Pipera se intoarce la agricultura! Dar in lux, la standarde occidentale

Dată publicare: 02-06-2009 00:00
Dată actualizare: 16-08-2012 19:41


Intr-o perioada in care piata imobiliara este blocata, inclusiv in nordul capitalei, romanul cu pamant si bani cultiva, mai nou, rosii la standarde europene.


Un horticultor din zona a investit 15 milioane de euro intr-o sera ca la carte, unde plantele sunt hranite si ingrijite ca intr-un hotel de patru stele. Potrivit Ministerului Agriculturii, avem nevoie de 150 astfel de sere, ca sa nu mai depindem de turci.

Rosia de Pipera creste pe vata minerala din samanta olandeza si este polenizata cu bondari. Si ei de loc tot din Tara Cantoanelor. Muncitorii calculeaza "doza" de ingrasamant picatura cu picatura, cu precizia unei asistente care ii pune unui bolnav perfuzii. Temperatura si ventilatia sunt asistate de calculator.

Tehnologia l-a costat pe proprietar, dar ii garanteaza rosii cherry rotunde ca niste bomboane, la o productie de neimaginat pentru gospodarul roman de rand: 7.000 de tone pe an.

In toata tara, daca se mai cultiva legume in sere, pe 200 de hectare din cele peste 2.000 cate erau inainte de revolutie. Taranii care mai au cu ce sa plateasca gazul si ingrasamintele chimice se bucura daca vand in piata 100 de kilograme de rosii intr-o zi.

Tags: agricultura,


VIDEO PROTVPLUS.RO