100.000 de oameni au venit sa sarbatoreasca Rusaliile catolice, la Sumuleu Ciuc. Presedintele Ungariei a fost si el prezent

14-05-2016 18:46

Peste 100.000 de pelerini au luat sambata parte la procesiunea de pe muntele Sumuleu Ciuc, din Harghita.

Pelerinajul de Rusaliile catolice este considerat cel mai mare de acest fel din Europa Centrala si de Est, si este inchinat Fecioarei Maria.  Prezenti au fost, la fel ca in ultimii ani, presedintele Ungariei, Ader Janos, si sotia. Multi sasi ori secui plecati din Romania dupa '90 au tinut sa vina acasa, pentru aceasta sarbatoare traditionala, si spun ca dorul de satele copilariei este imposibil de sters din suflet.

Unii pelerini au innoptat in corturi, altii au inceput dimineata sa urce dealul de la Sumuleu Ciuc. Cei mai evlaviosi au inaintat in genunchi si pe coate, rugandu-se neincetat. In multime s-au regasit credinciosi veniti din Statele Unite ale Americii sau din Australia, dar si din Germania, Austria si Ungaria, inclusiv credinciosi ortodocsi. Cu totii s-au rugat Fecioarei Maria, in sarbatoarea Rusaliilor catolice.

Femeie: "Cum suntem crestini catolici am zis sa participam impreuna cu credinciosii de aici din zona maghiari. O rugaciune in echipa care cred ca are mai mare efect decat daca ne rugam individual"

Barbat: "Sentimentul e foarte placut. E foarte frumos ca tineti la aceasta traditie care e asemanatoare cu traditia poloneza."

Ader Janos, presedintele Ungariei: "Slujba de Rusalii de la Sumuleu Ciuc poate fi considerata sarbatoarea intregii maghiarimi din intreaga lume si cel care vine aici ca pelerin are un sentiment aparte cand se roaga impreuna cu cateva sute de mii de credinciosi."

Zeci de preoti franciscani au ascultat spovedania credinciosilor pentru iertarea pacatelor. Slujba religioasa a fost apoi oficiata de arhiepiscopul de Alba Iulia. A fost atmosfera de sarbatoare si in satul Garbova, din Alba, unde sasii s-au intors in locurile natale ca sa fie alaturi de familie de Rusalii.

Familia Lutch a plecat in Germania la inceputul anilor '90. Insa nu este an in care sa nu revina in Romania de sarbatori.

Thomas Lutch: "Totdeauna cand avem prima ocazie fugim aici, ne simtim bine in natura. Eu acolo nu ma simt acasa, aici, randunicile, cand te duci canta pasarile lucram gradina."

Si Michael a luat drumul Germaniei in urma cu 31 de ani. Dar tot satul Garbova a ramas acasa.

Michael Beckert : "M-am intors totdeauna in Garbova, aici m-am nascut si aici e cuibul"

Erih Hoos: "Cat timp suntem sanatosi si mai putem veni, mai venim."


VIDEO PROTVPLUS.RO