Vinovatii in cazul Giulesti risca cel mult 7 ani de inchisoare
UPDATE - Inca de marti dimineata, la Spitalul Giulesti au venit foarte multi criminalisti, experti in instalatii electrice in securitatea muncii, dar si procurorii care conduc ancheta.
Cu totii au prelevat probe si au luat imagini din camera in care a izbucnit incendiul care a ucis 4 nou-nascuti. Anchetatorii vor sa afle in cel mai scurt timp cauza care dus la producerea targediei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In paralel, se fac audieri si in randul personalului - e vorba despre asistente, infirmiere si doctori, dar si de parinti si lauzele care se aflau in spital in momentul izbucnirii incendiului, pentru a se stabili cine este vinovat pentru ce s-a intamplat in maternitatea Giulesti.
Doar 7 ani este pedeapsa maxima pe care o risca cel sau cei gasiti vinovati de oroarea de la Giulesti, in urma careia 4 bebelusi au murit, iar prognozele medicilor nu sunt optimiste in ceea ce priveste sansele de supravietuire ale celorlalti 7 nou-nascuti arsi de flacari.
Procurorii trebuie sa afle acum pe cine vor prezenta in fata instantei de judecata, pe cine vor pune sub acuzare. Pentru asta au fost adusi la locul dramei un numar record de specialisti in producerea incendiilor, dar si experti in sisteme electrice ori de constructii.
Intrebati despre acest aspect, niciunul dintre oficialii care s-au multumit sa se felicite pentru interventia de azi-noapte nu si-a pus macar problema unui control, a unor masuri ce trebuie luate pentru a preveni astfel de cazuri negre.
In timp ce la fata locului s-au facut investigatii, s-a fotografiat locul focarului si s-au tras primele concluzii, la sediul politiei capitalei au avut loc audieri pe banda rulanta.
Pe de o parte au fost cativa parinti ce au avut puterea sa vina la interogatoriu, pe de alta - personalul medical care era in spital in acele clipe. Niciunul nu a vrut sa vorbeasca despre cele intamplate.
Pentru salvatori, faptele vorbesc. Dupa ce incendiul a fost stins, eforturile lor s-au concentrat pe evacuarea bebelusilor si a femeilor din tot spitalul. 53 de nou-nascuti si 60 de mamici au fost scosi din maternitate.
Din punctul de vedere al interventiei, toti cei care au participat spun ca au facut tot ceea ce era omeneste posibil si ca lucurrile au decurs fara probleme. Ministrul sanatatii s-a declarat chiar multumit si i-a felicitat pe cei care au intervenit. Nu s-a aratat nici macar ingrijorat de ceea ce s-a intamplat in maternitate inainte ca cea mai ampla operatiune de acest fel sa inceapa. Nu a anuntat o investigatie, un control administrativ macar. S-a ascuns dupa ancheta penala a procurorilor si ne-a asigurat ca "sistemul sanitar romanesc face fata".
Cei trei bebelusi care au murit primii dupa incendiul din Sectia de Terapie Intensiva a Maternitatii Giulesti erau asezati pe mese si nu in incubatoare. Au murit imediat din cauza lipsei de oxigen si a intoxicatiei cu fum, a spus procurorul Marius Iacob.
Procurorul care conduce cercetarile in cazul exploziei de la Maternitatea Giulesti, Marius Iacob, a mai spus ca in cazul anchetei este audiata asistenta care trebuia sa fie in camera bebelusilor la momentul exploziei.
Marius Iacob a mai aratat ca Parchetul instantei supreme va mai cere spitalului si toate inregistrarile surprinse de o camera video situata pe holul din care se intra in aceasta incapere.
El a precizat ca aceasta inregistrare ar putea sa arate cu certitudine daca personalul medical al spitalului si-a indeplinit corespunzator sarcinile.
Urmarirea penala in rem, inceputa de autoritati, inseamna, in termeni juridici, ca pentru luarea acestei masuri nu a fost necesara cunoasterea persoanei sau persoanelor care au savarsit fapta, fiind suficient doar ca s-a comis fapta prevazuta de legea penala.
Directorul Maternitatii Giulesti, doctorul Bogdan Marinescu, a declarat ca asteapta finalizarea anchetei si ca, daca va fi gasit vinovat, va analiza posibilitatea demisiei. El a adaugat ca stie ca in Sectia Terapie Intensiva pentru nou-nascuti era prezenta o asistenta, dar a subliniat, inca o data, ca asteapta rezultatul anchetei.
Procurorul sef al Sectiei Urmarire Penala a Parchetului instantei supreme, Marius Iacob, a declarat ca au fost audiati mai multi angajati ai Maternitatii Giulesti si ca nu se pune problema retinerii personalului medical.
In privinta cauzei evenimentului, Marius Iacob a spus ca exista mai multe piste urmarite de specialisti, primele cercetari indicand ca incendiul a izbucnit in interiorul salonului, aparatura medicala fiind arsa.
Procurorul Marius Iacob a mai spus ca in cateva zile ar trebui sa fie finalizate concluziile specialistilor legate de cauzele tragediei.
Marti, la Maternitatea Giulesti au venit inspectori de la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Bucuresti pentru a face cercetari in legatura cu incidentul.
Anchete pe domenii vor mai face in acest caz echipe ale Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Enel, E. On Gaz.
Tragedie la Maternitatea Giulesti! Trei bebelusi au murit in urma exploziei
Sansele de supravietuire ale bebelusilor de la Grigore Alexandrescu, minime
Doua dintre gravidele duse de urgenta la Filantropia au nascut cu bine
Explozia de la Maternitatea Giulesti a socat intreaga tara si a fost descrisa de Raed Arafat ca "o reala tragedie". Aceasta drama nu face decat sa scoata in evidenta cat de slab este sistemul medical din Romania.
Flacarile care i-au ranit atat de rau au izbucnit in salonul de reanimare al maternitatii si s-au extins pe o suprafata de 30 de metri patrati pana cand au sosit pompierii.
O intrebare este inca de-aseara pe buzele tuturor, imediat ce s-a aflat de incendiul de la Maternitatea Giulesti. Cum de niciun cadru medical nu a reusit sa evacueze din bebelusi, iar acestia au ramas in paturile lor din camera in flacari?