O asociatie din Iasi a dat un anunt fictiv de munca, cu pauza inclusa de ... bere. Surpriza celor care au vrut sa se angajeze

Dată publicare: 09-05-2015 19:36
Dată actualizare: 12-05-2015 06:55


Numarul tinerilor alcoolici din Romania, si mai ales din zona Moldovei, creste alarmant, spun medicii. O asociatie din Iasi a lansat online o oferta fictiva de munca, in care a fost inclusa si o pauza de ... bere.

90 la suta dintre cei care au raspuns au fost atrasi in primul rand de bautura si au nevoie de ajutor, spun specialistii.

La inceputul anului, un adolescent de 14 ani din Iasi a ajuns la spital cu o alcoolemie record de peste 5 la mie, dupa ce a baut tuica impreuna cu prietenii sai. Medicii i-au recomandat consiliere dupa externare, ca sa nu devina alcoolic. Din pacate, la fel ca el sunt mii de copii care consuma alcool. Medicii gastroenterologi avertizeaza ca in ultimii ani varsta bolnavilor de ciroza hepatica a scazut extrem de mult.

Liliana Foca, coordonator proiectului: "Se inregistreaza tot mai multi tineri cu varste cuprinse intre 14 si 20 de ani, internati pentru boli asociate consumului excesiv de alcool: ciroze, hepatite. Doar la nivelul judetului Iasi sunt peste 1300 de copii. Ei cauta sa-si proiecteze o imagine matura consumand alcool, iar pe termen lung, cu siguranta isi pot rata viata."

Fenomenul este confirmat si de un experiment organizat de un ONG in sase judete din Moldova, in care se oferea un job de agent in vanzari cu pauza de bere.

- "Cum vi s-a parut pauza de bere propusa de compania noastra?"
- "Eu cred ca o sa faca minuni. Cred ca pauza aia de bere o sa fie binevenita, cand o sa-i trebuiasca, cand o sa vrea el."

Aceasta este discutia pe care voluntarii au purtat-o cu sute de tineri interesati in ultimele zile. Cei care cad in capcana au nevoie de sprijin, spun specialistii.

Victoria CantIr, reprezentantul asociatiei: "Am lansat un anunt de angajare pe diferite site-uri in care dam oportunitati de joc, printre care si o pauza de bere. Mare parte din tineri, 90%, ne contacteaza pentru ca le-a sunat interesant acea pauza de bere."

Medicii spun ca foarte multi tineri cu varste intre 15 si 20 de ani consuma alcool in cantitati mari.

Lorena Stancu, asistent medical: "Alcoolul intervine in dezvoltarea tuturor aparatelor si sistemelor organismului. Alcoolul la varste fragede compromite individul pe plan social, dar si ca sanatate si fundament psihologic. In mediul rural, consumul de alcool la varste atat de fragede este determinat de modelul familial."

Si in randul adultilor stam foarte prost la acest capitol. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Romania este pe locul cinci in lume, in randul tarilor cu cel mai mare consum de alcool, cu 14,4 litri pentru un locuitor anual.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO