Bebelusii de la Giulesti au murit in timp ce asistentele petreceau

Dată publicare: 20-08-2010 00:00
Dată actualizare: 07-07-2012 00:10
Sursa: Mediafax


Surse medicale sustin ca asistentele care erau responsabile cu supravegherea micutilor participau la o masa data de Sf. Maria, sarbatoare religioasa care avusese loc cu o zi inainte de tragedie, respectiv in 15 august.

Subsecretarul de stat, Raed Arafat, a declarat pentru Mediafax ca in strainatate, accesul la sectiile de terapie intensiva si la blocul operator este controlat, iar in cazul unui incendiu usile se deblocheaza automat. Unele unitatile sanitare din Romania functioneaza fara acest sistem.

Raed Arafat a mai spus ca, indiferent daca aceste zone sunt securizate sau nu, angajatii nu trebuie sa paraseasca locul de munca, decat daca au inlocuitor.

Ramane de vazut daca informatia, potrivit careia asistentele responsabile cu supravegherea micutilor erau la o masa festiva cu ocazia Sfintei Marii, va fi confirmata oficial de anchetatori si ce acuzatii vor adauga procurorii la cele de ucidere din culpa si vatamare corporala grava.

Usa incaperii unde se aflau cei 11 micuti, arsi in incendiu, se deschidea numai cu cartela.

Potrivit primelor estimari ale specialistilor, din momentul declansarii incendiului, pana la interventia cadrelor in incapere, a durat cel putin 20 de minute, timp in care Sectia a fost lasata nesupravegheata.

In primele imagini, facute publice de anchetatori in cazul privind incendiul de la maternitatea Giulesti, apar parinti ai copiilor, rude ale acestora, cadre medicale care se aflau pe holul de la etajul doi, in fata Sectiei Terapie Intensiva prematuri, unele dintre aceste persoane asistand pasiv la ceea ce se intampla. La un moment dat, unii oameni sesizeaza ca din camera respectiva iese fum si intra in panica.

Oameni, printre care si cateva mame, devin nelinistiti si se indreapta in graba spre sectia de unde iesea fum. Mai multe persoane au incercat sa se apropie de salonul Sectiei de Terapie Intensiva, dar s-au intors in momentul in care au ajuns in fata usii. Incercarile de a deschide usa au continuat de cateva ori, dar fara rezultat, intrucat nu aveau cartele de acces.

In cazul incendiului de la Giulesti, procurorii au inceput urmarirea penala "in rem" pentru ucidere din culpa si vatamare corporala grava.

Pe de alta parte, medicul Raluca Alexandru de la Spitalul "Grigore Alexandrescu" a anuntat ca starea celor sase bebelusi raniti in incendiul de la Maternitatea Giulesti si care sunt internati in sectia de Terapie Intensiva Nou-Nascuti, este stationara, dar grava. Micutii nu au iesit inca din soc.

Unul dintre ei, pe nume Constantin, este in stare critica acesta avand arsuri pe 70% din suprafata corpului.

Parintii lui au tinut sa spuna ca le sunt recunoscatori medicilor de la Grigore Alexandrescu pentru eforturile depuse ca sa-l tina in viata pe micutul lor, dar ca sunt suparati pe cei de la Maternitatea Giulesti. Ei vor sa dea in judecata spitalul in care copilasul lor a ajuns la un pas de moarte.

Mama lui Constantin a povestit ca se afla pe hol cand a vazut fum iesind pe sub usa de la terapie intensiva si a strigat dupa ajutor. Ea a mai spus ca a vazut-o la un moment dat si pe asistenta sefa, dar au trecut minute bune pana cand bebelusii din salonul in flacari au primit ajutor.


VIDEO PROTVPLUS.RO