Sute de studenți la Medicină se oferă voluntari pentru a intra în prima linie a luptei anti-Covid. Care sunt beneficiile

Ultima actualizare: 22-11-2020 19:57

În lupta din prima linie împotriva COVID intră și studenții de la Medicină. Mulți vor să lucreze în spitale, dovadă că pe listele deschise de Ministerul Sănătății s-au înscris deja sute de voluntari.

 

La Iași, în 24 de ore, aproape 300 de tineri și-au depus dosarele. Cei care vor fi selectați să ajungă în saloane vor fi plătiți, iar perioada lucrată sub îndrumarea medicilor va fi considerată stagiu de practică.

Studentă în anul IV la Medicină în Iași, Simona s-a înscris printre primii pe lista voluntarilor care vor să lucreze în spitalele care tratează pacienții suferinzi.

Simona Jipca, studentă UMF Iași: Consider că este nevoie în momentul actual de o mână de ajutor. Și, în același timp, consider că este foarte important pentru viitorul meu profesional. O să mă ajute foarte mult pe viitor și o să deprind anumite aptitudini, pe care doar teoretic nu aș fi putut să le deprind.
Reporter: Ți-ar fi frică să lucrezi într-un spital COVID?
Simona Jipca: Nu. Riscul să iau COVID, să iau virusul, este peste tot. Și în stația de tramvai și la ore, deci oriunde”.

Aproape 300 de studenți mediciniști din Iași s-au înscris în programul demarat de Ministerul Sănătății.

Urmează o nouă selecție, iar rezultatele finale vor fi afișate până la sfârșitul lunii noiembrie.

Fiecare unitate spitalicească trebuie să solicite, în scris, de câți studenți are nevoie, pentru a putea lucra mai ușor în spitalele COVID din țară.

Alexandra Strugariu, vicepreședinte Societatea Studenților Mediciniști Iași: "Sunt din anii IV, V, VI, cam 63% sunt de la Facultatea de Medicină Generală, restul sunt înscriși de la Asistență Medicală Generală".

 

Studenții voluntari vor fi plătiți cu 2.500 de lei pe lună 

 

Studenții vor primi 2.500 de lei pe lună pentru o perioadă contractuală de două luni, care se consideră stagiu de practică în unitățile sanitare.

Prof. dr. Diana Cimpoeșu, medic șef UPU-SMURD Iași: ”Bineînţeles, sunt bine primiţi. Este important să fie cât mai mulţi membri în echipă. Echipa medicală, începând de la medic la asistent, sunt întotdeauna ocupaţi şi preocupaţi de cazurile critice cel mai mult".

Și la Cluj listele sunt pline de voluntari. La Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca numai în prima zi s-au înscris 201 studenți.

Dintre aceștia 40 sunt în anii III și IV la Asistență Medicală și restul din anii terminali de la Medicină. Lista rămâne deschisă, iar contractele de voluntariat urmează să fie semnate.

Reporter: Aveți emoții pentru ei?
Anca Buzoianu, rector UMF Cluj-Napoca: Vor fi în prima linie a luptei anti-Covid și... știți, mă gândesc așa, ca o mamă și puțin am emoții, dar sunt convinsă că sunt pregătiți și o să facă și o să fie o experiență de viață extraordinară pentru viitorii medici".

Printre cei care și-ar dori să dea o mână de ajutor se numără și Andrei, student în anul IV la Universitatea de Medicină din Cluj.

Părinții l-au sfătuit să fie precaut odată ce va intra în unitatea spitalicească.

Andrei Ilie, student UMF: ”Nici nu mi-au interzis, dar nici nu m-au încurajat neapărat, mi-au spus să mai aștept, să văd ce presupune exact semnarea contractului. Vreau să știu că totuși se iau măsuri, că ni se asigură măsuri de protecție".

Studenții din ani terminali vor lucra între 8 și 12 ore, în funcție de specificul fiecărui spital, iar la final de lună trebuie să acumuleze cel puțin 120 de ore de activitate de voluntariat.

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO