Sărbătoare la Muzeul Satului din Baia Mare. Copiii au învățat cum se pregăteau pe vremuri gospodinele pentru iarnă
A curs mustul și s-au pregătit bunătăți de toamnă la Muzeul Satului din Baia Mare. Serbarea a marcat sfârșitul sezonului de vizitare.
Producătorii locali au pus la vânzare dulcețuri, zacuscă și siropuri de fructe, iar copiii au învățat cum se pregăteau pe vremuri gospodinele pentru iarnă.
La final, după ce au cântat pe ritmuri populare, cei mici au fost răsplătiți cu gogoși, plăcinte și must din belșug.
”- După ce termină fiecare de înșirat, o să le punem la uscat și după ce se usucă putem face și compot.
- Așa făceau și bunicile voastre?
- Da”.
La Baia Mare, pe ulițele Muzeului Satului au răsunat cetera și glasurile coconilor îmbrăcați în straie populare. Angajații muzeului le-au arătat copiilor cum se fac provizii pentru iarnă în satele de la noi.
Fetiță: ”Astăzi am înșirat poame. Le voi lăsa la uscat și după o să facem compot”.
„La noi, în perioada asta se face mustul din producția noastră, aici la Muzeul Satului. Se macină strugurii și se face vinul după și prima dată mustul”.
Musafirii, răsplătiți cu gogoși, plăcinte, must și fructe
Producătorii locali au vândut bunătăți de toamnă pe ulițele de la Muzeul Satului.
Producător local: ”Sirop de afine de pădure, avem dulceață de merișoare, vegeta cu hribi, zacuscă cu hribi, hribi prăjiți în ulei, afinată”.
Musafirii au fost răsplătiți la final cu gogoși, plăcinte, must și cu fructe din livada muzeului.
”V-am pregătit aici gogoși, pancove, ciurigai. Serviți-vă! Că ați venit și ne-ați cântat și jucat frumos. Avem și placinte pregătite pentru voi”.
Monica Mare, director Muzeul Satului Baia Mare: ”Târgul de Sfântul Dumitru, ca în fiecare an, subliniază bogăția toamnei în satele Maramureșului, dar și închiderea sezonului de vizitare în satul de pe Dealul Florilor din Baia Mare”.
Muzeul Satului din Baia Mare prezintă patru zone etnografice din nordul României: Ţara Chioarului, Ţara Lăpuşului, Ţara Codrului şi Ţara Maramureşului.