O noua schimbare in sistemul de Educatie. Ministrul vrea sa renunte la Evaluarea Nationala la clasele mici

10-03-2017 14:05


Ministrul Educatiei Nationale, Pavel Nastase, a declarat ca va incepe de sambata revizuirea "totala si sistematica a manualelor", inclusiv a celor de la clasele I-IV, care abia au fost schimbate de curand.

Nastase a mai declarat intr-un interviu acordat pentru Europa FM, preluat de hotnews.ro ca vrea sa elimine evaluarile nationale pentru copiii de clasele a doua si a patra, pe motiv ca sunt "stresante" pentru copii.

Nastase a spus ca aceasta revizuire ar dura maxim un an de zile si ar duce la simplificarea tuturor manualelor școlare.

"Avem manuale noi pentru clasele I-IV, dar nu s-a intrebat nimeni daca aceste manuale sunt potrivite sau nu. Nu a facut nimeni o evaluare in acest sens. O s-o facem noi, pentru a realiza o corelare la nivelul sistemului, intre manualele de la invatamantul primar, gimnazial si liceal. Suntem in proces de reinnoire a manualelor. Anul acesta este randul manualelor de clasa a V-a. Dar, daca nu privim ca sistem, si nu plecam de la cele 8 competențe care sunt la nivel european, și cu dezvoltarea acestora pe competente specifice – primar, gimnazial si liceal – atunci exista riscul sa apara suprapuneri. Aceasta revizuire – de la clasa I la clasa a XII – va fi una laborioasa, care sa scoata in evidenta toate problemele care țin de conținutul manualelor", a declarat Pavel Nastase.

Manualele de clasele I-IV au fost schimbate radical deja in ultimii patru ani. In ceea ce priveste eliminarea evaluarii nationale, Nastase a spus ca:

"Pana la gimnaziu, dupa parerea mea, n-ar trebui sa avem aceste evaluari asupra copiilor. Ei sunt intr-o perioada de dezvoltare a capacitatilor de gandire. Deci, omul se dezvolta si creierul din punct de vedere biologic, pana la varsta asta, se dezvolta si abia dupa-aceea, este in masura sa perceapa o evaluare, sa vada niste teste de genul acesta. Trebuie sa prelungim, daca vreti, primii 7 ani de acasa cu aceasta perioada care inseamna invatamantul primar si sa ii dam baza de gandire. Trebuie procedat in mod gradual, astfel incat el sa se obisnuiasca, dar nu evaluari de genul celor pe care le dam acum, care ii streseaza si ii sperie pe copii”.

VIDEO PROTVPLUS.RO