"Pestera" cu 15 familii din Iasi. Copii de doar cateva saptamani si parintii lor traiesc "ca sinistratii" in inima orasului

Ultima actualizare: 30-11-2014 07:10

Valul de frig care a cuprins tara in ultimele zile a transformat in pestera un bloc social din Iasi. 15 familii, unele cu copii de numai cateva saptamani, dardaie intre peretii reci.

Imobilul nu are caldura, apa, gaz sau curent. In loc sa ii ajute pe sarmanii care abia isi duc zilele aici, primaria se gandeste sa darame blocul, considerat un focar de infectie. Tot la Iasi, doi oameni ai strazii au murit din cauza gerului.

 

La etajul 3, dincolo de o perdea pe post de usa, se inghesuie intr-o camera de 8 metri patrati o familie intreaga. In timp ce afara erau aseara -5 grade, inauntru temperatura abia trecea de 10. Copiii se incalzesc intre ei, sub paturi. Cel mai mic are doar 3 saptamani, iar celalalt zace racit, cu obrajorii rosii de frig.

Blocul social M2, situat culmea in inima Iasiului, nu mai are apa, gaze si canalizare de 7 ani. Curentul electric a fost si el taiat in urma cu 2 ani. Nu sunt geamuri si peste tot misuna sobolanii. Parintii isi protejeaza cum pot copiii de frig.

"- Cu frigul cum e?
- Ce sa mai spunem. Avem plapumi, perne, ne invelim si noi, mai rau ca sinistratii!"

La cateva camere distanta este putin mai cald. Mama copiiilor a gasit cateva lemne la gunoi si a reusit sa aprinda focul. Le-a facut si de mancare: 3 oua ochiuri la 5 copii. Singura care isi pastreaza optimismul e fetita cea mare. Sonia e in clasa a doua si isi face temele la lumina unei candele. Invata literele odata cu mama ei.

"-Eu o ajut pe mama. In fiecare zi, cand vin, ii zic asa: "Ce scrie aici?" Si mama incepe sa spuna, iar daca nu stie ii zic eu: "m"... si mama le uneste. Si invata sa citeasca"

"- Cum e peste noapte, copii?
- Oleaca cald si oleaca frig.
- Frig cand e?
- Cand ne dezvelim, ca noaptea noi ne inghesuim si ne dezvelim.
- Si dimineata cum e?
- Frig. "

"La godin ne incalzim cand avem lemne. Azi am avut, maine om mai vedea si noi ce-om mai face. Mai cautam si noi pe la gunoaie, ca sa putem sa luam lemne sa ne incalzim iarna si de sarbatori", spune Ana Maria Trofin.

Alta familie, aceleasi conditii din Evul Mediu.

"-Noaptea, cand trebuie sa-i dau lapte sau apa, trebuie sa bajbai ca sa pot sa-i dau. E intuneric, nu vedem nimic", spune Ana Maria Stan.

Primaria Iasi a cerut in instanta demolarea blocului dupa ce a constatat ca incalca normele sanitare. Proprietarii ar trebui in acest caz sa fie despagubiti, dar peste iarna lucrarile stagneaza.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO