Acum costa cativa lei, dar in cativa ani va fi mai scump ca diamantele. Mineralul banal ce poate deveni piatra miliardarilor

26-11-2014 11:40


gema de turcoaz

Pe vremuri i se spunea “peruzea” iar oamenii de stiinta o descriu drept “fosfat natural hidratat de aluminiu si cupru”

Este vorba de turcoaz, una dintre cele mai accesibile pietre semipretioase: o piatra poate costa mai putin de 10 lei iar bijuteriile cu turcoaze se gasesc la orice taraba, nu doar la magazinele de lux. Insa in doar cativa ani, situatia s-ar putea schimba. Potrivit Smithsonian.com, in curand turcozele ar putea deveni mai rare – si mai scumpe decat diamantele.

Cel mai frumoase turcoaze provin din minele aflate in sud-vestul Statelor Unite, insa majoritatea acestora sunt pe cale sa fie inchise, deoarece mineralul e aproape epuizat iar extragerea sa e prea scumpa. Turcoazele din China, care controleaza trei sferturi din productia mondiala, nu sunt atat de frumoase iar majoritatea sunt semi-artificiale – adica li s-a adaugat o susbtanta sintetica pentru a li se amplifica culoarea sau pentru a li se da luciu. In plus, mai putin de 5% din turcoazele extrase in intreaga lume pot fi folosite pentru bijuterii.

Ca urmare, in doar cativa ani adevaratele turcoaze risca sa devina o raritate si sa se vanda cu preturi mai mari decat cele ale diamantelor. Cel putin, aceasta e concluzia specialistilor consultati de Smithsonian. Astfel incat, daca aveti bijuterii cu astfel de pietre semi-pretioase in casa, aveti mare grija de ele, fiindca valoarea lor ar putea exploda.

Sursa: Smithsonian.com

VIDEO PROTVPLUS.RO