Persoanele cele mai predispuse la cancerul de piele. De ce trebuie să mergem la dermatolog o dată la 6 luni

Ultima actualizare: 09-11-2020 09:36

Suntem în sezonul COVID, da asta nu înseamnă că alte boli nu apar. De aceea, mergeți la controale de rutină – măcar la cele care privesc organele extrem de agresate de mediu. Spre exemplu - pielea.

Doar controalele înseamnă prevenție pentru cel mai agresiv cancer numit melanom.

Chiar dacă suntem în pandemie, nu ratați examenul dermatologic, care se face o data la 6 luni. În acest interval de timp, pot fi descoperite formațiuni cu risc de transfomare în cancer. Odată eliminate, riscul dispare.

Pielea de pe suprafața nasului și a urechilor are, constituțional, risc oncologic crescut. Adică aici e mai probabil să apară cancer de piele. În cazul fumătorilor, buzele sunt mai predispuse la formațiuni maligne. Persoanele cu pielea foarte albă sunt, tot constituțional, predispuse la cancer de piele.

Aveți pielea deschisă – mergeți o dată la 6 luni la dermatolog, pentru verificare. Aveți mai mult pigment în piele, mergeți o dată pe an la dermatolog. Pentru control. Cancerele apar cu modificări pre-canceroase, care odată extirpate, boala nu mai apare! Pot fi optim tratate și când se afla în situ, adică în stadiul zero.

Lucian Russu medic, primar dematologie: "Cuvântul pe care noi vrem să îl auzim de la anatomo patolog înseamnă că el se refera la acest gen de cancer de melanom, situat doar în acest țesut- el nu a început să trimită celule – de asta ne e frică, de metastaze. Dacă noi dăm inapoi din calea prevenției, nota de plata ulterioară va fi enormă".

Pentru că o formațiune periculoasă poate fi descoperită la timp doar prin control regulat la medicul specialist.

Dorina Giucaneanu, medic primar dermatolog: "Ce trebuie subliniat este că această așteptare nu duce decât la o situație mai gravă indiferent cu ce: cu o aluniță, cu o julitură la buză, cu nu știu ce pe nas, cu o bubiță pe frunte. Par nimicuri, dar faptul că nu trece arată că acolo e altceva".

Exista 3 tipuri principale de cancer de piele. Unele - arată ca mici formațiuni translucide, altele - arată ca o pată pigmentară banală. Altele - arată ca o aluniță. Cea mai gravă formă de cancer cutanat se numește melanom. Este agresiv, adică produce metastaze repede. Îi vedem aici, într-o imagine marită de 70 de ori. Pe piele, arata că o aluniță nevinovată.

Niciun cancer de piele nu e depistat prea târziu, dacă veniți la control o dată la 6 luni.

Mutațiile se transformă în cancer. Toate formele de cancer ale pielii sunt vindecabile, dacă le descoperiți la timp.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO