Asociația „Dăruiește Viață” a lansat o nouă campanie de strângere de fonduri pentru un nou spital

Ultima actualizare: 12-11-2020 19:54

Luni în șir în timp ce-și veghează copiii bolnavi de cancer mamele dorm pe un scaun lipite de patul celor mici.

Acestea sunt condițiile în multe spitale de stat, dar Asociația „Dăruiește Viață” vrea să schimbe din temelii sistemul și a ridicat din donații primul spital pentru copii cu cancer.

Se lucrează la interior, iar voluntarii au lansat o nouă campanie de strângere de fonduri ca să mai construiască o clădire în care să mute toate secțiile vechiului spital „Marie Curie” din capitală.

În urmă cu doi ani, Asociaţia Dăruieşte Viaţă turna fundaţia primului spital dedicat copiilor bolnavi de cancer, ridicat din donaţiile a peste 300 de mii de oameni şi companii. Azi, clădirea e ridicată şi se lucrează la interioare.

Gabriela era internată în secţia de oncologie când a auzit vorbindu-se despre acest proiect ambiţios. Şi atunci, Spitalul Marie Curie avea multe lipsuri.

Gabriela Badicu: ”Erau doar două băi tot timpul ocupate, locul de joacă era doar o masă unde nu puteam să stăm prea mult pentru că venea doctorul la vizită. Aveam în cameră un scaun mic şi punea capul pe pat şi acolo adormea”.

Gabriela a stat nouă luni în spital la Marie Curie şi a trecut printr-o operaţie grea: amputarea mâinii drepte.

Gabriela: ”A fost un pic greu la început am învăţat să scriu cu mâna stânga cam chiar dinainte de operaţie a fost un pic greu la început dar încetul cu încetul m-am acomodat”.

La spital a cunoscut-o pe Maya o fetiţă care avea acelaşi diagnostic şi suferise o amputaţie de picior. Împreună au trecut prin toate.

Maya Păduraru: "Suntem ca două surori".

Acum sunt nedespărţite: schiază împreună şi vorbesc zilnic la telefon. Sunt ambasadoare ale Asociaţiei Dăruieşte Viaţa şi s-au înrolat în armata voluntarilor care vor să convingă oamenii că pruncii bolnavi de cancer au nevoie de ajutor.

Spitalul are deja amenajate aproape în totalitate două saloane în care sunt băi şi pături pentru părinţi. Şi sala de joacă va fi în curând amenajată.

Această încăpere se numeşte submarinul şi, dacă ne uităm prin acest hublou care are efect de lupă, o să vedem că aduce exteriorul mai aproape. Odată ajunşi aici la tratament copiii rămân cam 10 luni. În această sală vor fi cărţi, va fi o sală de jocuri, şi mai ales va fi comunicarea cu copiii internaţi în aceaste saloane sterile unde vor sta copiii care suferă transplant de măduvă.

Spitalul nou dedicat copiilor cu boli oncologice va fi gata anul viitor, iar Asociaţia Dăruieşte Viaţa strânge acum fonduri să mai ridice o clădire de aceleaşi dimensiuni în care să mute toate secţiile vechiului spital.

Carmen Uscatu: ”Vechea clădire va trebui consolidată şi în ea vor exista spaţii administrative, vor exista spaţii dedicate studenţilor şi rezidenţilor pentru învăţare, va exista o cantină destinată personalului medical”.

Oamenii pot ajuta cu un SMS la 8864, donaţie lunară de 4 euro, iar companiile pot direcţiona până la sfârşitul anului 20% din impozitul pe profit pentru această cauză. Pentru că acest spital e mai mult decât o clădire, e dovada că atunci când se unesc, oamenii sunt puternici şi fac minuni. Pentru copii.

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO