Turcii vor sa ii cucereasca pe romani cu mancare traditionala. Ce gasiti la festivalul tucesc din Capitala
Cateva sute de turci incearca in acest weekend sa cucereasca Romania. Este vorba despre o armata de bucatari care au studiat intens, nu cartea de istorie, ci pe cea de bucate inainte sa puna la cale festivalul turcesc.
Apoi au expus in tonetele lor din parcul Herastrau cele mai puternice arme cu care pot supune rapid vointa ghiaurilor: de la kebab la saraili si de la suberek cu carne de oaie la inghetata orientala.
Probabil ca atmosfera era similara acum 300 - 400 de ani in pietele si mahalalele orasului Constantinopol, ticsite de cumparatori grabiti, carucioare cu marfa si negustori care isi fac galagiosi reclama.
In fata vaselor din care te imbie arome irezistibile, clientii s-au strans buluc. Iar turcii fac ce stiu ei mai bine: trag in tepe carnea condimentata. Aromele ii fac pe pofticiosi sa nu bage in seama accentul.
Cei mai multi vizitatori ai targului fac uitate razboaiele de odinioara cu otomanii. Doua gospodine spun ca azi avem de impartit cu turcii doar feluri delicioase de mancare.
Dar alte doua batranele parca tin sa evoce episoadele in care sultanii si domnitorii nostri n-au stat la aceeasi masa.
Bucatarii sositi de pe malul Bosforului par hotarati sa scrie o noua istorie culinara.
Spre orient ne atrage asadar, si altceva, in afara de mirosul cafelei la nisip: dulciurile. Mai precis, baclavalele.
Dupa un circuit de cateva zeci de minute, unii vizitatori trec la haine mai lejere. Si de nevoie, si ca sa primeasca dovada ca au venit si au mancat ca pe vremea sultanilor. Un singur lucru n-ar fi indicat: sa incerce imediat dansul dervisilor, care se roteau, ca sa intre in transa, de cateva sute de ori.