Cozi uriașe la Pașapoarte. Statul român continuă să își umilească cetățenii

Ultimul update: Luni 14 August 2017 16:19
Data publicarii: Marti 08 August 2017 16:28
Categorie: Social

Statul român continuă să îşi sfideze şi să îşi umilească cetăţenii. Deşi încă de acum o luna, autorităţile promiteau că o să găsească soluţii ca să elimine haosul de la direcţiile de paşapoarte oamenii continuă să piardă zile în şir la coadă.

Programul a fost prelungit, însă pentru că este vara se lucrează cu şi mai puţini angajaţi la ghişee, aşa că miile de români care vor să-şi reînnoiască documentele de călătorie trec printr-un infern.

În Bistriţa trebuie să ai nervi de oţel ca să îţi faci paşaport. Oamenii stau câte două trei zile la coadă.

Angajaţii Serviciului de Eliberare a Paşapoartelor au ajuns să lucreze şi 12 ore pe zi pentru a face faţă fluxului de români veniţi din străinătate în vacanţă şi care vor să îşi reînoiască paşapoartele. Doar în prima săptămână a lunii august s-au depus 1004 cereri de eliberare a actelor de călătorie, dublu faţă de anul trecut.

Marți dimineaţă aproape 500 de doritori au stat în faţa sediului însă doar jumătate dintre ei au ajuns şi la ghişeu.

40 % din paşapoartele eliberate la Bistriţa sunt pentru locuitorii altor judeţe. Autorităţile spun că cel mai probabil toată luna august va fi la fel.

Personalul Biroului de Paşapoarte spune că situaţia se repetă în fiecare an, motiv pentru care nimeni nu şi-a luat concediu. Dar nici aşa nu reuşesc să facă faţă situaţiei. De dimineaţă, peste 500 de persoane s-au îngrămădit la intrare.

Gabriela Stetco: "Am stat şi ieri de la ora 5, nu am prins număr. M-am dus înapoi în Borşa, iar la 4 am trezit-o hai înapoi şi am prins numărul 24 de la ora 5 aici. Şi ieri am stat am stat coadă. Stăm 2-3 zile să facem paşaport."

Reporter: "De la ce ora aţi venit?
Femeie: "De la 4 dimineaţa. De la Lunca Ilvei am pornit de dimineaţă şi stăm, nu suntem nici acum. E foarte greu, se cânta, plânge, vin din spate, se bagă"

Cei de la Serviciul Paşapoarte lucrează chiar şi în ture prelungite, de câte 12 ore, fără a-şi primi banii pentru orele suplimentare. Beneficiază totuşi de recuperări, în timp, atunci când situaţia o va permite.

Subcomisar Floarea Pavalean - Serviciul Paşapoarte Bistriţa: "Avem doar 2 staţii luăm 200-250 pe zi, iar afară sunt 500. Aproximativ 40% din numărul cererilor zilnice sunt din alte judeţe. Dublu faţă de perioada similară a anului trecut."

S-a ajuns la această aglomeraţie pentru că mulţi oameni îşi fac programare online şi vin din judeţele vecine.

Valeria Timiş: -"De la Borşa.”
Reporter: „Cum de aţi ales să veniţi aici?”
Valeria Timiş: „Dincolo nu erau locuri. Fata trebuie să plece şi fără paşaport nu poate pleca.”
Reporter: „Unde?”
Valeria Timiş:În insulele Feroe. A venit s-a căsătorit şi se duce.”

Bogdan Mihai - Serviciul Paşapoarte:
„Una dintre soluţii ar fi să intre cât mai repede în vigoare cartea de identitate electronică pentru că se va elibera şi pentru minori automat.”

Cei care vor să îşi refacă paşaportul trebuie să ştie că pot face acest acest lucru şi în străinătate, la orice ambasada sau consulat al României.

Nici în Bucureşti lucrurile nu au intrat în normal. Aici oamenii stau la două cozi: una pentru bonul de ordine, altă pentru paşaport. Mulţi se trezesc cu noaptea în cap ca să nu îşi piardă toată ziua.

Cetățean: "Doar ca să luăm bon de ordin a trebuit să stăm 2 ore la coadă. Doar pentru bon.”

Reporter: „De ce se întâmplă aşa?”

Cetățean: Pentru că nu este organizare."

Cetățean: "Ne gândeam să plecăm vrea 3 ore, să ne întoarcem pe diseară. Sunt abia la 48. Nu are niciun rost să stăm aici... e cald fără scaune".

În Capitală, în prima săptămână a lunii august, au fost depuse peste 5600 de cereri, cu o mie mai multe ca în august 2016.

Poate că lucrurile s-ar fi desfăşurat în condiţii civilizate dacă autorităţile mutau sediul din Pipera într-unul mai încăpător aşa cum anunţau la începutul anului. Au trecut însă mai bine de 7 luni şi nu s-a întâmplat nimic. Ministerul de Interne anunţă că acest lucru s-ar putea întâmpla la final de august.

 

Aglomeratie mare la Pasapoarte si dupa introducerea bonurilor de ordine. La Sibiu, oamenii se aseaza la rand la 3 dimineata
Aglomeratie mare la Pasapoarte si dupa introducerea bonurilor de ordine. La Sibiu, oamenii se aseaza la rand la 3 dimineata
VIDEO PROTVPLUS.RO
sibiu
Pregătiri în toi la Sibiu pentru târgul de Crăciun. Surprizele care îi așteaptă pe oameni
Învățământul de stat ar putea fi blocat. Deficit tot mai mare de profesori
Industria turismului, afectată de lipsa de personal: "Nu pot să-i aduc de acasă"
Dependenții de droguri, lăsați pe cont propriu. Mărturiile celor care au scăpat din infern
Câine căzut într-o prăpastie de 10 metri, în Gorj. Cum a fost salvat Floricel
Nouă ”zebre” pe o distanță de 300 de metri, pe o stradă înfundată, în Suceava. FOTO
metrou victoriei
Metrouri oprite timp de 2 ore. Sindicaliștii au respins ultima ofertă salarială a Metrorex: ”Ne cerem scuze!”
Tramvaie decorate cu elemente culturale din Grecia, Spania, Suedia şi România, pe liniile 1 şi 10
Afaceri în creștere la Roșia Montană. Profitul adus din vânzarea de șosete și pulovere din lână
A treia seară de proteste într-un sat din Hunedoara. De ce au ieșit oamenii în mijlocul străzii
Peste 1600 dintre absolvenții de medicină vor deveni șomeri de lux. Cât a cheltuit statul cu pregătirea lor
Ceața densă a blocat zborurile din Cluj. Peste 1000 de oameni au avut de suferit