Satenii din Gorj care si-au arendat pamantul pentru extragerea carbunelui au fost platiti. Ce vor face acum cu banii

Dată publicare: 04-09-2014 08:27
Dată actualizare: 07-09-2014 06:52


Motiv de bucurie pentru unii, in Rosia de Amaradia, din judetul Gorj. Cei mai multi dintre localnicii care si-au dat terenurile pentru extragerea carbunelui au fost in sfarsit platiti, dupa doi ani de asteptare.

O parte din sateni au spus ca se vor duce cu banii direct la carciuma, in timp ce altii, mai grijulii, s-au gandit la impozite, taxe si medicamente. Sunt insa si oameni care inca asteapta vestea cea buna, pentru ca momentan nu au primit nimic.

"16 milioane, am negociat 17 si imi dadura 16, iau ce imi da, ca nu am ce face, pamantul mi l-au facut oricum praf", a spus un localnic, Adrian Dinca.

Acesta nu este singurul localnic care regreta ca si-a cedat terenul minei, pentru exploatarea carbunelui. N-ar mai fi fost atat de suparat, spune el, daca macar ar fi fost platit la timp. Insa abia acum satenii isi primesc banii cuveniti pe 2013. Pentru cei de anul acesta, inca n-au primit nicio veste.

"Ce sa faci cu 5 milioane, nici nu ajungi cu ei acasa, sunt nimicuri, eu numai de 5 milioane faceam pe terenul meu, un pogon de pamant, asta e", a spus alt barbat.

Cand s-au vazut cu banii in mana, unii s-au dus direct in carciuma. "Pai mai bem si noi o bere, ca acum ce sa facem, daca tot luaram niste bani pe 2013, ca pe 2014 nu se stie daca mai luam", a spus alt barbat.

In schimb, o batrana in varsta de 86 de ani este mai chibzuita. A primit doua mii de lei, pe care spune ca ii va imparti cu nepotii.

Unii sateni au aflat insa ca au mai de asteptat. "Degeaba veniram domnule, degeaba, suntem batrani - 90 de ani, ma dor picioarele de nu mai pot, in alta zi nu mai pot veni", au spus doi batrani.

"Am 85 de ani, sotia bolnava, pe mine cine ma ingrijeste, am 21.000 mp la ei, am actele la ei", a spus un localnic.

"Cu intarziere, dar primesc si ceilalti, sunt vreo 10 cazuri, mi s-a promis ca se fac demersuri si saptamana viitoare ii rezolva si pe dansii", a explicat Liviu Cotojmanu, primarul localitatii.

In ceea ce priveste suma datorata de mina pentru anul acesta, localnicii inca nu au aflat daca vor primi banii pana in decembrie, sau abia in 2015.


VIDEO PROTVPLUS.RO