Primăria Galaţi vrea purificatoare pe motiv că apa de la robinet ar conţine substanţe periculoase


Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Vineri 19 Ianuarie 2018 19:22
Categorie: Stiri Sociale

Situaţie incredibilă la Galaţi: primăria vrea să închirieze purificatoare de apă pentru angajaţi. Iar motivul invocat în caietul de sarcini este alarmant: oficialii au notat că apa de la robinet ar conţine microorganisme, detergenţi şi pesticide.

Este un mare neadevăr, le răspund cei de la societatea locală de furnizare a apei potabile, pe care, de altfel, nimeni nu i-a consultat înainte.

Documentul a fost publicat pe Serviciul Electronic de Achiziţii Publice şi poartă ştampila şi semnătura primarului din Galaţi. Caietul de sarcini este făcut pentru închirierea şi mentenanţa a 16 aparate de purificare a apei, pentru care au fost alocate peste 26.000 de lei pe an, fără TVA. De ce sunt necesare echipamentele? Pentru că, aşa cum susţin reprezentanţii primăriei, apa din reţeaua publică ar conţine sedimente, clor rezidual, eventuale pesticide, detergenţi şi microorganisme.

Reprezentanţii societăţii locale de furnizare a apei potabile s-au îngrozit când au auzit ce reclamă le face primăria. Ei nici măcar nu au fost consultaţi în privinţa determinării calităţii apei, deşi firma este subordonată autorităţii locale.

Cornelia Arnăutu, Apă-Canal Galaţi: "Nu, societatea Apa-Canal nu a fost consultată referitor la ceea ce este scris în acest caiet de sarcini. Noi am luat la cunoştinţă ulterior. În primul rând, pesticide şi detergenţi nu conţine nici măcar apa epurată, care rezultă din staţia de epurare."

Şi cei de la Direcţia de Sănătate Publică sunt la fel de uimiţi. Niciunul dintre buletinele lor de analize nu a arătat că apa din Galaţi ar conţine substanţe periculoase. Mai mult, ei spun că angajaţii primăriei pot bea cu încredere apa de la robinet şi că nu trebuie să investească în purificatoare. Dar cineva din primărie vrea neapărat să cheltuiască nişte bani.

Dr. Elena Vrabie, Direcţia de Sănătate Publică Galaţi: "Nu se justifică, pentru că nu au fost probe necorespunzătoare chimic şi bacteriologic. Valorile toate, cum sunt metalele grele, cum sunt indicatorii de poluare, nu au fost niciodată depăşite."

După ce s-au lămurit că, de fapt, nu a fost consultat niciun specialist, când a fost întocmit caietul de sarcini şi, mai ales, după ce scandalul a devenit public, angajaţii primăriei şi-au dat brusc seama că nu mai au nevoie de purificatoare.

Raluca Ardean, purtător de cuvânt la Primăriei Galaţi: "Este o eroare în privinţa formulării din caietul de sarcini, motiv pentru care contractul a şi fost oprit de la semnare. Persoana care se face vinovată de această greşeală va fi sancţionata conform legii."

Anunţul primăriei din Galaţi a şi fost retras din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice.

Vineri, cursurile vor fi suspendate în 30 de unităţi şcolare din Galaţi, Iaşi, Prahova şi Tulcea
Vineri, cursurile vor fi suspendate în 30 de unităţi şcolare din Galaţi, Iaşi, Prahova şi Tulcea
VIDEO PROTVPLUS.RO
tânțari, West Nile
Primul caz de infecţie cu virusul West Nile în acest sezon. Cine este victima
Studenții afirmă că ministrul Andronescu nu susține măsurile ministrului Teodorovici
Greșeala pe care o fac părinții care caută pe net cum să își crească și educe copiii
Podul din apropiere de București care se închide circulației timp de 6 luni
Raport OCDE: Diaspora românească este a cincea cea mai numeroasă din lume
Românii care vor să-și afle ora nașterii, pentru a-și schimba destinul. Câți bani cheltuie
examen
Titularizare 2019. Peste 2600 de candidați susțin miercuri examenul în București
Au pierdut în incendiu și casa, și banii luați pe un apartament. Cum îi puteți ajuta
Hotel modern, cu sală de nunți, construit lângă o bijuterie medievală din Hunedoara
O fermă inedită, deschisă lângă Sanctuarul de urşi de la Zarneşti. Ce se întâmpla cu animalele chinuite
Peste 600.000 de locuri de muncă vor dispărea din România. Domeniile cele mai afectate
Cum îşi atrag firmele de IT viitorii angajaţi. "Să nu te doară oasele"