologia pentru a găsi modalități de identificare a cancerului în stadiile incipiente.

Lord Prior, președintele NHS Anglia, speră ca prin această colaborare cu Graal va contribui la reducerea numărului de aproape 200.000 de persoane care mor de cancer în Marea Britanie în fiecare an.

„Multe dintre aceste persoane sunt diagnosticate prea târziu pentru ca tratamentul să fie eficient”, a spus el.

Testele ar putea ajuta NHS să-și îndeplinească promisiunea de a crește procentul bolnavilor de cancer diagnosticați în stadiul 1 de la 50% la 75%.

Persoanele al căror cancer este detectat în acest stadiu au între 5 și 10 ori mai multe șanse de supraviețuire decât cele care sunt identificate doar în stadiul 4.

Lawrence Young, profesor de oncologie moleculară la Universitatea Warwick, a declarat că testul Galleri este unul dintre mai multe teste de sânge noi care au fost dezvoltate pentru a detecta cancerul în stadiu incipient.

O publicație din consorțiul Circulating-Free Genome Atlas, care examinează testul Galleri la 6.689 de participanți, spune că acesta a generat rezultate foarte încurajatoare în mai mult de 50 de tipuri de cancer diferite, în diverse stadii de dezvoltare.

 

Unii experți spun că testul ar detecta doar 25% din cazurile de cancer incipient

 

Cu toate acestea, unii experți în cancer nu au fost de acord cu privire la posibila eficacitate a Galleri.

Paul Pharoah, profesor de epidemiologie a cancerului la Universitatea Cambridge, a susținut că NHS promovează prematur un test care încă nu a fost dovedit că funcționează.

"Testul de sânge Galleri ar putea fi capabil să detecteze cancerul din sânge la persoanele aflate într-o formă incipientă, dar dovezile că fac acest lucru în mod eficient sunt slabe", a spus Pharoah.

El a spus că analizele au constatat că testul Galleri a detectat doar 25% din cazurile de cancer în stadiu incipient și mai puțin de jumătate din cazurile avansate ale bolii.

Organizațiile caritabile pentru cancer au salutat însă intenția NHS.

Annwen Jones, director executiv al Target Ovarian Cancer, a declarat: „În prezent, două treimi dintre femeile cu cancer ovarian sunt diagnosticate târziu, când cancerul este mult mai greu de tratat. Acest test, dacă s-ar dovedi a fi eficient, ar putea fi un moment decisiv major în diagnosticarea cancerului ovarian în această țară, salvând mii de vieți în fiecare an”.

Sir Harpal Kumar, președintele Graal în Europa și fostul director executiv al Cancer Research UK, a declarat: „Galleri, un simplu test de sânge capabil să detecteze mai mult de 50 de tipuri de cancer, este un avans revoluționar și potențial salvator de vieți care ar putea avea un un beneficiu uman și economic extraordinar”.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO