Inca putin si o sa cante prohodul pentru agricultura romaneasca
Fructele s-au stricat in pomi, iar cartofii si varza, in pamant. Cu alte cuvinte, daca vreti sa faceti sarmale la iarna, pregatiti-va sa puneti la murat sortimente chinezesti, turcesti, egiptene sau englezesti.
Pur si simplu, de cand nu mai primesc subventii, cultivatorii nu mai vor sa lucreze pamantul.
Cruda sau murata, varza este o sursa infailibila de vitamina C, fier, calciu si potasiu, are proprietati anticancerigene si este in top 20 cele mai sanatoase alimente. Nici bucatarul de elita nu poate ignora asta.
Paradoxal, in tara "verzei", bucatarul Nicolae rascoleste pietele in cautarea unui soi romanesc de la Buzau sau Brezoaiele.
In sudul tarii, unde se cultiva de o vesnicie varza pentru muraturi, productia a intrat la apa. Asta l-a ingrijorat pana si pe viceprimar, care e topit dupa acrituri si are cateva hectare in zona. Priveste prin frunza pitica si ciuruita de boli si nu-i vine a crede.
La sosea, unde la jumatatea lui septembrie era plin de marfa, acum gasesti doar din import.
Almanac, Alpha Daneza, Flavius si Productor sunt istorie. 30 de mii de tone de varza din Turcia, Egipt, China, Polonia, Anglia si Belgia vor poposi in locul lor in magazinele restaurantele si mai ales in butoaiele din Romania.