Somajul in randul tinerilor scade in Romania. In ce domenii vor sa se angajeze oamenii care cauta joburi pe internet


Ultimul update: Marti 06 Septembrie 2016 07:15
Data publicarii: Sambata 03 Septembrie 2016 18:28
Categorie: Stiri Sociale

Romanii care isi cauta de lucru pe internet sunt interesati de inginerie, finante si vanzari, dupa cum reiese dintr-un sondaj on-line. Pe de alta parte, firmele sunt in cautare de IT-sti, specialisti in constructii sau economisti.

Asta in timp ce prin Agentia de Ocupare a Statului, cei mai multi patroni vor sa angajeze doar muncitori necalificati. Una peste alta, somajul este in scadere, potrivit datelor de la Statistica.

Vestea buna e ca scade somajul in randul tinerilor. Iata in acest grafic, cu verde, vedem grupa de varsta 15-24 de ani. In 2012 unul din patru tineri era somer. Acum procentul s-a dus sub 15%, dar tot e triplul ratei nationale de somaj.

Urmatoarea grupa de varsta - 25-29 de ani - are insa o crestere. Semn ca multi dintre somerii tineri din anii trecuti au ajuns acum aici si tot nu si-au gasit loc de munca.

In grupa urmatoare, cu albastru, ii vedem pe cei intre 30 si 39 de ani. Cifrele cresc si aici, dar per total somajul este la cel mai redus nivel din 2008 incoace.

In ce domenii vor sa se angajeze oamenii? Studiul e-jobs pe tema asta arata ca domeniile preferate sunt ingineria, finantele si vanzarile. Abia pe patru e IT-ul si pe ultimul loc productia. Serviciile sunt asadar in prima linie, cel putin printre oamenii care isi cauta de lucru pe internet.

VIDEO PROTVPLUS.RO