Ramasi fara subventiile de la stat, fermierii pot lua credite de la banci

Dată publicare: 13-03-2011 19:48
Dată actualizare: 10-10-2012 00:54


Cei care au nas pentru bani, adica bancherii, par pregatiti sa imprumute fermierii ramasi fara subventiile de la stat. Asa ca au deschis zeci de filiale in sate si in functie de client vin cu anumite conditii.

Dupa zeci de ani in care agricultura a fost tratata ca o Cenusareasa, brusc redevine interesanta. Ar putea fi chiar tentanta, daca ar exista investitii si finantari. Iata insa ca bancile par dispuse sa sparga gheata si, in locul creditelor imobiliare, au mai nou unele dedicate pentru oamenii gospodari. Astfel toate institutiile financiare si-au deschis la sate zeci de sucursale.

Unii bancheri acorda imprumuturi pentru extinderea fabricilor de procesare pentru fructe, lapte sau carne ori pentru infiintarea plantatiilor viticole. In acest caz cer si studiu de fezabilitate, daca valoarea echipamentelor depaseste un milion de lei. Altii ofera credite agricultorilor, pe baza contractelor de vanzare a laptelui incheiate cu societatile colectoare.

Asa a procedat un fermier din judetul Cluj, Maria Cizmas, care cu un credit de la banca a cumparat furaje pentru animale si inca doua vaci.

Este un semn ca fermierii au nevoie de bani, iar bancile, de clienti noi. O singura institutie a acordat anul trecut mai mult de un sfert dintre credite in mediul rural.


VIDEO PROTVPLUS.RO