Despagubiti cu 3 mil. de euro dupa alunecarile de teren. Locuitorii unui sat din Gorj si-au gasit dreptatea in Justitie

04-03-2014 08:21


Succes in justitie pentru mai multi localnici dintr-un sat gorjean care a fost afectat de alunecari de teren, in urma cu aproape opt ani.

O parte dintre cei ramasi atunci fara case au considerat ca dezastrul s-a intamplat din cauza minei din apropiere, asa ca si-au cautat dreptatea. Au format o asociatie a sinistratilor si au ajuns in instanta cu cei pe care i-au considerat responsabili si au obtinut castig de cauza. Acum urmeaza sa primeasca despagubiri de aproximativ 3 milioane de euro.

In mai 2006, aproape 200 de gospodarii din satul gorjean Seciuri au fost distruse de o masiva alunecare de teren. Oamenii spun ca totul ar fi pornit de la mina din apropiere. Ei sustin ca o mare cantitate de apa dintr-un lac de la marginea satului a fost deversata pentru a putea exploata carbunele, iar dealul pe care erau asezate casele a luat-o la vale.

Eufrosina Ciocan, pagubita: "Am muncit o viata si am pierdut intr-un ceas".

Imediat dupa dezastru, 30 dintre pagubiti au format o asociatie si s-au judecat cu cei pe care i-au considerat vinovati. Dupa ani de procese, localnicii au castigat si ar trebui sa primeasca aproape 3 milioane de euro.

Maria Matei, pagubita: "Ramane de vazut ce or face cu noi. Aceasta casa e munca noastra de o viata si nu cred ca vor recupera ceea ce am pierdut noi".

In 2006, sinistratii au primit case, dar putine au fost locuite.

Anghel Peagu, pagubit: "Ploua in casa, soarecii intrau peste tot, nu ne-am mutat acolo. Daca o sa primim banii, o sa reconsolidam".

Autoritatile locale sunt convinse ca de acum incolo vor urma si alte procese din partea celor care pana acum nu s-au adresat justitiei.

Liviu Cotojman, primarul comunei Rosia de Amaradia: "Precedentul s-a creat, cu siguranta vor castiga si Complexul Energetic Oltenia a fost identificat ca principalul vinovat si va trebui sa le reconstruiasca nu numai casele, si ci anexele gospodaresti, pentru ca in hotarare e stipulat clar".

In perioada urmatoare, toate proprietatile pentru care instanta a decis sa fie oferite despagubiri vor fi evaluate de un expert pentru a fi stabilita valoarea pagubelor.

VIDEO PROTVPLUS.RO