Cine sunt voluntarii care răspund la întrebările despre Covid-19 ale clujenilor

Ultima actualizare: 10-11-2020 18:06

Peste 100 de voluntari din Cluj-Napoca vin în ajutorul celor care au nevoie de îndrumare în această perioadă dificilă.

Mai exact, răspund zilnic la sute de apeluri ale oamenilor care vor să ştie cum să procedeze în cazul în care au simptome sau au intrat în contact cu persoane infectate cu coronavirus.

Voluntarii răspund la telefoane, prin rotaţie, în call-centerul din sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Cluj.

După ce s-a vindecat în urmă cu două luni de Coronavirus, Bogdan s-a decis acum să dea o mână de ajutor celor aflaţi în nevoie. Este student, însă reuşeşte să îşi împartă timpul între cursurile online şi voluntariat. Zilnic răspunde la zeci de telefoane şi se străduieşte ca persoana de la celălalt capăt al firului să fie îndrumată corect.

Bogdan Cosmin, voluntar ISU Cluj: "Oamenii au tot felul de nevoi, din ce în ce mai diversificate. În principiu toată lumea e speriată cu nu ştie ce să facă - efectiv ce măsuri să ia din momentul în care au fost confirmaţi pozitiv. Ce să facă, cum să se izoleze, ce să nu facă, cum să-i declare pe apropiaţi, cu cine a intrat în contact, cu cine nu."

Liniile de telefon funcţionează între orele 08:00 și 20:00, iar voluntarii se află mereu sub supravegherea specialiştilor de la DSP, în cazul în care există situaţii mai dificile.

Cornel Hoza, preşedinte ONG Beard Brothers: "Am ajuns la o discuţie cu autorităţile unde s-a stabilit că aici ar fi în prima fază nevoie de ajutor, ori de ieri am început cu 120 de voluntari şi acum suntem în proces de selecţie a încă câtorva zeci de voluntari pentru a asigura aceste linii de telefon."

Call-centerul este realizat cu spijinul ISU Cluj şi vine în ajutorul Direcţiei de Sănătate Publică, care gestionau cu greu anchetele epidemiologice.

Mircea Abrudean, prefectul judeţului Cluj: "Încercăm să îi lămurim pe oameni pentru că sunt persoane pozitive care sunt persoane pozitive acre sunt acasă şi se plângeau că nu le răspunde nimeni la DSP. Nici nu avea nimeni cum să răspundă la câte anchete epidemiologice trebuie făcute în fiecare zi, era fizic imposibil să se realizeze asta.”

În judeţul Cluj rata de incidență la o mie de locuitori a depăşit 6,5.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO