Controlul dermatologic, soluția pentru a preveni bolile grave ale pielii

Ultima actualizare: 27-11-2020 09:49

Este cel mai bun sezon pentru verificarea pielii.

După expunerea din vară, eventualele pagube produse pot fi deja vizualizate de către medicul dermatolog. 

Tot în sezonul rece, și copiii, indiferent de vârstă, au nevoie de o evaluare dermatologică.

O dată la șase luni, mergeți la dermatolog și arătați-i toate leziunile de pe pielea dumneavoastă. Fie că sunt vechi ori noi. Leziuni se numesc alunițele sau petele pigmentare, dar și porțiunile din tegument mai tari ori cu structura schimbată.

Controlul medical regulat înseamnă prevenție împotriva bolilor grave ale pielii.

Spre exemplu, dermatologul poate descoperi astfel de leziuni canceroase, aflate însă în stadiul zero. Se scot, chirurgical, ușor.

Mihaela Leventer, medic primar dermatolog: „Se vindecă. Cancerele de piele se desfășoară la vedere, nu sunt ascunse în interiorul organismului. Recunoscute la timp și tratate corect se vindecă și dermatologul îți poate salva viața.”

Cei mai mulți oameni au alunițe din copilărie. Ele se numesc, de asemenea, leziuni ale pielii. Și, din acest motiv, trebuie investigate regulat, la controlul dermatologic.

Mihaela Leventer, medic primar dermatolog: „O aluniță care există de o viață pe piele și care începe să te mănânce, își schimă puțin forma, culoarea este suspectă, se poate ca în ea să apară un melamon și diagnosticul se face prin biospie. Biopsia se face ca să aveți diagnosticul de certitudine și pentru a afla ce pași sunt necesari în tratament.”

Dar, la controlul dematologic, medicul se uită și în vasele de sânge din interiorul unei alunițe. Dacă acestea nu sunt discrete, ci fac parte dintro-o rețea în dezvoltare, atunci există spiciunea că un proces patologic este în plină defasurare. Vasele de sânge din leziuni nu pot fi vizualizate cu ochiul liber.

Tiberiu Tebeică, medic anatomie patologică: „Atunci,  dermatologul scoate acest melanon dezvoltat pe o aluniță. Practic, face o prevenție primară, a scos un cancer, dar pacientul nu e un pacient oncologic, i-a trecut glonțul pe la ureche, dermatologul i-a salvat viața și a făcut prevenție și a scos un cancer când acesta nu avea nicio capacitate, era naiv.”

La controlul din sezonul rece, medicul se uită cu atenție și pe nas, pe urechi și pe scalp. Aici găsim extrem de multe vase de sânge și terminații nervoase. O leziune pe care ați detectat-o în aceste zone nu se lasă neverificată de către medic mai mult de trei săptămâni.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO