Orasul in care saracia i-a impins pe oameni sa-si faca sobe la bloc. Localnicii isi risca viata, primaria ridica din umeri

Ultima actualizare: 30-10-2016 07:04

Saracia naste situatii absurde. La Calafat, de cand a fost desfiintata termocentrala, oamenii au fost nevoiti sa isi improvizeze sobe la bloc.

Asa ca multi si-au facut depozit de lemne in scara blocului si le cara rand pe rand in spinare pana in apartamente. Problema este ca isi pun vietile in pericol.

Anul 2016, orasul Calafat, judetul Dolj: 22.000 de apartamente au hornuri de cand oamenii si-au improvizat in locuinte sobe. De 7 ani, orasul nu mai are incalzire centralizata, iar fiecare se descurca asa cum poate.

Nea Costica urca lemnele in casa, la etajul 3, cu un scripete electric. A vrut sa-si usureze viata, asa ca a cumparat un motor cu 400 de euro.

Costantin Spulbar, localnic Calafat: "Nu am mai putut sa car sacii si am vazut la italieni si mi-am cumparat si eu un motor si mi l-am facut... Urc 15 - 20 de saci si o luna nu mai am treaba."

Altii isi duc duc in apartament lemnele cu sacosa de cumparaturi.

Marius Ghita, localnic Calafat: "Patimim, aducem lemne de unde putem ca sa le luam mai ieftine si mai trebuie sa platesc ca sa mi le taie."

Pompierii ii avertizeaza insa pe oameni asupra pericolelor la care se expun in aceasta situatie.

Florin Cocosila, purtator de cuvant ISU Dolj: "Oamenii ar trebui sa fie foarte atenti la fisurile de la cosurile de fum, sa aeriseasca si sa scoata cenusa."

In tot acest timp, cei din primarie ridica din umeri.

Dan Virtopeanu, city-manager Calafat: "La momentul acesta, va spun sincer ca nu mai putem sa vorbim de incalzire centralizata, pentru ca si instalatia de sub oras si costurile pentru inlocuirea lor sunt mari. Fiecare a cautat solutii, au centrale electrice, pe gaz, pe lemne."

Incalzirea unui apartament costa cel mult 300 de lei. Daca ar avea centrala, o familie ar plati lunar in jur de 800 de lei.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO