Peste 90.000 de pelerini, la moastele Sfintei Parascheva. O fata de 17 ani s-a rugat sa se poata reintoarce la scoala

Dată publicare: 12-10-2015 07:53
Dată actualizare: 15-10-2015 07:02


Frigul si ploile nu i-au speriat pe credinciosii care asteapta ore intregi la Iasi ca sa se inchine la moastele Sfintei Parascheva.

Mii de oameni sosesc in capitala Moldovei, cu acelasi gand.  Duminica noapte, au fost doar 4 grade Celsius si a plouat fara oprire peste pelerini. Nici peste zi, norii nu s-au risipit, iar cerul, a fost tot plumburiu. Pana acum, pe la racla au trecut aproape 90.000 de persoane. Autoritatile estimeaza insa ca pana miercuri, de hramul Sfintei Parascheva, numarul lor se va apropia de 200.000.

Medicii SMURD au dus pana acum 8 oameni la spital dupa ce li s-a facut rau la coada. In alte aproape 200 de cazuri pelerinii au primit ingrijiri la cortul Crucii Rosii. Vremea se va indrepta, spun meteorologii, abia miercuri, in ziua de hram. Sfanta Parascheva, numita in popor si Sfanta Vineri, este considerata ocrotitoarea Moldovei, iar an de an, Iasiul devine, pret de cateva zile, cel mai mare centru de pelerinaj din tara.

Larisa are 17 ani si poarta in inima o tristete apasatoare: parintii nu au mai lasat-o sa mearga la scoala dupa ce a terminat clasa a 8-a. Fata a strans la piept o icoana cu chipul Mantuitorului si s-a rugat ore in sir, in frig si ploaie, cu lacrimi staruitoare. Areo singura dorinta: sa poata merge la liceu.

Reporter: Daca ar fi sa te ajute Sfanta pentru rugaciunile puse aici?
Larisa: Sa merg la scoala.
Reporter: De cat timp nu mai mergi la scoala?
Larisa:  Am doi ani de cand am iesit.

Aceasta doamna din Galati vine in pelerinaj la Sfanta Parascheva de 8 ani, dupa ce a aflat ca fiica ei sufera de o boala grava.

Nicusoara Cristea: M-a ajutat mult Sfanta, cu fiica mea care era bolnava. Daca te rogi cu lacrimi, maicuta te ajuta.
Reporter: Acum este sanatoasa?
Nicusoara Cristea: Da, multumesc lui Dumnezeu.

Pe un frig cumplit, pelerinii au stat ore in sir la randul de sute de metri format dintr-o mare de oameni. Credinta lor a invins orice neajuns.  Pelerin: "Daca venim noi, trebuie sa luam si copilul, sa-i invatam cu credinta, din timp, de mici."

Din zona Prislopului au venit si cativa comercianti care au crezut ca vor da lovitura la Iasi cu obiecte de cult ce-l infatiseaza pe Arsenie Boca. Insa, spun ei, profitul a fost mic. Doar icoanele cu Sfanta Cuvioasa s-au vandut bine in aceste zile.

Comerciant: "Avem si iconite cu Arsenie Boca, dar nu prea merg. Nu pot sa-mi dau seama de ce nu merg pentru ca Arsenie Boca este un sfant pentru noi."

Pentru a face asteptarea mai usoara, voluntarii au impartit luni pahare cu cafea calda si ceai.

Duminica noapte, pe o ploaie mocaneasca, moastele Sfintei Parascheva, dar si ale Mariei Magdalena si ale Sfantului Ioan Gura de Aur - aduse de la Muntele Athos si Bucuresti - au fost purtate pe strazile din centrul orasului.


VIDEO PROTVPLUS.RO