Sindromul Italia. Copiii care vor sa-si ia viata la 12 ani, de dorul parintilor

30-05-2011 18:04


Fenomenul copiilor lasati singuri acasa de catre parintii plecati la munca in strainatate capata accente tot mai dramatice. Pe langa depresie, scolarii mici sau adolescentii sunt chinuiti de boli de stomac, migrene fara leac sau chiar diabet.

Multi psihologi vorbesc deja despre "sindromul Italia", o mahnire permanenta, asociata cu dureri fizice cronice.

Psihologii sustin ca 80% dintre copiii lasati in grija rudelor se imbolnavesc grav, pur si simplu de dorul parintilor. Depresia neobservata ii poate face pe insingurati sa-si doreasca moartea.

"Am avut un baietel de 12 ani cu tentativa de suicid, cu o bunica stresata si copilul mi-a spus printre lacrimi ca: "nu vreau nimic, vreau sa fiu sarac, dar sa vina mama acasa". A fost sfasietor", spune Mihaela Ghircoias, psiholog la Spitalul de Copii Sfanta Maria.

Numai in judetul Iasi, dintre cei 14.000 de copii lasati acasa, la rude, 2.000 au ambii parinti plecati in strainatate.

Alexandra, de exemplu, acum in clasa a V-a, creste cu bunicii de cand a inceput scoala. Mama si tata sunt la munca in Grecia si nu vin acasa decat de doua ori pe an.

"Acum s-a mai invatat, dar dupa ce au plecat a plans. Suspina si prin somn. Mai spune ca o doare burta, capul si de cate ori o doare, nu mananca. De dorul parintilor, cateodata spune "of, unde sunt taticul si mamica sa-i strang oleaca la brat", povesteste bunica fetitei.

Unii dintre acesti copii sufera de anxietate, depresie, concentrare deficitara si comportament impulsiv.

Si medicii de la urgenta recunosc fenomenul. Aceasta, pentru ca privarea unui copil de dragostea materna poate duce la gastrite, gastroduodenite si boli severe, cum ar fi diabetul zaharat.

O statistica a inspectoratului scolar Iasi arata ca jumatate dintre copiii cu parintii plecati la munca au rezultate tot mai slabe la invatatura.

Citeste si:

Oamenii de stiinta cred ca au dat lovitura - au dezgropat un schelet care ar putea fi al Mona Lisei

VIDEO: 400.000 de euro luati cu excavatorul. Terasa de fite Elements a fost demolata fortat

 

VIDEO PROTVPLUS.RO