Studiu alarmant al UNICEF. Cati tineri din Romania au o viata sexuala, fumeaza si beau de la 10 ani

17-09-2013 19:24


Cel mai recent studiu facut de UNICEF arata ca adolescentii isi incep viata sexuala chiar si de la 10 ani si tot atunci se apuca de fumat, bautura sau droguri.

S-a ajuns aici din cauza parintilor care muncesc enorm si nu au timp de ei, dar si din nepasarea dascalilor, care le permit sa isi aprinda tigara in curtea scolii. Pe de alta parte, intr-o tara fara reguli ca a noastra, minorii isi pot cumpara tutun si alcool fara ca patronii sa-si piarda autorizatiile.

- Fumati?
- Da...
- Cand te-ai apucat de fumat?
- Dintr-a intaia. Glumeam! Eu nici nu fumez. Am vazut si de la 8 ani care fumeaza!"

Sigur pe el acest tanar considera ca este suficient de mare incat sa isi asume viciile. Din pacate sunt tot mai multi ca el.

Un studiu UNICEF arata ca 43% dintre adolescentii au baut si 23% au fumat o tigara cel putin o data. Grav este ca varsta de la care tinerii incep sa experimenteze astfel de lucruri a scazut pana la 10 ani.

raport unicef

- Eram multi care fumam in grup si m-am apucat si eu.
- Cate tigari fumezi pe zi?
- Cam un pachet.

Si mai grav e ca acest lucru se petrece chiar sub ochii dascalilor si ai agentilor de paza.

"Cand ma uit la adolescentii din ziua de astazi, vad ca la varsta de 10 ani sunt cum eram eu la 14 ani.", spune Sandie Blachet, reprezentant UNICEF in Romania.

Astfel de probleme apar pe de o parte pentru ca minorii isi pot cumpara tigari si alcool de la chioscurile aflate langa scoli, dar si pentru ca parintii sint prea ocupati ca sa ii verifice mereu.

Parintii nu vad, profesorii inchid ochii ... ce fac autoritatile ?

"Nu am stiut exact unde ne aflam si nu am avut niciodata o radiografie completa a situatiei"

, a declarat Nicolae Banicioiu, ministrul Tineretului si Sportului.

 

In timp ce autoritatile inca ... analizeaza situatia parintii devin disperati cand descopera ca fetele si baietii lor au anumite dependente. Acelasi studiu arata ca 15% dintre adolescenti isi incep viata sexuala la varste mici.

Fenomenul ar putea fi gesionat, cred specialistii daca s-ar introduce ore obligatorii de educatie sanitara in scoli, dar si daca s-ar organiza mai multe activitati recreationale, cum ar fi sportul.

Potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica in Romania sunt peste doua milioane de adolescenti care au intre 10 si 18 ani. Foarte multi sunt deja pe cai gresite.

Tags: unicef, copii, fumatori,

VIDEO PROTVPLUS.RO