Scandal urias la o scoala din Bucuresti. Doi parinti au reclamat la politie strangeri ilegale de bani, pentru "fondul clasei"

Dată publicare: 24-02-2017 18:45
Dată actualizare: 27-02-2017 02:45


Un scandal izbucnit la o scoala din Bucuresti scoate la iveala strangeri ilegale de bani pentru fondul clasei sau atentii pentru profesori.

Doi parinti au depus o plangere la politie pentru inselaciune, dupa ce, sustin ei, s-au saturat sa fie hartuiti sa dea bani pentru diferite lucruri.

Legea spune clar ca se pot strange bani doar daca este implicata o Asociatie a parintilor, constituita la nivelul scolii.

Convorbire telefonica intre parinti:

"- Sa dau 80 de lei fondul clasei si caietele si 60 de lei pentru cele..

- Nu, nu. 80, 90 sau la ce suma va ganditi dvs. ca sa includa si caietele."

Aceasta discutie a avut loc intre parintii unor copii de la o scoala din Capitala si pana la acest punct, spune inspectoratul scolar, lucrurile ar fi legale.

Maria Manea, inspectoratul General Bucuresti: "Daca exista un consens din partea parintilor pentru a contribui la eficientizarea procesului instructiv educativ in respectiva unitate de invatamant o pot face exclusiv prin aceasta asociatie de parinti".

Doar ca, la aceasta scoala din Bucuresti, bani se strang si pentru 1 Martie, spun parintii.

Convorbire :

- "Si ar fi si fondul clasei si pentru doamne aceasta suma?

- Nu. Deci fondul clasei si caietele 80, 90 de lei la cat va hotarati iar doamnele 60 de lei. Deci in jur de 150 de lei. E si pentru celelalte 3 doamne de religie, engleza si sport, pentru ca lor nu le luam decat odata pe an in martie."

Mai grav este ca, spune unul dintre parinti, pentru ca a refuzat sa mai dea alti bani, copilul lor ar primi mai putina atentie la scoala.

Tatal: "Si de profesori si de invatator. E tratata altfel."
Reporter: Cum?
Tatal: "Pai cine da bani mai multi, are grija mai multa de copilul lui.
Reporet: "Banii sunt stransi de un parinte, inteleg. Dar sub ce forma? Exista o asociatie? Se contabilizeaza?"
Tatal: "Nu exista nimic. Mie nu mi s-a spus nimic."

Directorul scolii a refuzat sa isi spuna punctul de vedere, insa a transmis ca la nivelul scolii exista o asociatie a parintilor.

Am verificat informatia la Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti.

Eugen Ilea, presedinte FNAP: "La nivelul acestei scoli exista o Asociatie cu personalitate juridica, dar din cate am inteles scoala si asociatia nu au fost implicate in strangerea de bani. Din punctul nostru de vedere este ilegal. Cei care strang bani pot fi acuzati de evaziune fiscala."

Practica banilor stransi pentru invatatori sau profesori la scoli de 1 martie, Craciun sau alte zile speciale este de zeci de ani. In timp, insa, s-a ajuns la atentii foarte scumpe: telefoane inteligente, bijuterii din aur sau excursii. Banii se strang la fondul clasei si sunt folositi pentru intretinerea scolii sau cadouri.

Parinte: "E o decizie care se ia in comitetul de parinti, sumele variaza, la noi e cateva zeci de lei, sub 50."

Parinte: "Normal ar fi ca aceste lucruri didactice sa le dea statul ca de aia avea invatamant gratuit"

Legea spune ca sumele de bani nu pot fi stranse daca parintii clasei respective nu s-au organizat intr-o asociatie non-profit, astfel incat fiecare leu sa fie fiscalizat.


VIDEO PROTVPLUS.RO