Pandemia a dus la o stagnare a depistării precoce a cancerului de piele. De ce e importantă vizita la dermatolog

Ultima actualizare: 13-11-2020 11:16

La baza fiecărui fir de păr găsim celule stem. Se pot diferenția în toate tipurile de celule sănătoase, dar, din păcate, și în celule maligne.

În piele pot apărea toate tipurile de tumori! Din acest motiv, la medicul dermatolog trebuie să ajungeti la fiecare 6 luni. Chiar dacă nu vă deranjează nimic.

Dr Mihaela Leventer, medic primar dermatolog: "Problema ultimelor luni, lunilor de pandemie, a însemnat o stagnare a depistării precoce, a screningul pe care îl facem, pacienții evită se vină la specialist. Sunt limitați și pentru că multe din secțiile de spital s-au închis. Cancerul de piele are risc în evoluție, de la o leziune minoră care poate fi tratată ușor se poate ajunge la situații grave".

Campaniile făcute în ultimii ani ne-au atras atenția asupra melanomului - o tumoră agresivă de piele, care seamănă cu o aluniță. Dar acest organ, care are mai mult de 2 metri, e predispus la toate tipurile de tumori maligne, din păcate. Iată motivul:

Dr Tiberiu Tebeică, medic primar anatomie patologica: "Pielea e un organ bogat în celule stem. Prezența celulelor stem în piele permite dezvoltarea mai multor tipuri de tumori și implicit în bolile malinge- toate tipurile de cancere".

Dar pielea este la vedere. Și poate fi examinată de fiecare - oricînd. Nu vă uitați doar după leziuni cu pigment, nou apărute. Ci după orice fel de modificare. O formațiune mai dură, o cicatrice nou apărută, o modificare de culoare – nu vorbim doar despre maro sau negru.

Dr Tiberiu Tebeică, medic primar anatomie patologică: "O porțiune mai dură poate însemna o tumoră, o parte mai dura ca o cicatrice poate inseamna o tumoră agresivă. Pacienții le ignoră multă vreme."

Din acest motiv, mergeți la medic, pentru verificare, la fiecare 6 luni. Și arătați-i medicului specialist orice modificare de pe piele. De asemenea, arătați-i toate alunițele pe care, poate, le aveți din copilărie. Trebuie investigate, chiar dacă sunt vechi. Și par inofensive.

Aceasta înseamnă prevenție activă. Face parte din educația medicală de bază. Și trebuie făcută din copilărie!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO