100 de milioane de euro pentru a salva Muzeul National de Istorie de mizerie si de galeata care strange apa de pe acoperis

Ultima actualizare: 04-02-2016 07:02

Dupa ce 12 ministri l-au lasat sa se prabuseasca, Romania va imprumuta 100 de milioane de euro din fonduri europene, pentru un nou proiect de consolidare si renovare a ''Muzeului National de Istorie''.

Primul, inceput 2002, ar fi trebuit sa coste doar 4 milioane de dolari, numai ca autoritatilor nu le-a pasat, iar lucrarile au fost sistate in final, in urma unor litigii. In 2014, trecusera deja 8 ani de cand santierul de la Muzeul de Istorie fusese inchis. Lucrarile erau terminate doar in proportie de 40%.

Stirile PRO TV aratau atunci dezastrul in care sunt prinse la mijloc peste 700.000 de piese de patrimoniu.

Corespondentul Alexandra Tanasescu: "Au trecut 2 ani de la ultima noastra vizita aici, iar peisajul nu arata la fel de rau, ci mai rau. Galeata care strange apa din acoperis e la locul ei, iar in aceeasi sala, tot acest acoperis s-a prabusit in urma cu o luna."

In pericol este si cea mai importanta zona de securitate unde au fost improvizate niste proptele.

Mai multe piese de ceramica, vechi de sute de ani, au putrezit din cauza excesului de umiditate.

Consolidarea a inceput in 2002, cu firma Romconstruct, detinuta de fostul actionar al lui Dinamo Vasile Turcu. Trebuia sa coste 4 milioane de dolari, dar constructorul a semnat mai multe acte aditionale, pana cand suma ajunsese de cateva zeci de ori mai mare. In 2006, Muzeul a dat in judecata Romconstruct, iar santierul a fost inchis. Procesul s-a incheiat in 2012, iar Muzeul a castigat "sansa" de a desface contractul. Asta dupa ce Romconstruct isi incasase deja banii.

Din 2002, 12 ministri s-au perindat pe la Cultura. 7 dintre ei din 2012 pana in prezent. Nici unul nu a facut ceva pentru ca santierul sa fie redeschis.

Acum, un nou proiect a fost demarat. Valoarea estimata este de 100 de milioane de euro.

Vlad Alexandrescu, ministrul culturii: "Acum vorbim de un proiect mult mai mare si de consolidare, dar si de reabilitare a intregii cladiri, de fapt, practic, regandim intreaga cladire."

Pentru realizarea proiectului de arhitectura, Ministerul Culturii a deschis azi un concurs international

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO