Romanii, gata de Halloween: productie record de dovleac "american"
Rasturnare neasteptata de situatie in recolta de toamna a tarii. Dovleacul din samanta americana a crescut cu atata spor pe pamant romanesc incat este pe cale sa devanseze si varza si cartoful.
S-au facut 20 de tone la hectar, iar productia este 1.000 de ori mai mare.
Coplesiti de o recolta asa de grea, agricultorii au inceput negocierile cu hipermarketurile si marile restaurante. Asa ca oamenii de rand vor manca multa placinta, iar simandicosii supa crema de dovleac.
Dovleacul "pinguin", care aduce 10.000 de lei profit la hectar, este de loc din America, iar anul asta a dat un rod nesperat, chiar si cu 50% fata de un an obisnuit.
Si daca tot s-au trezit agricultorii cu atatia dovleci pe cap, trebuie sa treaca si proba de viteza si sa fie cu un pas inaintea iepurilor, primii care savureaza delicatesa.
Urmatorii pe lista sunt asiaticii, care au inventat cea mai buna supa crema de pe pamant, cu ghimbir, ardei iute si doi trei stropi de ulei de dovleac, nu mai mult.
Din pacate, este cam scump: 30 de euro litrul, mai exact. Pe locul doi in topul vanzarilor vine spuma de dovleac si se asaza langa cartofi taiati in forma de ciuperci, potrivit bucatarului sef de la Hotelul Radisson Blu, Bernd Kirsch. Lovitura de gratie o da insa tarta cu dovleac si gem de caise.
Daca nu vreti retete complicate, faceti macar placinta de dovleac. Planta este miraculoasa.
"Dovleacul este folosit de foarte mult timp, mai ales pentru tratarea abcesului pulmonar si afectiunilor pulmonare inflamatorii", spune Marlena Pascu, nutritionist.
Minunata culoare portocalie e data de betacaroten. Sarac in calorii, dovleacul contine in schimb antixodianti. Lupta cu tumorile si ajuta inima.